Προσλήψεις συμβασιούχων μέσω ΑΣΕΠ: Διευκρινίσεις Σκουρλέτη για τη μοριοδότηση

Πηγή: aftodioikisi.gr

Πάνω από 5.000 προσλήψεις μονίμου προσωπικού στην καθαριότητα, μέχρι το Μάρτιο, μέσω ΑΣΕΠ, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια συνάντησης του, με το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου Βύρωνα.

Μάλιστα ο κ. Σκουρλέτης, σύμφωνα με τους εργαζομένους, διαβεβαίωσε ότι «θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το Μάρτιο και θα έχουν βγει οι πινάκες διοριστέων».

Ωστόσο σύμφωνα με τους εργαζομένους, ο υπουργός δεν ξεκαθάρισε αν «θα πάρουν μόρια προϋπηρεσίας όσοι εργάζονται με το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας και όσοι συμβασιούχοι εργάστηκαν με ειδικότητα , π.χ. γενικών καθηκόντων, εσωτερικών χώρων, γραφείων και δεν αναγραφόταν στη σύμβαση ως εργαζόμενος καθαριότητας», ενώ, τόνισε ότι «δεν θα μετρήσει στην προϋπηρεσία ο χρόνος της νέα σύμβασης μέχρι το Μάρτιο του 2018, σε όσους θελήσουν να κάνουν αίτηση στις προκηρύξεις για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού».

Επίσης, διευκρίνισε ότι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού θα μπορούν να κάνουν οι Δήμοι το 2018-19 μόνο στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα εάν έχουν θέσεις στον οργανισμό και χρήματα από τα ανταποδοτικά, ενώ θα είναι μηδενικές οι προσλήψεις σε όλες τις άλλες υπηρεσίες. Θα τηρηθεί η αναλογία 3-1 για το σύνολο του δημοσίου με προτεραιότητα παιδεία, υγεία.

Επίσης, ο κ. Σκουρλέτης, απατώντας στο ζήτημα που του έθεσαν οι εργαζόμενοι σχετικά με τη χρήση των ανταποδοτικών τελών από τους δήμους, τόνισε ότι: «Παρανομούν οι δήμοι που χρησιμοποιούν χρήματα από τα ανταποδοτικά για άλλες λειτουργίες, ενώ παρέπεμψε στο υπουργείο εργασίας για την αμοιβή – συλλογική σύμβαση της κοινωφελούς εργασίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση των εργαζομένων:

Συνάντηση με τον υπουργό εσωτερικών κ. Σκουρλέτη είχε την Τρίτη 29 Αυγούστου, αντιπροσωπεία του Δ. Σ.του σωματείου εργαζομένων Δήμου Βύρωνα. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι συνάδελφοι Παναγιωτόπουλος Χρήστος, Μπογιάκος Π, Βασιλάκος Λ, Μηναιδης Κ, καθώς και ο σύμβουλος του υπουργού κ. Σερμπέτης.

Οι εκπρόσωποι του σωματείου αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενοι, εστιάζοντας κυρίως: στην ανάγκη να γίνουν προσλήψεις μονίμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και όχι μόνο στην καθαριότητα, στην εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας της ΠΟΕ ΟΤΑ σε όλους όσους εργάζονται με το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας στους Δήμους, έτσι ώστε να υπάρχει ίση αμοιβή για ίδια εργασία. Έθεσαν το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας που προωθείται από διάφορους δήμους ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν καταργεί το νομικό πλαίσιο που αξιοποιούν οι δήμοι που προωθούν την ιδιωτικοποίηση, αναφέρθηκαν στα ανεπαρκή μέσα ατομικής προστασίας. Επεσήμαναν το γεγονός ότι Δήμος Βύρωνα, περιορίστηκε να ζητήσει ένα μικρό αριθμό μόνιμων προσλήψεων ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της υπηρεσίας. Ότι οι Δήμοι περιμένουν τα νέα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας που προωθεί η κυβέρνηση, για να πάρουν εργαζόμενους ,αφού δεν έχουν κανένα μισθολογικό κόστος, έναντι των προσλήψεων μονίμου προσωπικού. Αρκετοί δήμοι δαπανούν χρήματα από τα ανταποδοτικά τέλη για την κάλυψη αναγκών άλλων υπηρεσιών εξ αιτίας και της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους. Ενώ αναφέρθηκαν και στην καθυστέρηση που υπάρχει στην καταβολή της μισθοδοσίας όσον υπέγραψαν νέα σύμβαση τον Ιούλιο και εργάζονται μέχρι το Μάρτιο.

Στην συνάντηση έγινε καθαρό ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την ίδια αντεργατική πολιτική.

Ο υπουργός υπεραμύνθηκε της πολίτικης του υπουργείου στα ζητήματα αυτά, επιχειρώντας να αποσπάσει τη συναίνεση και την ανοχή σε αυτή την πολιτική και διευκρίνισε ορισμένα ζητήματα, όπως: Θα γίνουν πάνω από 5000 προσλήψεις μονίμου προσωπικού στην καθαριότητα, μέχρι το Μάρτιο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα έχουν βγει οι πινάκες διοριστέων. Δεν είναι βέβαιο ότι θα πάρουν μόρια προϋπηρεσίας όσοι εργάζονται με το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας και όσοι συμβασιούχοι εργαστήκαν με ειδικότητα , π.χ. γενικών καθηκόντων, εσωτερικών χώρων, γραφείων και δεν αγραφόταν στη σύμβαση ως εργαζόμενος καθαριότητας, ενώ δεν θα μετρήσει στην προϋπηρεσία ο χρόνος της νέα σύμβασης μέχρι το Μάρτιο του 2018, σε όσους θελήσουν να κάνουν αίτηση στις προκηρύξεις για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού. Τόνισε ότι παρανομούν οι δήμοι που χρησιμοποιούν χρήματα από τα ανταποδοτικά για άλλες λειτουργίες, ενώ παρέπεμψε στο υπουργείο εργασίας για την αμοιβή – συλλογική σύμβαση της κοινωφελούς εργασίας. Διευκρίνισε ότι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού θα μπορούν να κάνουν οι Δήμοι το 2018-19 μόνο στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα εάν έχουν θέσεις στον οργανισμό και χρήματα από τα ανταποδοτικά, ενώ θα είναι μηδενικές οι προσλήψεις σε όλες τις άλλες υπηρεσίες. Θα τηρηθεί η αναλογία 3-1 για το σύνολο του δημοσίου με προτεραιότητα παιδεία, υγεία. Αναφέρθηκε ότι πολιτική του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι να μην γίνονται ιδιωτικοποιήσεις στην καθαριότητα χωρίς να αναφέρει πως θα αποτραπεί αυτό εάν δεν καταργηθεί το νομικό πλαίσιο που το επιτρέπει.

Το σωματείο των εργαζομένων θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι να δοθούν θετικές απαντήσεις-λύσεις, όχι μόνο στα ζητήματα που τέθηκαν στη συνάντηση, αλλά και να καταργηθούν οι αντεργατικές πολιτικές στο σύνολό τους. Να ανοίξει ο δρόμος για τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, να καταπολεμηθεί η ανεργία, να δημιουργηθούν θέσεις σταθερής εργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα στο Δήμο Βύρωνα εναντία στην μνημονιακή πολιτική της δημοτικής αρχής, απαιτώντας τη διασφάλιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δήμο σύμφωνα με τις ανάγκες όλων των υπηρεσιών. Να εφαρμοστεί η συλλογική σύμβαση σε όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από σχέση εργασίας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους μόνιμοι, συμβασιούχοι, κοινωφελή- να δυναμώσουμε την ταξική μας ενότητα, συσπειρωμένοι στο σωματείο να αγωνιστούμε ώστε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα μας, να συμβάλουμε στην ανατροπή των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών και όλων όσων τις εφαρμόζουν και τις υπηρετούν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια