Πυρά κατά υπουργείου Περιβάλλοντος για τον Υμηττό

Πηγή: kathimerini.gr

Για ολιγωρία κατηγορούν το υπουργείο Περιβάλλοντος φορείς που ασχολούνται με την προστασία του Υμηττού. Οπως υποστηρίζουν, 20 μήνες μετά την προδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, που όριζε την υποχρέωση εκπόνησης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το προεδρικό διάταγμα προστασίας του όρους, ούτε η μελέτη έχει εγκριθεί ούτε οι δασικοί χάρτες του βουνού έχουν αναρτηθεί.

Με ανακοίνωση της, η Διαδημοτική Επιτροπή για την Προστασία του Υμηττού καλεί την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να αναλάβει άμεσα δράση για να αποτρέψει το ενδεχόμενο ακύρωσης του πλαισίου προστασίας του όρους από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχαν προσφύγει οι δήμοι περί τον Υμηττό, ζητώντας την ακύρωση του πλαισίου προστασίας του 2011 και την επαναφορά τού σαφώς λιγότερο αυστηρού προηγουμένου. Απαντώντας στα ερωτήματα που είχε θέσει το ΣτΕ, το Ευρωδικαστήριο ζήτησε τον Σεπτέμβριο του 2015 να εκπονηθεί στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το πλαίσιο προστασίας.

«Παρά τη δέσμευση του τότε υπουργού κ. Τσιρώνη ότι η προκήρυξη για την εκπόνηση της ΣΜΠΕ θα ήταν έτοιμη εντός του 2015, η ΣΜΠΕ ανατέθηκε στον μελετητή 10 μήνες αργότερα (21.07.2016). Εχουν περάσει περίπου 11 μήνες από τότε και η ΣΜΠΕ δεν έχει παραληφθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος», αναφέρει η διαδημοτική επιτροπή, που εκπροσωπεί 35 φορείς και συλλογικότητες.

Το πρόβλημα είναι ότι η Πολιτεία είχε μέχρι στιγμής εξασφαλίσει την ανοχή του ΣτΕ ζητώντας χρόνο για την ολοκλήρωση της μελέτης. Οπως επισημαίνει η Διαδημοτική Επιτροπή, παρά την αναβολή που δόθηκε έως τον Μάρτιο, το υπουργείο δεν ήταν ούτε τότε σε θέση να ανταποκριθεί και ζήτησε νέα αναβολή για να καταθέσει τη ΣΜΠΕ και να αναρτήσει τους δασικούς χάρτες του Υμηττού. «Σημειωτέον ότι οι δασικοί χάρτες έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί στις υπηρεσίες εδώ και δύο χρόνια, έχουν θεωρηθεί αλλά δεν έχουν αναρτηθεί. Και γι’ αυτό δεν έχουν παραδοθεί και στον μελετητή της ΣΜΠΕ, με συνέπεια αυτός να εκπονεί τη μελέτη με μη επικαιροποιημένα στοιχεία», αναφέρει. Οπως επισημαίνει, η εξαγγελία του πρωθυπουργού για μεταφορά του γηπέδου του ΠΑΟ στο Γουδί περιέπλεξε ακόμα περισσότερο την υπόθεση και οδήγησε στο «πάγωμα» της διαδικασίας ολοκλήρωσης και παραλαβής της ΣΜΠΕ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι βρίσκεται πλέον στα τελικά στάδια επεξεργασίας της ΣΜΠΕ και ότι είναι θέμα χρόνου η έγκρισή της, μαζί με ορισμένες τροποποιήσεις στο προεδρικό διάταγμα για τον Υμηττό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια