Πολίτες του Βύρωνα: Όχι στη συμμέτοχη ιδιωτών στη διαχείριση των αποτριμμάτων

Την αντίθεσή τους σε έναν σταθμό Ανακύκλωσης Απορριμμάτων στον Υμηττό, με τη σύμπραξη και τη διαχείριση ιδιωτικών εταιρειών, εκφράζουν οι «Πολίτες του Βύρωνα» και καλούν τους κατοίκους και τους Φορείς της πόλης να παρευρεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 20:00, ώστε να αποτρέψουν τους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής.

Ακολουθεί η ανοιχτή επιστολή που έστειλαν στις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Βύρωνα:

Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Βύρωνα που προωθεί η Δημοτική Αρχή -με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Κατωπόδη- για να ψηφιστεί από το Δ.Σ. ανοίγει το δρόμο για την σημαντική και περαιτέρω περιβαντολλογική καταστροφή του Υμηττού, την υποβάθμιση της πόλης και την είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών (Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης) με επιπλέον τελικό κόστος για τους δημότες. Παραγνωρίζεται το γεγονός ότι υπάρχει σχετικό Π.Δ για την προστασία του βουνού, τον καθορισμό των ζωνών του, που καθορίζει  ποιες χρήσεις επιτρέπονται.

Η πολιτική πρακτική της Δημοτικής Αρχής να αιφνιδιάσει το Δ. Συμβούλιο, το Σωματείο των Εργαζομένων, τους φορείς και να το προτείνει αντιδημοκρατικά και εν κρυπτώ από την κοινωνία, δείχνει πόσο επικίνδυνη γίνεται με την τυφλή πολιτική της σε πλήρη ευθυγράμμιση με την Κεντρική Εξουσία και την Περιφεριακή Διοίκηση, για λόγους πολιτικής και κομματικής σκοπιμότητας, σε βάρος της κοινωνίας, του Δήμου και των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Εάν δεν υπήρχαν αντιδράσεις από δημότες αλλά κυρίως η δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων την Δευτέρα 2/11/2015 με την κατάληψη των εδράνων του Δ.Σ. και δεν στηριζόταν το αίτημα για την αναβολή του Δ.Σ. από όλες τις παρατάξεις της αντιπολιτεύσης, -ακόμη και δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης- σήμερα θα βρισκόμαστε στην απαρχή μιας ειλημμένης απόφασης στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας καθαριότητας και της περιβαντολλογικής καταστροφής του Υμηττού.

Την Πέμπτη 5/11 η Δημοτική Αρχή υποχρεώθηκε σε μια συζήτηση – παρουσίαση της πρότασης / μελέτης για την οποία χρέωσε το Δήμο 14.770 ευρω, -όταν δεν έχει χρήματα για την επισκευή των οχημάτων- και μάλιστα την στιγμή που σε πάρα πολλούς δήμους αντίστοιχες μελέτες συντάχτηκαν από τις υπηρεσίες των  δήμων. Στο Δήμο Βύρωνα η υπηρεσία παρακάμφθηκε και δεν ρωτήθηκε καν για την σύνταξη της μελέτης αυτής, παρά μόνο για την παροχή κάποιων στοιχείων.

Η μελέτη που συντάχτηκε από καθηγητές του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου, περισσότερο μοιάζει με έκθεση ιδεών για να ευθυγραμμιστεί ο δήμος με την πολιτική της Ε. Ένωσης και των κυβερνήσεων. Δεν πρόκειται για μελέτη περιβαντολλογική ή οικονομοτεχνική αλλά προτρέπει και προτείνει ο Δήμος να συνεργαστεί με ιδιωτικές εταιρίες και να ζητήσει την αλλαγή του προεδρικού διατάγματος σε βάρος της προστασίας του Υμηττού. Χρησιμοποιεί ανακριβή στοιχεία όπως μεταξύ άλλων για τον αριθμό εργαζομένων, αριθμό και κατάσταση οχημάτων, για τον πραγματικό πληθυσμό στην πόλη, βγάζοντας ανακριβή και λανθασμένα συμπεράσματα. Ενώ –την ίδια στιγμή- αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί στα έσοδα του Δήμου από τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες για τα οποία το Σωματείο των Εργαζομένων καταγγέλλει ότι δεν διατίθενται στο σύνολο τους για το σκοπό που εισπράττονται.

Η συζήτηση την Πέμπτη 5/11 στο Δ. Σ ήταν αποκαλυπτική αφού κανένας μαζικός φορέας που παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε δεν υποστήριξε την πρόταση και το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής. Καμία δημοτική παράταξη δεν συμφώνησε με το σχέδιο αυτό.

Η μελέτη αυτή εισάγει μία φιλοσοφία για την πόλη και την πρωτεύουσα η οποία είναι ανησυχητική. Εγκαταλείπει κάθε λογική αποκέντρωσης και σιωπηρά αποδέχεται το μοντέλο της Αθήνας που συνεχώς γιγαντώνεται. Στα πλαίσια αυτά δεν συζητά το οριστικό κλείσιμο του σημερινού ΧΥΤΑ – χωματερής της Φυλής. Κινείται σε ένα μοντέλο συγκεντροποίησης και όχι αποκέντρωσης των απορριμμάτων. Προτείνει για τη διαχείριση των απορριμμάτων ένα σχέδιο ανακύκλωσης που βασίζεται στην εμπλοκή με τον ιδιωτικό τομέα και την περαιτέρω χρέωση (βλ. χαράτσωμα) των δημοτών αλλά κυρίως προτείνει διαδημοτικούς χώρους συγκέντρωσης και μεταφόρτωσης απορριμμάτων, οι οποίοι αναγκαστικά λόγω μεγέθους δεν μπορούν παρά να ροκανίσουν και να εξαφανίσουν τους ελεύθερους χώρους του λεκανοπεδίου, υποβαθμίζοντας σημαντικά την πόλη. Την ίδια στιγμή αφήνει σε ένα μελλοντικό αόριστο σχεδιασμό τις περαιτέρω απαραίτητες δομές συγκέντρωσης και επεξεργασίας αποβλήτων με σημαντικούς κινδύνους την περαιτέρω εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα με ανεξέλεγκτες και εκρηκτικές συνέπειες στα κόστη διαχείρισης, αλλά και το σημαντικό κίνδυνο, οι όποιοι τοπικοί σταθμοί μεταφόρτωσης –όπως αυτός που προτείνουν στον Υμηττό- να λειτουργούν ως μικρές τοπικές χωματερές.

Την Τρίτη 10/11/2015-20.30μμ έχει οριστεί συνεδρίαση του Δ.Σ. για να ψηφιστεί η πρόταση της Δημοτικής Αρχής.

Η συλλογικότητα «Πολίτες του Βύρωνα» με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη πόλη και τους κατοίκους της, καλεί όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τον κάθε δημοτικό σύμβουλο ξεχωριστά να μην συναινέσει, ανεχτεί, ψηφίσει αυτό το σχέδιο, για τους λόγους που προαναφέραμε παραπάνω. Να ζητήσουν το σχέδιο αυτό να αποσυρθεί, γιατί δεν βελτιώνεται και δεν αλλάζει –επειδή ίσως αφαιρεθούν κάποιες φράσεις- αφού διαχέεται σε όλες τις σελίδες η φιλοσοφία της ιδιωτικοποίησης και της καταστροφής του Υμηττού, με τα λεγόμενα πράσινα σημεία που θέλει να δημιουργήσει. Ακόμα και αν για λόγους τακτικής δεν οριστικοποιηθεί η χωροθέτηση, ουσιαστικά είναι προεπιλεγμένη η εγκατάσταση είτε στη Β΄ Ζώνη, είτε στην Α΄ ζώνη Υμηττού, εκεί που παράνομα βρίσκεται ο σημερινός Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει να φτιάξει νέες εγκαταστάσεις. Όραμα και στόχος θα πρέπει να είναι η απομάκρυνση του Σταθμού Μεταφόρτωσης από τον Υμηττό και όχι τεχνικές παρεμβάσεις, με εγκαταστάσεις για να δέχεται και άλλα απορρίμματα και απόβλητα.

Δεν υπερασπιζόμαστε την σημερινή οργάνωση, λειτουργία και τον τρόπο περισυλλογής των απορριμμάτων στο Δήμο.

Υπερασπιζόμαστε όμως και επιμένουμε:

  • Στον απόλυτο και αποκλειστικά δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της υπηρεσίας καθαριότητας. Χρειάζεται επανασχεδιασμός με ενίσχυση της ανακύκλωσης και διεύρυνση των ανακυκλώσιμων υλικών, χωρίς την συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στη διαχείριση των απορριμμάτων στην πόλη, αλλά και σε όλη την επικράτεια. Χρειάζεται να δημιουργηθεί Ενιαίος Δημόσιος Φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο Δήμος Βύρωνας και συνολικά οι ΟΤΑ να χρηματοδοτηθούν απευθείας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος  για τα ανακυκλώσιμα υλικά που περισυλλέγουν, καθώς επίσης να χρηματοδοτηθούν από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για τις αναγκαίες υποδομές και να γίνει άμεσα πρόσληψη του αναγκαίου μονίμου προσωπικού.
  • Στην κατεύθυνση αυτή άμεσα να επεκταθούν και να τοποθετηθούν σε στοχευμένα σημεία κάδοι ανακύκλωσης μαζί με το γυαλί. Να περισυλλέγει ο Δήμος όλα τα μέταλλα και τις ηλεκτρικές και μεταλλικές συσκευές με το σύστημα πόρτα-πόρτα και διαλογή στην πηγή. Να επεκταθεί άμεσα η συλλογή προχωρώντας και στη περισυλλογή καμένων λαδιών. Μια τέτοια ενέργεια του Δήμου δεν απαιτεί ιδιαίτερο κόστος και θα έφερνε έσοδα στο Δήμο άμεσα.
  • Να εξεταστεί άμεσα με πιο τρόπο και τεχνικά μέσα τα κλαδιά και μπάζα που συγκεντρώνει ο δήμος δεν θα πηγαίνουν στη χωματερή της Φυλής, χωρίς όμως να μεταφέρονται στον Υμηττό. Σήμερα υπάρχει η τεχνογνωσία και τα μέσα για να διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα.
  • Ζητάμε να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος που υποχρεώνει το Δήμο τα χρήματα που πληρώνουν οι κάτοικοι για την καθαριότητα –βλ. ανταποδοτικά τέλη- να δαπανώνται αποκλειστικά για το σκοπό αυτό, κάτι που δεν γίνεται έως σήμερα τόσο από τις προηγούμενες όσο και από την σημερινή Δημοτική Αρχή.

Με αυτές τις βασικές σκέψεις και έχοντας καταθέσει τις απόψεις μας, στην Επιτροπή Διαβούλευσης, στο Δ. Συμβούλιο 5/11/15 (είναι και αναρτημένα στην ηλεκτρονική σελίδα ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ http://www.politestouvirona.blogspot.gr/) καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης και κάθε δημοτικό σύμβουλο ξεχωριστά να απαιτήσουν την απόσυρση αυτού του σχεδίου πρόκληση για την πόλη και τους κατοίκους της. Ιδιαίτερα οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης που τα προηγούμενα χρόνια ανέπτυξαν δράση για την προστασία του Υμηττού και του περιβάλλοντος δεν θα πρέπει να συναινέσουν, να ανεχτούν, να ψηφίσουν αυτό το σχέδιο που θα δεσμεύει την πόλη για την επομένη 10ετια (2016-2025) και τα αποτελέσματά του θα είναι μόνιμα και διαρκείας και θα επηρεάσουν τις επόμενες γενιές του δήμου.

Καλούμε τους φορείς, και τους κατοίκους της πόλης σε ένα κοινό μέτωπο για να μην περάσει αυτή η καταστροφική πολιτική της Δημοτικής Αρχής.

Καλούμε τους κατοίκους και τους Φορείς της πόλης να παρεβρεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 10 Νοεμβρίου – 20.00μμ για να αποτρέψουμε όλοι μαζί τους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια