Το κλιματικό στρες «νεκρώνει» τα δέντρα στον Υμηττό

Πηγή: ertnews.gr

Η ξήρανση των δέντρων στον Υμηττό αποτελεί ένα ανησυχητικό φαινόμενο, το οποίο αποδίδεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή και την παρατεταμένη ανομβρία των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με τον δασάρχη Πεντέλης, Θοδωρή Κολοβό, το 30% των δέντρων στα πάρκα της Καισαριανής αρχίζουν να ξεραίνονται, γεγονός που συνιστά σοβαρή απειλή για το οικοσύστημα της περιοχής.

«Είναι μια ξήρανση που οφείλεται στο στρεσάρισμα των φυτών από την από τις προηγούμενες ξηρασίες και ιδίως στην περσινή χρονιά, η οποία ήταν παρατεταμένος καύσωνας για αρκετό και για αρκετό καιρό», ανέφερε ο κ. Κολοβός, τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι εκτεταμένο στις υπώρειες του Υμηττού, μεταξύ Βύρωνα και Καισαριανής.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στα κυπαρισσοειδή, καθώς τα ξεραμένα δέντρα προσβάλλονται στη συνέχεια από φυτοφάγα έντομα, επιταχύνοντας τη διαδικασία ξήρανσης. «Τα δέντρα ξηραίνονται ανά κηλίδες, με το ένα να παρασύρει το άλλο μέσω της διάδοσης των εντόμων», σημείωσε ο κ. Κολοβός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση παρέμβαση.

Η εξάπλωση της ξηρασίας αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών, καθώς τα ξηραμένα δέντρα αποτελούν εύφλεκτη ύλη. «Τα δέντρα που έχουν νεκρώσει πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα, καθώς αν παραμείνουν, τα έντομα που τα έχουν προσβάλει μπορεί να μεταδοθούν και στα υγιή δέντρα», προειδοποίησε ο δασάρχης Πεντέλης.

Το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στο Δάσος Καισαριανής, αλλά εκτείνεται σε όλο τον Υμηττό, την Πεντέλη και άλλες περιοχές της Αττικής. Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Κώστας Στάμου, «όποιος επισκεφθεί τα δάση μπορεί εύκολα να παρατηρήσει τη διαφορά: δίπλα σε καταπράσινα δέντρα στέκουν ξεραμένα κυπαρίσσια και πεύκα με το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα».

Οι αρμόδιες υπηρεσίες προσπαθούν να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι τα νεκρά δέντρα πρέπει να απομακρυνθούν το συντομότερο δυνατόν, ώστε να προστατευτούν τα υγιή φυτά και να μειωθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια