Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων στον Βύρωνα

Πηγή: dikaiologitika.gr

Εκδήλωση με θέμα τον «Μηχανισμό των Αντικυθήρων», θα πραγματοποιηθεί τη Κυριακή 24 Μαΐου, στις 19:00μμ, στο 8ο Δημοτικό Σχολείο του Βύρωνα, με πρωτοβουλία του δημοτικού συνδυασμού «Νέα Εποχή Βύρωνα», με επικεφαλής τον Χρήστο Γώγο και αφορμή τις εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα για τη διεθνή ημέρα των Μουσείων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί έκθεση με φωτογραφικό υλικό από το ναυάγιο των Αντικυθήρων στον προαύλιο χώρο του σχολείου, ενώ ο καθηγητής Φυσικής Διαστήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας, Αστρονόμος και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστροφυσικής, Ξενοφώντας Δ. Μουσάς, θα πραγματοποιήσει σχετική ομιλία και θα παρουσιάσει αντίγραφο του Μηχανισμού. Θα ακολουθήσει ο διδάκτωρ Ναυτικής Αρχαιολογίας Θεοτόκης Θεοδούλου και επιστημονικός υπεύθυνος στο πεδίο από πλευράς της εφορίας Εναλίων, ο οποίος θα αναφερθεί στην προσωπική του εμπειρία της κατάδυσης στο σημείο του ναυαγίου των Αντικυθήρων.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, κομμάτια του οποίου εντοπίστηκαν το 1900 από δύτες σφουγγαράδες στα Αντικύθηρα, διαπιστώθηκε ότι είναι ο αρχαιότερος, πολυσύνθετος αστρονομικός φορητός υπολογιστής, με τον οποίον προσδιορίζονταν οι θέσεις του Ήλιου, της Σελήνης και, πιθανότατα, των πέντε γνωστών κατά την αρχαιότητα πλανητών του Ερμή, της Αφροδίτης, του Άρη, του Δία και του Κρόνου. Επίσης, χρησιμοποιούνταν για την πρόβλεψη των εκλείψεων του Ήλιου και της Σελήνης, για την τήρηση ενός πολυετούς ημερολογίου με μεγάλη ακρίβεια, καθώς και για τον προσδιορισμό του χρόνου τέλεσης των Πανελλήνιων Αγώνων που πραγματοποιούνταν στην Ολυμπία, στους Δελφούς, στη Νεμέα, στην Ισθμία και στη Δωδώνη.

Αμέσως μετά τις ομιλίες, οι παρευρισκόμενοι, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν «από κοντά» και να παρατηρήσουν τους πλανήτες, με τα τηλεσκόπια ερασιτεχνών αστρονόμων, τα οποία θα βρίσκονται στον προαύλιο χώρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια