Κλείνει για δύο εβδομάδες το 1ο Γυμνάσιο – 1ο Λύκειο Βύρωνα λόγω πτώσης σοβάδων

Πηγή: imerodromos.gr

Κλειστό θα παραμείνει τουλάχιστον για την τρέχουσα και την επόμενη εβδομάδα το κτίριο που στεγάζει το 1ο Γυμνάσιο – 1ο Λύκειο Βύρωνα (Ανάληψης), με απόφαση του Δήμου προκειμένου να εκτελεστούν κατεπείγουσες εργασίες που αφορούν την αποκατάσταση σαθρών σοβάδων στις μετόπες του σχολείου.

Τις τελευταίες μέρες, στα δύο σχολεία αποκολλούνται κομμάτια από την ταράτσα. Ένα παιδί τραυματίστηκε και άλλο ένα γλίτωσε από τύχη.

Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» της Ζ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας αναφέρει:

«Η διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, για τα ζητήματα της ασφάλειας και της θωράκισης στα σχολεία, κινείται στις ίδιες ράγες που οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στο έγκλημα στα Τέμπη. Είναι η λογική ότι προχωράει μόνο ό,τι φέρνει κέρδη και αφήνεται στο έλεος της τύχης ό,τι απαιτεί κόστος.

Μια απλή ματιά στη σημερινή κατάσταση στα σχολεία αρκεί, για να δει κανείς ότι απέχουμε πολύ από μια πραγματικότητα, που εκπαιδευτικοί, μαθητές και άλλοι εργαζόμενοι θα βρίσκουν ασφάλεια στα σχολεία. Ταβάνια που πέφτουν, σχολεία που πλημμυρίζουν, αίθουσες κλουβιά, κανένας αντισεισμικός έλεγχος.

Εδώ και μια 20ετία, τουλάχιστον, γίνονται συνεχείς προσπάθειες από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους επιχειρηματικούς – κατασκευαστικούς ομίλους, για την πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της μελέτης, της κατασκευής αλλά και της χρήσης των σχολείων. Ταυτόχρονα υποβαθμίστηκε η παρέμβαση του κράτους, από την περίοδο του 2ου μνημονίου, στην κατασκευή σχολικών κτιρίων, συγχωνεύοντας τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) με άλλους οργανισμούς, που αφορούν όλα τα δημόσια κτίρια, δημιουργώντας τον οργανισμό ΚΤ.ΥΠ., με δραματικές περικοπές για τη Σχολική Στέγη, που ξεπέρασαν το 70%.

Μεγάλη ευθύνη έχει και ο Δήμος Βύρωνα, για την έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου ασφάλειας των σχολικών υποδομών. Στα σχολεία της Ανάληψης, πέρυσι, είχε πιάσει φωτιά σε χώρο που θύμιζε σκουπιδότοπο, ευτυχώς σε απογευματινές ώρες. Αλήθεια, κανείς από τη Δημοτική Αρχή δεν γνωρίζει την κατάσταση των σχολείων; Ή μήπως πιστεύουν ότι τα παλιά κτήρια της πόλης θα παραμείνουν άφθαρτα, χωρίς την απαραίτητη συντήρηση; Κάθε χρόνο στη συζήτηση για την Παιδεία, παρουσιάζεται μια εικόνα ότι όλα πηγαίνουν καλά, ενώ η κατάσταση των σχολείων, απ’ ότι φαίνεται, συνεχώς χειροτερεύει. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, στον προϋπολογισμό για τη συντήρηση και την επισκευή των σχολικών κτηρίων, αναμόρφωσε τη δαπάνη από τις 74.400 ευρώ, στις 14.400 ευρώ! Τι δικαιολογία υπάρχει γι’ αυτή την απόφαση;

Απαιτούμε

Άμεσα οι δήμοι Βύρωνα, Καισαριανής, Ηλιούπολης, Δάφνης – Υμηττού να πραγματοποιήσουν ελέγχους όλων των σχολικών υποδομών, να υπάρχει μητρώο καταλληλότητας σε κάθε σχολικό κτήριο, με καταγραφή έργων συντήρησης, επισκευών, κατασκευών, να καταργηθούν τα προκάτ και να χτιστούν σύγχρονα σχολικά κτήρια.

Αύξηση του κονδυλίου για την συντήρηση και επισκευή σχολικών κτηρίων, στα μέτρα των πραγματικών αναγκών.

Η ΚΤ.ΥΠ. να αποτελέσει τον μοναδικό, αρμόδιο, ενιαίο, τεχνικό, κατασκευαστικό φορέα του δημοσίου, που θα υλοποιεί με επάρκεια την ευθύνη του κράτους, για καθολική παροχή δημόσιων, δωρεάν, σύγχρονων και ασφαλών σχολείων.

Αντισεισμική θωράκιση των σχολείων μας και μέτρα ετοιμότητας εκπαιδευτικών και μαθητών, καθώς και σταθερούς περιοδικούς προσεισμικούς ελέγχους.»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια