Η «ανοιχτή πληγή» του Υμηττού

Πηγή: efsyn.gr

Είναι κοινό μυστικό ότι «εκεί ψηλά στον Υμηττό…» από τη δεκαετία του 1960 και ώς σήμερα εξελίσσεται ένα σχέδιο καταπάτησης δασικών εκτάσεων στην προνομιακή περιοχή του Καρέα.

Πρόκειται για δασικές εκτάσεις που προστατεύονται από το διάταγμα του 1978 και από το 2011 εντάχθηκαν στη ζώνη απόλυτης προστασίας, αλλά ορισμένοι έχουν καταφέρει να έχουν στα χέρια τους… οικοδομικές άδειες!

Η λέξη-κλειδί είναι τα «ανοιχτά» οικοδομικά τετράγωνα, που διαιωνίζουν το καθεστώς ασάφειας και δεν λένε να κλείσουν, παρά τις πολύχρονες κινητοποιήσεις των φορέων του Βύρωνα.

Μια παρόμοια κινητοποίηση έγινε και χθες στην περιοχή από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Καρέα με βασικό αίτημα να προστατευθούν από καταπατήσεις και δόμηση οι δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις του Υμηττού.

Με βάση την πολεοδομική νομοθεσία, κάθε Οικοδομικό Τετράγωνο (Ο.Τ.) είναι κλειστό, που σημαίνει ότι οριοθετείται από συγκεκριμένους δρόμους.

Στον Βύρωνα όμως, με την τροποποίηση και επέκταση του σχεδίου πόλης, που χρονολογείται από το 1960 αλλά δεν έχει αλλάξει ώς σήμερα, προβλέπονται «ανοιχτά» τετράγωνα που με αυτή την… ασάφεια επιτρέπουν σε ορισμένους να επεκτείνονται προς το βουνό.

Στον συγκεκριμένο δήμο υπάρχουν συνολικά τέσσερα Ο.Τ. σε αυτή την ιδιότυπη κατηγορία, αλλά η άμεση απειλή εξελίσσεται στο λεγόμενο «Ο.Τ. 524», που βρίσκεται πάνω από την οδό Π. Μελά, στον πολύπαθο Καρέα.

Το τελευταίο διάστημα στη διασταύρωση των οδών Μελά και Μάνης διαπιστώθηκε κοπή καμένων πεύκων χωρίς άδεια του δασαρχείου και ακολούθησαν οικοδομικές εργασίες με βάση ένα αμφισβητούμενο συμβόλαιο του 1938 από τον παλιό συνεταιρισμό Καρέα.

«Η περιοχή ήταν πάντα εκτός σχεδίου, δασική και κηρυγμένη αναδασωτέα πολλές φορές», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος και επισημαίνει τις πυρκαγιές, τη δεύτερη απειλή για την περιοχή.

Ως το 1970 το 70% της περιοχής ήταν δασοσκεπής. Με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, από το 1980 ώς το 1993 στη δυτική πλευρά του Υμηττού εκδηλώθηκαν 24 πυρκαγιές και αφανίστηκαν 10.000 στρέμματα δάσους, που είναι πολύτιμη «ανάσα» για ολόκληρο το ανατολικό Λεκανοπέδιο.

Μεγάλες απώλειες καταγράφηκαν στους εμπρησμούς των ετών 1995, 1998, 2007 και 2015. Μόνο στην τελευταία περίπτωση χάθηκαν 8.000 στρέμματα δάσους.

Εχει ενδιαφέρον ότι οι προσπάθειες ορισμένων να «τσιμεντάρουν» το βουνό προχωρούσαν, παρά το θεσμικό καθεστώς που προστατεύει την περιοχή!

Το ένα τρίτο της δασικής έκτασης περιλαμβάνεται στη Β’ ζώνη προστασίας Υμηττού που είχε θεσπιστεί με το διάταγμα του 1978. Επιπλέον με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Βύρωνα η εντός σχεδίου περιοχή οριοθετείται από την οδό Π. Μελά.

Παρ’ όλα αυτά, η Πολεοδομία της Αθήνας και οι αρμόδιες υπηρεσίες τού τότε υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ έδωσαν οικοδομική άδεια για ακίνητο που βρίσκεται πάνω από τον συγκεκριμένο δρόμο.

Κάνουν λόγο για ύπαρξη «ανοιχτού» Ο.Τ., που αυθαίρετα εντάσσουν στην εντός σχεδίου περιοχή και επιτρέπουν τη δόμηση χωρίς την απαιτούμενη άδεια του δασαρχείου.

Η παράκαμψη δεν έγινε τυχαία καθώς χάρτης του υπουργείου Γεωργίας θεωρεί την περιοχή δασική και εκτός σχεδίου.

Με αυτή την πρωτοφανή διαδικασία καταπατήθηκαν 10 στρέμματα δάσους και κατασκευάστηκαν κτίρια 740 τετραγωνικών.

Το 1993, με απόφαση του νομάρχη Αθηνών και, παρά την αντίθεση του δημοτικού συμβουλίου και των φορέων, έγινε επέκταση του σχεδίου πάνω από την οδό Μάνης και ξεφύτρωσε ένα τετραώροφο κτίριο!

Η προσφυγή στο ΣτΕ δεν έχει ακόμη συζητηθεί, αλλά το 1998 το ακυρωτικό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία δεν νοούνται «ανοιχτά» Ο.Τ. σε εντός σχεδίου περιοχές.

Ακολούθησε το διάταγμα του 2011 με το οποίο ολόκληρη η περιοχή εντάσσεται στη ζώνη απόλυτης προστασίας του Υμηττού, αλλά έναν χρόνο αργότερα το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), δημιουργεί νέες ασάφειες.

«Προχωράμε στο κλείσιμο της οικοδομικής γραμμής και την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στον Καρέα», διευκρίνισε στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Καραγιάννης, αρμόδιος αντιδήμαρχος Βύρωνα.

Η διαδικασία προχωρά με βάση πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, την οποία καταψήφισε η παράταξη «Νέα Εποχή».

Έχει γίνει αναστολή έκδοσης οικοδομικών εργασιών και στα τέσσερα «ανοιχτά» Ο.Τ. για την άμεση προστασία της δασικής περιοχής.

Είναι το πρώτο βήμα της σημερινής δημοτικής αρχής, που έχει υποβάλει προτάσεις για την ανάδειξη του Καρέα και των υπόλοιπων εκτάσεων του Βύρωνα, όπως η περιοχή του Κουταλά που ζητά να αποδοθεί πάλι στον δήμο για να δημιουργηθεί χώρος αθλητισμού και αναψυχής, με ήπιας μορφής παρεμβάσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια