9 Μαΐου 1945: H νίκη των λαών σε βάρος του φασισμού

Allemagne, Berlin. 2 mai 1945. Le drapeau rouge flotte sur les to”ts du Reichstag

Σαν σήμερα, 70 χρόνια πριν, στις 9 Μαΐου 1945, ο Κόκκινος Στρατός των Σοβιετικών μπήκε στο Βερολίνο και ύψωσε τη σημαία της νίκης. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έληγε με τη νίκη των αντιφασιστικών δυνάμεων.  Οι σύμμαχοι, στο μέτωπο των οποίων συμμετείχε και η Ελλάδα, ανακήρυξαν την 9η Μαΐου ως μέρα της νίκης των αντιφασιστών κατά των Ναζί.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής για τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών:

Έχουν περάσει 70 χρόνια! Φαίνονται πολλά όταν ο νους του ανθρώπου γυρίσει πίσω, στο παρελθόν, μα ταυτόχρονα μοιάζουν με ένα μόλις βήμα, αν αναλογιστεί κανείς τι απομένει να γίνει.

Πριν 70 ακριβώς χρόνια, στις 9 Μαΐου του 1945, συνθηκολόγησε άνευ όρων η ναζιστική Γερμανία. Ήταν η κατάληξη της κατάρρευσής της, η οποία σηματοδοτήθηκε από την είσοδο των σοβιετικών στρατευμάτων στο Βερολίνο το βράδυ της 30ής Απριλίου. Με πρωτόγνωρο κόστος και με αφάνταστες θυσίες νικήθηκε το τέρας του Ναζισμού, της πιο απάνθρωπης ιδεολογίας που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα, της ιδεολογίας που βασίζεται στο μίσος και διψά για αίμα. Ο Ναζισμός αποθέωσε την κτηνώδη δύναμη, έχτισε πάνω στον ρατσισμό και ανήγαγε σε «τέχνη» τις γενοκτονίες. Χαρακτήρισε βάρος τους αδύναμους και στη θέση της αλληλεγγύης έβαλε την εξόντωσή τους. Άπλωσε τη νύχτα πάνω στη γη…

Η 9η Μαΐου σηματοδοτεί από τότε τον αγώνα των ανυπόταχτων λαών για τα πανανθρώπινα ιδεώδη της ελευθερίας, της ισότητας, της αξιοπρέπειας και της μοναδικότητας κάθε ανθρώπου. Τον αγώνα ενάντια στον Ναζισμό και στον Φασισμό, σε όλες τους τις εκφάνσεις, σε κάθε εποχή και με κάθε μεταμφίεση. Η οικονομική και πολιτική κρίση που πλήττει σήμερα τους λαούς της Ευρώπης αλλά και όλου του κόσμου, έχει δώσει την ευκαιρία στις δυνάμεις του σκοταδιού να σηκωθούν, να δηλητηριάζουν τις ανθρώπινες ψυχές και να χτυπούν δολοφονικά. Έτσι, οι ελεύθεροι άνθρωποι δεν δικαιούνται να επαναπαύονται ούτε στιγμή. Η πάλη συνεχίζεται στις γειτονιές, στην πόλη, στη χώρα, στον κόσμο. Και θα είναι νικηφόρα, γιατί είναι πάλη για τη ζωή και για την ανθρωπιά. Στην πάλη αυτή ο Δήμος Βύρωνα δίνει όλες του τις δυνάμεις.”

Δήμος Βύρωνα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια