“Αποθήκη” πυρομαχικών ο Υμηττός

Πηγή: zougla.gr

Ως πεδίο υψηλού κινδύνου για την ασφάλεια των πολιτών χαρακτηρίζεται η δυτική πλευρά του Υμηττού λόγω των εγκαταλελειμμένων πυρομαχικών που είναι διάσπαρτα στο έδαφος, ενώ μερικά από αυτά παραμένουν θαμμένα σε μικρό βάθος.

Τα πυρομαχικά αποτελούν κατάλοιπα πεδίου βολής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ η απόσυρσή τους από την ευρύτερη περιοχή, η εξουδετέρωση και η καταστροφή τους δεν έχουν ακόμα επιτευχθεί πλήρως.

Συγκεκριμένα, στις φωτογραφίες που φέρνει στη δημοσιότητα η zougla.gr, διακρίνονται ρουκέτες, βλήματα όλμου, εκρηκτικά, φωτιστικά, καπνογόνα λευκού φωσφόρου, τα οποία κατά καιρούς έχουν βρεθεί σε διάφορες περιοχές.

Με αφορμή την ανακάλυψη χειροβομβίδων στον Υμηττό, επικοινωνήσαμε με τον κ. Γεώργιο Μουρελάτο, αντισυνταγματάρχη ε.α. και διοικητικό διευθυντή της εταιρείας Μαγνητομετρική, ο οποίος δήλωσε: «Το 1995 ο Δήμος ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας από τις στρατιωτικές υπηρεσίες και την εκκαθάριση της περιοχής έπειτα από πυρκαγιά που προκάλεσε εκρήξεις και τραυματισμούς ιδιωτών».

«Τα πυρομαχικά αποτελούν κατάλοιπα πεδίου βολής που εδραζόταν εκεί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ορισμένα από αυτά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, καθώς λόγω της αλλοίωσης που υφίστανται η επαφή με το περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει ακαριαία ανάφλεξη».

Όπως επισημαίνει, «η απόσυρση και εξουδετέρωση παλαιών πυρομαχικών και άλλων πολεμικών υλικών πραγματοποιήθηκε μόνο σε ένα κομμάτι του Υμηττού. Κατά συνέπεια, παραμένει ανέγγιχτο το κομμάτι της δυτικής πλευράς, με τα πυρομαχικά να βρίσκονται στην επιφάνεια και σε μικρό βάθος».

«Οι αρμόδιες αρχές έχουν λάβει εκτενή ενημέρωση για την ύπαρξη πυρομαχικών στην περιοχή και η υπόθεση έχει γνωστοποιηθεί σε αυτούς από καιρό» αναφέρει ο κ. Μουρελάτος και επισημαίνει ότι «το κόστος ανάσυρσης κρίνεται μηδενικό».

«Πρόκειται για ζήτημα που θα δημοσιοποιηθεί όταν υπάρξει μοιραίο κρούσμα, ενώ ανάμεσα σε αυτούς που κινδυνεύουν είναι παιδιά που μεταβαίνουν εκεί με τους γονείς τους, καθώς και οργανώσεις που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες δενδροφύτευσης» υπογραμμίζει ο απόστρατος αξιωματικός.

Τέλος, εφιστά την προσοχή στους ιδιώτες που μεταβαίνουν στον χώρο, να μείνουν μακριά από ύποπτα αντικείμενα που τυχόν συναντήσουν, καθώς ενδέχεται το εξωτερικό περίβλημα να έχει αλλοιωθεί με τον χρόνο, με συνέπεια να δίνει την εντύπωση ότι το εύφλεκτο πυρομαχικό είναι ακίνδυνο.

Η zougla.gr επικοινώνησε, τέλος, με εν ενεργεία πυροτεχνουργό του Ελληνικού Στρατού, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, καθώς, όπως ανέφερε, εγκαταλελειμμένα βλήματα εντοπίζονται ανά την Ελλάδα και σε κάθε περίπτωση επεμβαίνει ο στρατός.

Οδηγίες προς τους πολίτες:

α. Mην αγγίζετε, χτυπάτε, ή βάζετε φωτιά σε οτιδήποτε μεταλλικό αντικείμενο, οξειδωμένο ή μη εντοπίσετε
β . Κοιτάξτε γύρω σας το μέρος που βρίσκεστε και αν είναι δυνατόν βάλτε ένα σημάδι κοντά χωρίς να πλησιάσετε το ύποπτο αντικείμενο, ώστε να μπορείτε να καταδείξετε το μέρος στην Αστυνομία
γ. Τηλεφωνήστε στην Άμεση Δράση ώστε να έρθουν στο χώρο ανάλογα αστυνομικά όργανα, τα οποία με τη σειρά τους θα ειδοποιήσουν τους Πυροτεχνουργούς του ΣΥΠ.

Βλήμα φωτιστικό mearaxnig Καπνογόνο λευκού φωσφόρου

Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη
Πηγή φωτό: Μαγνητομετρική Explosive Experts

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια