Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αυριανές εκλογές

Ανοίγουν στις 7:00 την Κυριακή οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου οι πολίτες καλούνται να εκλέξουν περιφερειάρχες, δημάρχους, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, καθώς και εκπροσώπους στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες.

Η ψήφος είναι υποχρεωτική για όσους έχουν γεννηθεί από το 1996 και μετά, ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, θα υπάρξουν κυρώσεις, που προβλέπουν φυλάκιση από ένα μήνα έως ένα έτος, για όσους δεν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αδικαιολόγητα.

Ποιοι μπορούν να απέχουν

Δικαίωμα να μην προσέλθουν στις κάλπες έχουν όσοι πολίτες:

  • Έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους
  • Βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών
  • Βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χλμ.από το εκλογικό τους τμήμα

Πάντως, όσοι δεν μπορέσουν να ψηφίσουν, θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να έχουν στην κατοχή τους σχετικά έγγραφα ή στοιχεία, με τα οποία να δικαιολογούν την παράλειψη άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Σε ό,τι αφορά τη σταυροδοσία, συγκεκριμένα για τον Δήμο Βύρωνα ισχύουν τα εξής:

  • Τέσσερις (4) σταυροί για τις περιφερειακές εκλογές
  • Τρεις (3) σταυροί για τις δημοτικές εκλογές

Σημειώνεται πως δεν μπαίνει σταυρός στον επικεφαλής του κάθε συνδυασμού, ωστόσο εάν μπει το ψηφοδέλτιο δεν θεωρείται άκυρο.

Πού ψηφίζουμε

Όσοι πολίτες επιθυμούν να ενημερωθούν σε ποιο εκλογικό κέντρο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα http://www.ypes.gr/Services/eea/eea.htm ή να καλέσουν στο 213 1361500 (ώρες επικοινωνίας 9:00 – 19:00 από Δευτέρα έως Σάββατο και 7:00 – 19:00 την Κυριακή).

Πότε αρχίζει και πότε τελειώνει η ψηφοφορία;

Η ψηφοφορία αρχίζει στις 7 το πρωί και λήγει στις 7 το απόγευμα.

Έχω χάσει την ταυτότητά μου, πώς θα ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα; Αν έχω βγάλει νέα αστυνομική ταυτότητα, θα υπάρξει πρόβλημα;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διαβατήριό σας ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή.
Στη περίπτωση νέας αστυνομικής ταυτότητας, μπορείτε να ψηφίσετε κανονικά, εφόσον δεν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία, θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά.
Στρατιωτικοί και σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.
Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

Είμαι τακτικό μέλος εφορευτικής επιτροπής, αλλά δεν μπορώ να παραβρεθώ, ποιόν θα ενημερώσω;

Στο ενημερωτικό που έχετε λάβει, αναφέρει αν θα ενημερώσετε την εισαγγελία πρωτοδικών ή τον δήμο, στον οποίο έχετε τα εκλογικά σας δικαιώματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια