Μαθητές στον Βύρωνα εκτόξευσαν δορυφόρο αλλά δεν βρίσκουν χρήματα για τον διαγωνισμό της ΕSA

Πηγή: ethnos.gr

Ενημέρωση: Το Υπουργειο Εθνικής Αμυνας θα καλύψει τα έξοδα συμμετοχής των μαθητών του 5ου ΓΕΛ Βύρωνα στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό της ESA

Η ομάδα V-Space που κατασκεύασε τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο CanSat δεν προέρχεται από κάποιο πρόγραμμα της NASA ή της ΕSA, ούτε και από θεωρητικό σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αποτελείται από μαθητές της Α και Β Λυκείου, μέλη του σχολικού hackerspace του 5ου ΓΕΛ Βύρωνα που κατασκεύασαν και εκτόξευσαν τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο πολλαπλών χρήσεων και με πρωτοποριακές υπηρεσίες που βασίζονται στην κρυπτογράφηση και σε προηγμένα συστήματα που θα τα ζήλευε και ο Elon Musk.

Θαυματουργό κουτί

Οι μαθητές δημόσιου σχολείου που είχαν την ευκαιρία να πειραματιστούν με πολλά επιστημονικά πεδία, όπως φυσική, μαθηματικά, πληροφορική, και τελικά να φτιάξουν με επιτυχία έναν δορυφόρο σε μέγεθος ενός κουτιού αναψυκτικού.

Δεν υπάρχουν χρήματα για τη Γρανάδα

Η δυνατή ομάδα των μαθητών του 5ου ΓΕΛ Βύρωνα

Πήραν την πρώτη θέση στον Πανελλήνιο Διαγώνιο εντυπωσιάζοντας στην επιστημονική κοινότητα αλλά πλέον κινδυνεύουν να μην λάβουν μέρος στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό, που διοργανώνεται 26-30 Ιουνίου 2023 από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) επειδή δε μπορούν να καλύψουν τα έξοδα της αποστολής τους στην Γρανάδα της ΙσπανίαςΤο Υπουργείο Παιδείας τους απάντησε αρνητικά και έφτασαν σε σημείο να στείλουν SMS στον Γιάννη Αντετοκούνμπο προκειμένου να τους βοηθήσει ώστε να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό της ΕSA.

Υψηλό βαθμό δυσκολίας

Το εγχείρημα των μαθητών της Α και Β Λυκείου κρίνεται με πολύ υψηλό βαθμό δυσκολίας ακόμα και για φοιτητές πληροφορικής. Μάλιστα η δοκιμή έγινε με επιτυχία στην Κωπαΐδα όπου ο δορυφόρος εκτοξεύτηκε με ειδικό πύραυλο σε ύψος ενός χιλιομέτρου. Η αποστολή όχι μόνο στέφθηκε με επιτυχία αλλά και άφησε άφωνους έμπειρους επιστήμονες.

Γιάννη βοήθα μας

Τον τελευταίο μήνα ζουν με την αγωνία εάν θα καταφέρουν να παρουσιάσουν το δημιούργημα τους στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό της ΕSA καθώς δεν έχουν χρήματα για τα έξοδα του ταξιδιού στη Γρανάδα και αναζητούν εναγωνίως χρηματοδότηση. Το παράπονο τους είναι πως το Υπουργείο Παιδείας απάντησε αρνητικά λέγοντας πως «δεν έχει κωδικό για ένα τέτοιο έξοδο», ενώ άλλοι δημόσιοι φορείς δεν τους απάντησαν. Μοιραία τις τελευταίες ημέρες στράφηκαν προς επιχειρηματίες αλλά και εταιρείες που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν. Έχουν πάρει ορισμένες προφορικές υποσχέσεις αλλά όσο ημέρες περνούν τα αεροπορικά εισιτήρια εκτοξεύονται και το κόστος θα υπερβεί τις 20.000 Ευρώ. Μάλιστα σύμφωνα με τους καθηγητές του 5ου ΓΕΛ Βύρωνα κάποιο από τα παιδιά έστειλε μήνυμα στο Γιάννη Αντετοκούνμπο να τους βοηθήσει να ταξιδέψουν στη Γρανάδα.

«Aντί να μας κυνηγάμε, παρακαλάμε»

Τα παιδιά ευτυχισμένα μετά την επιτυχημένη αποστολή σε εκτόξευση, προσγείωση και αποστολή δεδομένων

«Αντί να κυνηγάνε τα παιδιά για να τα στείλουν στο διαγωνισμό βρισκόμαστε στην άχαρη θέση να παρακαλάμε υπουργεία και δημόσιους φορείς για να καλυφθούν τα έξοδα. Φυσικά και έχουμε παράπονο. Το εγχείρημα των παιδιών είναι τεράστιο. Δεν πρέπει μόνο να υποστηριχτεί η αποστολή αλλά και να αξιοποιηθεί το εγχείρημα τους. Το σχολείο μας έχει παράδοση σε τέτοιες επιστημονικές πρωτοβουλίες και θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου, την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς, φυσικά τα παιδιά αλλά και το Δήμο Βύρωνα που μας έχουν υποστηρίξει και έχει υποσχεθεί πως θα συμβάλλει στα έξοδα της αποστολής», είπε στο ethnos.gr ο Λυκειάρχης Χαράλαμπος Αλεξάτος.

Βοήθειες από το Δήμο Βύρωνα

Όπως αποκαλύπτει ο Λυκειάρχης η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος καλύπτει τη διαμονή σε 7 άτομα (6 παιδιά και έναν συνοδό) αλλά στην προκειμένη περίπτωση ενεπλάκησαν 12 παιδιά και 2 καθηγητές και όλα τα επιπλέον έξοδα δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από τα παιδιά και τις οικογένειες τους. Μάλιστα όλα τα έξοδα για τον τεχνολογικό εξοπλισμό που απαιτήθηκαν καλύφθηκαν από το Δήμο Βύρωνα ο οποίος υποσχέθηκε πως θα συνδράμει και στο κόστος της αποστολής.

«Χρειαζόμαστε μετρητά για τα εισιτήρια»

«Όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι σωστό να κοπούν μέλη της αποστολής. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό των αεροπορικών εισιτηρίων και των έξτρα διαμονών το κόστος του ταξιδιού με σημερινές τιμές φτάνει τις 17.000 Ευρώ. Κάθε ημέρα που περνάει όμως οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων αυξάνονται. Για παράδειγμα ενώ είχαμε βρει εισιτήριο με 500-600 Ευρώ τώρα έχουν ανέβει στα 800 και στα 1000 Ευρώ. Δεν ξέρω τι θα γίνει τελικά. Το δύσκολο είναι πως για να κλείσουμε εισιτήρια χρειάζονται μετρητά και αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν. Δε θέλουμε να σκεφτόμαστε πως θα χαθεί η αποστολή και αυτή η μεγάλη ευκαιρία για να αναδειχτεί το πρότζεκτ των παιδιών» προσθέτει ο Χαράλαμπος Αλεξάτος.

Άποψη του κάμπου της Κωπαΐδας από τον δορυφόρο CanSat

Τεχνικές κρυπτογράφησης

Στο ethnos.gr μίλησε και η καθηγήτρια πληροφορικής του 5ου Λυκείου Βύρωνα Ελένη Ρόμπολα η οποία μαζί με τον φυσικομαθηματικό Πέτρο Ξηρόδημα επιβλέπουν την προσπάθεια των παιδιών: «Με απλά λόγια η επιτυχία οφείλεται στο γεγονός ότι στα περίπου δύο λεπτά της πτώσης του δορυφόρου όλα τα συστήματα του λειτούργησαν άψογα. Έκανε αναγνωρίσεις, έβγαλε φωτογραφίες, έδωσε στίγματα, λειτούργησε ως πραγματικός δορυφόρος τηλεπικοινωνιών με υψηλά επίπεδα ασφάλείας συνδυάζοντας διάφορες τεχνικές κρυπτογράφησης και φυσικά προσγειώθηκε με ασφάλεια και με δικό του αλεξίπτωτο που επίσης κατασκεύασαν τα παιδιά».

Χιλιάδες γραμμές κώδικα

«Η προσπάθεια των παιδιών ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2022 και τα παιδιά έχουν αφιερωθεί σε αυτή την προσπάθεια. Είναι εντυπωσιακό διότι ο βαθμός δυσκολίες είναι πολύ μεγάλος. Η τεχνογνωσία δεν υπήρχε κάπου έτοιμη. Τα παιδιά έφτιαξαν χιλιάδες γραμμές κώδικα. Ανακάλυψαν γνώσεις υψηλής τεχνολογίας που ακόμα και φοιτητές σχολών πληροφορικής δεν έχουν ασχοληθεί. Εμείς καθοδηγήσαμε και απλοποιήσαμε τη σκέψη τους για να το καταλάβουν και να το προχωρήσουν».

Θα μπορούσε να τεθεί σε τροχιά

Όπως τονίζει η κα Ρόμπολα ο δορυφόρος αυτός είναι ένας γεωστατικός δορυφόρος, δηλαδή, ακολουθεί την τροχιά της Γης και επομένως μπορεί να είναι μόνιμα πάνω από την περιοχή της κοινότητας που στοχεύει: «Χρησιμοποιεί νευρωνικό δίκτυο, μπορεί να αναγνωρίσει πυρκαγιές και να χρησιμοποιηθεί σε ασφαλείς τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες καθώς δεν αποθηκεύει δεδομένα απλά τα αναμεταδίδει. Στην Κωπαΐδα δοκιμάστηκε σε ύψος ενός χιλιομέτρου αλλά ως σενάριο θα μπορούσε να εκτοξευτεί και να τεθεί σε τροχιά και η κοινότητα να απολαμβάνει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου».

Τα παιδιά στο εργαστήριο του 5ου ΓΕΛ Βύρωνα

«Επρεπε να μας υποστηρίζουν…»

Όσο για την αγωνία των παιδιών να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση είπε: «Υπάρχει μεγάλη αγωνία. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε σε υψηλό επίπεδο το ηθικό των παιδιών και μέσα και από τις δυσκολίες και αυτή τη διαδικασία αντιλαμβάνονται πως τίποτα δεν είναι εύκολο και δεδομένο. Αυτή είναι η μία πλευρά. Πιστεύω πως οι θεσμοί αυτοί θα πρέπει να είναι προβλέψιμοι. Όχι μόνο να υποστηρίζονται αλλά και να ενθαρρύνονται τα παιδιά και τα σχολεία. Ειδικά όταν τα σχολεία είναι δημόσια».

Η dream team του CanSat

Τα παιδιά που έχουν βάλει την υπογραφή τους κάτω από αυτό το μοναδικό εγχείρημα είναι οι Παναγιώτης Μαρμαρινός, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Ευελίνα Αργυρόπουλου, Αλέξανδρος Κοσκινάς και Ιφιγένεια Χάνου από την Α Λυκείου και Άννα Αλεξοπούλου, Γιάννης Ανδρίκος, Κωνσταντίνος Τσιτσέλης, Ειρήνη Σταθουλοπούλου, Αναστασία Μαρινάκου, Κυριακή Μπίτωλα και Ασημίνα Βαλσαμάκη από τη Β Λυκείου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

1 Σχόλιο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Πόντιος μέχρι κόκαλο

Δυστυχώς σε αυτή την χώρα κάποιοι που είναι σε καίριες θέσεις, αδυνατώντας να κάνουν καλό για αυτήν την χώρα και τους πολίτες της, κάνουν ότι μπορούν για να μην το κάνει κάποιος άλλος