Οι υποψήφιοι δήμαρχοι μας απαντούν

Το Βύρωνας.gr μετά την παρουσίαση των υποψήφιων δημάρχων και την παρουσίαση των ψηφοδελτίων της κάθε παράταξης, ολοκληρώνει το αφιέρωμα «Δημοτικές εκλογές 2014» με μια συνέντευξη που θα συζητηθεί.

Έχοντας μπει πλέον στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, ζητήσαμε από τους υποψήφιους Δημάρχους του Βύρωνα να παρουσιάσουν τις θέσεις τους, σχετικά με σημαντικά θέματα που αφορούν την λειτουργία του Δήμου, τους εργαζόμενους και τους δημότες του Βύρωνα. Οι ερωτήσεις που τους απευθύναμε είναι κοινές για όλους και επιλέχθηκαν με βάση τη δημοτικότητα των άρθρων που έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα μας.

Για τον περιορισμό του όγκου των απαντήσεων, ζητήθηκε όριο μέχρι κάποιο συγκεκριμένο αριθμό λέξεων ανά απάντηση, αλλά τελικά δεν κατέστη δυνατό από όλους. Πιστεύοντας ότι αυτό που θέλουμε από αυτή τη συνέντευξη δεν είναι να περιορίσουμε αλλά να παρουσιάσουμε, παραθέτουμε τις απαντήσεις όπως μας  δόθηκαν προς διαμόρφωση άποψης.

Από την πλευρά μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους υποψήφιους Δημάρχους Βύρωνα που έλαβαν μέρος, για την εμπιστοσύνη τους να ακολουθήσουν την πρόταση μας ώστε να ολοκληρωθεί η ιδέα του αφιερώματος «Δημοτικές εκλογές 2014» και να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία.

Λόγω του αριθμού των υποψηφίων αλλά και των ερωτήσεων, έχουμε ομαδοποιήσει τις ερωτήσεις ώστε να διευκολύνουμε την ανάγνωση των απαντήσεων. Πατήστε επάνω στο θέμα που επιθυμείτε να διαβάσετε, για να δείτε την ερώτηση και τις απαντήσεις των υποψηφίων.

[toggle title=”Το σημαντικότερο πρόβλημα της πόλης”]

Ποιο είναι κατά την γνώμη σας το σημαντικότερο πρόβλημα της πόλης μας;
Αναφέρετε εν συντομία τον προτεινόμενο τρόπο αντιμετώπισης του.
gogos-2 Χρήστος Γώγος
Αξιολογούμε ως εξίσου σημαντικά ζητήματα τα θέματα καθαριότητας και πρόνοιας. Όσον αφορά στην καθαριότητα, σκοπεύουμε να διεκδικήσουμε την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, η μισθοδοσία του οποίου θα καλύπτεται από τα ανταποδοτικά τέλη των δημοτών, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην υπηρεσία η συνταξιοδότηση πολλών εργαζομένων της, σε συνδυασμό με το «πάγωμα» των προσλήψεων στο Δημόσιο. Παράλληλα, στόχος μας είναι η διεύρυνση των προγραμμάτων ανακύκλωσης της πόλης μας και σε άλλα υλικά, καθώς και η εξέταση της αλλαγής του συστήματος αποκομιδής των απορριμμάτων σύμφωνα με το μοντέλο της διαλογής στην πηγή που εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Στον τομέα της πρόνοιας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, στόχος μας είναι, με ακόμα περισσότερες δράσεις και πρωτοβουλίες, να σταθούμε στο πλευρό των συμπολιτών μας που πλήττονται από την κρίση. Μία από τις δράσεις αυτές, είναι και η Κάρτα Υγείας Δημότη, που θα δίνει στους συμπολίτες μας πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, οι οποίες μάλιστα θα παρέχονται δωρεάν στους ανασφάλιστους. 
akis-katopodis Άκης Κατωπόδης
Ξεκινώντας, τονίζω ότι η «Στάση Βύρωνα» εγκαίρως δημοσιοποίησε ένα πλήρες και ολοκληρωμένο πρόγραμμα, αποτέλεσμα διαβούλευσης με φορείς και συλλογικότητες που έχουν γνώση σε ειδικά θέματα αλλά και με δημότες/-ισσες που έχουν ιδέες και μεράκι για την πόλη.
Για εμάς το κυριότερο πρόβλημα είναι η εύρυθμη λειτουργία της πόλης με επίκεντρο τις ανάγκες των δημοτών, δηλαδή η καθημερινότητα στην πόλη: καθαριότητα, φωτισμός, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις-σήμανση, συντήρηση των δημόσιων χώρων και έργων.
Η κακή διαχείριση από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή και η οικονομική ασφυξία που επέβαλαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, όξυναν τα ήδη σοβαρά προβλήματα που είχε ο Δήμος.
Αν αλλάξουμε προτεραιότητες στη διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων και στον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων, φέρνοντας τους πολίτες στο προσκήνιο και φυσικά αν αγωνιστούμε ουσιαστικά τότε όλα γίνονται δυνατά.
Πάντως, είμαστε περήφανοι, γιατί οι παρεμβάσεις μας είχαν αποτελέσματα π.χ. ο χώρος του Πικ-Νικ έγινε χώρος πρασίνου, αποτρέψαμε την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών αναψυκτηρίων κ.α.
panagiwtis-konsoulas Παναγιώτης Κόνσουλας
Υπάρχει σημαντικότερο πρόβλημα άραγε, από το να μην είναι η πόλη μας ανθρώπινη; Με διαλυμένο την κοινωνία της, με διαλυμένη την τοπική της οικονομία; Δομική λοιπόν αναμόρφωση του οικιστικού της ιστού, πρωτοβουλίες για ελεύθερους χώρους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, μια καθαρή πόλη. Με πρωτοβουλίες για την τοπική επιχειρηματικότητα, με εξυγίανση και αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου. Μια πόλη της Δημιουργίας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Νεολαίας. Με κοινωνική προστασία και φροντίδα, με υποδομές σε κάθε γειτονιά. Με στοργή και σεβασμό στην τρίτη ηλικία. Με Συμμετοχή, Συνεργασία και Ενότητα στην πράξη. Με διάλογο, διαφάνεια, κοινωνικό έλεγχο
bantis-2 Μίλτος Μπαντής
Όπως αναφέρει και το κεντρικό μας σύνθημα, σκοπός μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητάς μας. Η καθαριότητα, οι παιδικές χαρές, το πράσινο και η  εξυπηρέτηση του δημότη αποτελούν τη βασική μας στόχευση. Ο τρόπος που επιλέγουμε είναι η  αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου και ο περιορισμός περιττών δαπανών ώστε να εξευρεθούν οι απαραίτητοι πόροι.
panagiotis-palmos Παναγιώτης Πάλμος
Γίνεται πολλές φορές η προσπάθεια ιδιαίτερα από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να διαχωριστούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο λαός μας σε μικρά και μεγάλα, τοπικά και γενικά. Στον αντίποδα αυτής της λογικής εμείς αντιμετωπίζουμε την ποιότητα ζωής  της εργατικής τάξης και των παιδιών της ενιαία. Για μας λοιπόν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά   πηγαίνει μαζί με τον Δωρεάν Παιδικό Σταθμό για όλα τα παιδιά,  την δωρεάν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου παροχές σε Υγεία και Πρόνοια, στη μαζική και δωρεάν συμμετοχή σε Πολιτισμό και Αθλητισμό. Άρα λοιπόν χρειάζεται να αξιοποιηθεί συνολικά η ψήφός παντού τόσο σε Δήμο και Περιφέρεια όσο και σε Ευρωβουλή ώστε να ηττηθούν παντού εκείνες οι δυνάμεις που στήριξαν και προώθησαν σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο αυτές τις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές.
alexis-sotiropoulos Αλέξης Σωτηρόπουλος
Όπως όλοι έχουμε διαπιστώσει, αυτή τη στιγμή, ως αποτέλεσμα των πολιτικών των τελευταίων ετών, χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν απόλυτη ανάγκη από τη στήριξη και τη βοήθεια μας για να ανταποκριθούν σ` αυτήν την πολύπλευρη κρίση και να παραμείνουν όρθιοι. Δυστυχώς, ο Δήμος μας είναι εμφατικά απών στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, της έμπρακτης αλληλεγγύης και στήριξης προς τους ασθενέστερους συμπολίτες μας, σε συνεργασία πολλές φορές και με την ενεργοποίηση και της κοινωνίας των πολιτών. Επομένως, η στήριξη των ασθενέστερων και των δεινά δοκιμαζόμενων αυτή την περίοδο συμπολιτών μας, η στήριξη και ενίσχυση των προνοιακών δομών και υπηρεσιών, είναι για μας το σημαντικότερο ζήτημα και η πρώτη και απόλυτη προτεραιότητά μας από την επόμενη μέρα των εκλογών.
stavros-tziortziotis Σταύρος Τζιορτζιώτης
Η δραματική επιδείνωση των συνθηκών ζωής. Και αν συνεχίσουμε να δίνουμε δικαίωμα, με την αποχή μας από τους αγώνες και με την ψήφο μας σε δημοτικές αρχές και κυβερνήσεις, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών, να κάνουν κουμάντο στη ζωή μας, τότε και το μέλλον μας  προδιαγράφεται  ζοφερό. Η ανεργία, η μείωση μισθών και συντάξεων, τα χαράτσια, η ακρίβεια και οι περικοπές στη δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια διευρύνουν τη φτώχια. Μόνος δρόμος είναι να τους διώξουμε όλους : τις παρατάξεις του δημοτικού κατεστημένου, με όποιες αλλαγές προσώπων και αν εμφανίζονται στο Βύρωνα, την κυβέρνηση, Ε.Ε., ΔΝΤ, να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας με συλλογικότητες αγώνα και αλληλεγγύης, με ένα εργατικό κίνημα που θα διεκδικεί για όλους τον πλούτο, με μια ριζοσπαστική ανατρεπτική αριστερά που δεν θα υποτάσσεται στο φόβο και στη λογική του μικρότερου κακού.

[/toggle]
[toggle title=”Τραπεζοκαθίσματα στους κοινοχρήστους χώρους”]

Κατά καιρούς έχουμε λάβει αρκετές καταγγελίες δημοτών σχετικά με την αυθαίρετη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους πλατειών και πεζοδρόμων από διάφορες επιχειρήσεις, τα οποία δυσχεραίνουν τη διέλευση των πεζών.
Το πρόβλημα το έχει επισημάνει και ο Συμπαραστάτης του Δημότη, κ. Δημήτρης Σάρολας με σχετική αναφορά προς το Δημοτικό Συμβούλιο και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βύρωνα.
Ποια η άποψή σας επί του θέματος;
gogos-2 Χρήστος Γώγος
Το ζητούμενο είναι να επιτύχουμε τη «χρυσή τομή»  ανάμεσα στο αδιαμφισβήτητο δικαίωμα των κατοίκων σε προσβάσιμους κοινόχρηστους χώρους και τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα, η οποία είναι σημαντική για την οικονομική τους επιβίωση στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Βασική προϋπόθεση για να επιτύχουμε την ισορροπία αυτή, είναι οι επιχειρήσεις να γνωρίζουν και να τηρούν τον κανονισμό Κοινόχρηστων Χώρων του Δήμου, αλλά και να οριοθετηθούν με ακρίβεια τα σημεία όπου μπορούν να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα σε κάθε κοινόχρηστο χώρο, ώστε να μην επιδέχονται παρερμηνείας. Έτσι, και το δικαίωμα των πεζών στην απρόσκοπτη διέλευση προασπίζεται, όπως είναι υποχρέωσή μας, αλλά και η επιχειρηματική δραστηριότητα δεν καταδικάζεται χωρίς λόγο.
akis-katopodis Άκης Κατωπόδης
Θεωρούμε ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα! Η παρέμβαση του Συμπαραστάτη του Δημότη κ. Σάρολα ήταν πολύ σημαντική αλλά η απερχόμενη δημοτική αρχή και σε αυτό το πρόβλημα δεν έδωσε καμία σημασία. Οι πλατείες της πόλης χαρακτηρίζονται από την απουσία έστω και στοιχειώδους συντήρησης. Οι κανονισμοί λειτουργίας των πλατειών δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Οι δημόσιοι χώροι αντιμετωπίστηκαν είτε ως πηγή εσόδων είτε ως εργαλεία εξυπηρέτησης «ημετέρων».
Άποψή μας είναι ότι πρέπει να φτιαχτεί νέος κανονισμός λειτουργίας των πλατειών λαμβάνοντας υπόψη και τις απόψεις καταστηματαρχών και πολιτών, που να μετατρέπει τις πλατείες σε χώρο συνεύρεσης, κοινωνικοποίησης, παιχνιδιού για τα παιδιά και ορθολογικής επιχειρηματικότητας.
Όραμά μας είναι μια πόλη όπου θα προστατεύεται ο δημόσιος χώρος και θα μπορείς να την περπατάς και να την χαίρεσαι!
panagiwtis-konsoulas Παναγιώτης Κόνσουλας
Το πρόβλημα φυσικά δεν είναι τωρινό, αλλά διαχρονικό τα τελευταία χρόνια. Οι δημότες, όταν διαμαρτύρονται και στοιχειοθετούν την καταγγελία τους, περιμένουν και τις κατάλληλες αποφάσεις από εκείνους που έχουν κληθεί να τους υπηρετήσουν. Επομένως, όταν το αίτημα στηρίζεται σε δίκαιη βάση και ο επιτόπιος έλεγχος μας το επιβεβαιώνει, οφείλουμε ως δημοτική αρχή αύριο, να υπηρετούμε το περί δικαίου αίσθημα. Κάθε παράβαση και παραβάτης θα πρέπει να συμμορφώνεται με τους βασικούς κανόνες εξυπηρέτησης των πολιτών. Ε ίναι το έλασσον που μπορεί να προσφέρει μια δημοτική αρχή στους πολίτες της. Να νιώθουν ότι είμαστε δίπλα τους και δεν υπηρετούμε συμφέροντα
bantis-2 Μίλτος Μπαντής
Το ζητούμενο για μας είναι να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάγκη των επιχειρηματιών να εργαστούν καλύτερα και στο δικαίωμα των πολιτών να χαίρονται τους κοινόχρηστους χώρους. Ο τρόπος είναι να οριοθετηθεί επακριβώς ο χώρος που θα καταλαμβάνει κάθε κατάστημα και το είδος της κατασκευής που θα τοποθετηθεί, η οποία θα πρέπει να έχει ενιαία αισθητική σε κάθε περιοχή.
panagiotis-palmos Παναγιώτης Πάλμος
Η κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως. Βέβαια αυτό που βλέπουμε στους δημόσιους χώρους και τις πλατείες του Δήμου μας, που θα έπρεπε να εξυπηρετούν πρώτα από όλα τους πολιτές και τα παιδιά, είναι μια μικρογραφία της συνολικής αναρχίας που επικρατεί στο επίπεδο της καπιταλιστικής οικονομίας και που φέρει τον εύσχημο τίτλο της ανάπτυξης. Από την άλλη  είναι τελείως ξένες με την λογική μας   λύσεις  αστυνόμευσης και  υπέρογκων προστίμων, που θέλουν ορισμένοι να  προωθησούν. Άλλωστε και οι επαγγελματίες δέχονται σοβαρές επιπτώσεις από την βάρβαρη αυτή πολιτική, με τις εφορίες και τα διάφορα χαρατσώματα. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι μια Δημοτική Αρχή  που από κοινού με τους επαγγελματίες της περιοχής μας θα πάρει μέτρα βελτίωσης αυτής της κατάστασης.
alexis-sotiropoulos Αλέξης Σωτηρόπουλος
Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στο Δήμο μας (που συνεπάγεται στήριξη της τοπικής οικονομίας, απασχόληση συμπολιτών μας και αύξηση των εσόδων του δήμου) είναι μία σημαντική παράμετρος της τοπικής οικονομίας. Οφείλει, όμως, να πραγματοποιείται με σεβασμό στο περιβάλλον και τους συμπολίτες μας. Η σημερινή κατάσταση ορισμένων δημοσίων χώρων και πλατειών της πόλης μας, που έχει δημιουργηθεί με την ανοχή της δημοτικής αρχής, είναι απαράδεκτη, όπως κατ` επανάληψη έχουμε υπογραμμίσει. Σ` ορισμένες περιπτώσεις, πέραν του αισθητικού σκέλους, ακόμη και η διάβαση των πεζών, πολύ δε περισσότερο μίας μητέρας με μωρό σε καρότσι, είναι δυσχερής, αν όχι αδύνατη. Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί. Έχω θίξει το θέμα κατ` επανάληψη και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όταν ήμουν μέλος της, και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ειδικά για την πλατεία του Αγίου Λαζάρου, και παρά τις διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής, ουδέποτε έγινε ο,τιδήποτε. Θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη να θεσπιστεί ένας νέος κανονισμός πλατειών, που θα θέτει κανόνες, όρια και κυρώσεις για την παράβασή τους και, ιδίως, να εφαρμοσθούν, επιτέλους, όσα κατά καιρούς αποφασίζονται σχετικά.
stavros-tziortziotis Σταύρος Τζιορτζιώτης
Το πρόβλημα το έχουμε αναδείξει τουλάχιστον από το 2006 και έχουμε κάνει επανειλημμένα παρεμβάσεις στο δημ. συμβούλιο. Η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει πλατείες και πεζόδρομους σαν αντικείμενο εκμετάλλευσης  και ιδιωτικής κερδοφορίας και σαν μέσο πελατειακών σχέσεων και εξόφλησης υποχρεώσεων. Με τα τραπεζοκαθίσματα και τις αυθαίρετες κατασκευές δυσχεραίνεται όχι μόνο η διέλευση των πεζών, αλλά και το παιχνίδι των παιδιών και η ξεκούραση-αναψυχή των κατοίκων χωρίς χρηματικό αντίτιμο, ρόλο που πρέπει να επιτελούν οι πλατείες και οι δημόσιοι χώροι. Χαρακτηριστική είναι η παραχώρηση άδειας στην επιχείρηση της προέδρου του Δημ. Συμβουλίου για κατασκευή μόνιμης μεταλλικής πέργκολας στην πλατεία Αγίου Λαζάρου, απέναντι από το κατάστημα της και δίπλα στο ιστορικό εκκλησάκι.  Οι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι ανήκουν στους κατοίκους και τα παιδιά, λέμε όχι στην εμπορευματοποίησή τους και να δημιουργηθούν νέοι ελεύθεροι χώροι.

[/toggle]
[toggle title=”Κάμερες στην δημοτική επιχείρηση”]

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση καμερών στα γραφεία της δημοτικής επιχείρησης και στο κυλικείο του νεκροταφείου. Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα με ανακοίνωσή του εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ποια είναι η άποψή σας για αυτή την απόφαση; Συμφωνείτε ή διαφωνείτε και γιατί;
gogos-2 Χρήστος Γώγος
Οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στο Νεκροταφείο δεν έχουν ως στόχο τον έλεγχο των εργαζομένων ούτε δρουν ως τρόπος παρακολούθησής τους. Έχουν τοποθετηθεί κάμερες μόνο στο ταμείο και το χρηματοκιβώτιο της Δημοτικής Επιχείρησης, με στόχο τη δημιουργία μίας επιπλέον δικλείδας ασφαλείας, ακριβώς με την ίδια λογική που υπάρχουν κάμερες σε Τράπεζες ή άλλους φορείς που χειρίζονται σημαντικά χρηματικά ποσά. Πρόκειται για μία ενέργεια που, δεδομένης της αύξησης των ληστειών που καταγράφονται σε ετήσια βάση στη χώρα μας, έχει ως μοναδικό στόχο τη διασφάλιση του Δήμου σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένδειξη έλλειψης εμπιστοσύνης προς τους εργαζομένους.
akis-katopodis Άκης Κατωπόδης
Η δημοτική αρχή, άλλη μια φορά επιβεβαίωσε τον αυταρχικό τρόπο διοίκησης του Δήμου. Οι κάμερες παρακολούθησης στην Δημοτική Επιχείρηση απέδειξαν ουσιαστικά την  ανικανότητα και την αδυναμία της Δημ. Αρχής να διαχειριστεί τα οικονομικά του Δήμου με διαφάνεια.
Η πράξη ήταν αντιδημοκρατική, όταν μάλιστα ακολούθησαν και αποφάσεις δικαστηρίων που απαγορεύουν τη χρήση καμερών σε εργασιακούς χώρους.
Αντί λοιπόν η δημοτική αρχή να παρακολουθεί, με μεθόδους που θυμίζουν άλλες εποχές, τους υπαλλήλους, καλά θα κάνει να ενημερώσει δημόσια τους δημότες με ποιον τρόπο διαχειρίζεται τα οικονομικά τόσα χρόνια και τι έχει κάνει για την στήριξη των συμπολιτών μας, τη στιγμή μάλιστα που ο αριθμός των φτωχών και των αποκλεισμένων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.
Συμφωνούμε με τους εργαζόμενους και γι΄ αυτό το λόγο εκδώσαμε σχετική ανακοίνωση.
Πιστεύουμε σε ένα μοντέλο διοίκησης που θα συνεργάζεται με τους εργαζόμενους, δεν θα τους στοχοποιεί και θα είναι δίκαιο απέναντι τους, αξιοποιώντας τις ικανότητές τους.
panagiwtis-konsoulas Παναγιώτης Κόνσουλας
Από κάθε άποψη, όταν παραβιάζονται οι κανόνες της Δημοκρατίας και δημιουργείται ένα πλαίσιο αντιδημοκρατικό, αυτό μας βρίσκει αντίθετους.
Πιστεύουμε στην συνεργασία και την διαβούλευση και επομένως δεν μπορούμε να σταθούμε απέναντι στους εργαζόμενους, όταν παραβιάζονται βασικές ελευθερίες και δικαιώματα του ανθρώπου. Οι εργαζόμενοι που υπηρετούν τον πολίτη και τη χρηστή διαχείριση, ασφαλώς και δεν μπορούν να παρακολουθούνται σε καμία περίπτωση. Οφείλουμε σε κάθε περίπτωση να διασφαλίσουμε αφενός τις δικιές τους ελευθερίες και αφετέρου το γενικότερο συμφέρον του Δήμου και των πολιτών του
bantis-2 Μίλτος Μπαντής
Σε συνεννόηση με το Σωματείο Εργαζομένων και κατόπιν αδείας της αρμόδιας αρχής, θεωρούμε ότι πρέπει να τοποθετηθούν κάμερες σε καθορισμένα σημεία, όπως η αποθήκη και το χρηματοκιβώτιο. Σε καμία περίπτωση οι κάμερες δεν πρέπει να εστιάζουν στους εργαζόμενους. Επιπλέον, το μέσο καταγραφής να είναι σφραγισμένο με δύο διαφορετικές κλειδαριές όπου το ένα κλειδί θα το έχει η διοίκηση και το άλλο ο Σύλλογος των Εργαζομένων. Έτσι, η οποιαδήποτε χρήση της καταγραφής να γίνεται παρουσία και των δύο πλευρών και για συγκεκριμένο περιστατικό.
panagiotis-palmos Παναγιώτης Πάλμος
Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε τέτοιου είδους πρακτικές. Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε σε ορισμένους πως η μετατροπή της Δημοτικής Επιχείρησης σε Ανώνυμο Εταιρεία έγινε με ευρεία συναίνεση και συμφωνία από τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις. Μια ΑΕ λοιπόν με τέτοιους όρους λειτουργεί και έτσι συμπεριφέρεται στους εργαζόμενούς της. Ως μονάδες δηλαδή που παράγουν κέρδος. Για μας αποτελεί ζήτημα και σοβαρή αντίφαση πως γίνεται ορισμένοι να καμώνονται από τη μια οτι συμπάσχουν με το λαό και τα προβλήματά του και από την άλλη να  αντιμετωπίζουν τους ίδιους τους εργαζόμενους τους σαν κλέφτες.
alexis-sotiropoulos Αλέξης Σωτηρόπουλος
Η τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης σε χώρους εργασίας δικαιολογείται μόνο όταν αυτές είναι εστιασμένες για λόγους ασφαλείας σε ταμεία και με απόλυτη τήρηση των κανόνων και αρχών της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων και των συναλλασομένων, κατόπιν αδείας της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Μόνο με σεβασμό και τήρηση αυτών των κανόνων μπορεί να τοποθετηθεί και να λειτουργήσει κάμερα. Εν προκειμένω, όμως, η τοποθέτηση καμερών στους χώρους της Δημοτικής Επιχείρησης έγινε χωρίς να υπάρχει προηγούμενη άδεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που να πιστοποιεί την τήρηση των ανωτέρω αρχών και κανόνων και να θέτει τα όρια στη χρήση τους και για το λόγο αυτό είναι προδήλως παράνομη.
stavros-tziortziotis Σταύρος Τζιορτζιώτης
Τοποθετηθήκαμε από τις 20/3. Το κράτος με τους δήμους και τις κυβερνήσεις για να περάσουν την πολιτική διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων και των κοινωνικών παροχών  εντείνουν τα μέτρα ελέγχου, καταστολής και αυταρχισμού. Παράλληλα, γίνεται φανερό ότι η δημοτική αρχή Χαρδαλιά-Γώγου βρίσκει χρήματα για τις παρακολουθήσεις, παρά το ότι ο δήμος επικαλείται την έλλειψη χρημάτων για τους παιδικούς σταθμούς, την πρόνοια, τις υποδομές, την έγκαιρη πληρωμή των μισθών των εργαζόμενων. Η παρακολούθηση των κινήσεων των εργαζόμενων είναι ενταγμένη στο γενικότερο κλίμα επιτήρησης  και παρακολουθήσεων των κινήσεων όλων μας και εμπέδωσης ενός κλίματος φόβου.
Τα δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα δεν χωρούν στο καθεστώς του «Μεγάλου αδελφού».

[/toggle]
[toggle title=”Δημοτικά αναψυκτήρια”]

Οι δύο πρόσφατοι διαγωνισμοί που διενεργήθηκαν για την εκμίσθωση των αναψυκτηρίων του Δήμου Βύρωνα (Ν. Ελβετία, Αγ. Τριάδα) απέβησαν άγονοι, λόγω μη προσέλευσης ενδιαφερόμενων, ενώ ο τρίτος (Ανάληψη) δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε ομάδα  ενεργών πολιτών που αντιδρούν στην ενοικίαση του χώρου και κάνουν χρήση του ως πολιτιστικό στέκι .
Εσείς με ποιο τρόπο σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τα δημοτικά αναψυκτήρια στην περίπτωση που εκλεγείτε δήμαρχος;
gogos-2 Χρήστος Γώγος
Στη σημερινή συγκυρία, που οι Δήμοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης σε επίπεδο κοινωνίας, θεωρώ ότι το μοντέλο ενός Δήμου-παρόχου υπηρεσιών εστίασης δεν συνάδει με τα νέα δεδομένα. Οι χώροι των αναψυκτηρίων μπορούν και πρέπει να ενοικιαστούν, ώστε η πόλη μας να αυξήσει τα έσοδά της και να μπορέσει με αυτό τον τρόπο να χρηματοδοτήσει δράσεις που η κοινωνία έχει ανάγκη, όπως για παράδειγμα η μείωση των τροφείων των Παιδικών Σταθμών ή η περαιτέρω ενίσχυση των άπορων συμπολιτών μας. Δράσεις που σήμερα είναι πιο αναγκαίες από ποτέ!
akis-katopodis Άκης Κατωπόδης
Δεν πιστεύουμε ότι λείπουν σήμερα από την πόλη οι καφετέριες. Αντίθετα, υπάρχει έλλειψη ελεύθερων χώρων και χώρων δημιουργικής απασχόλησης και δραστηριοτήτων
Στο πρόγραμμά μας, λοιπόν, αναφέρουμε: «αξιοποίηση των χώρων των πρώην αναψυκτηρίων του Δήμου από φορείς και αυτοοργανωμένες συλλογικότητες ώστε να στεγαστούν οι πολύμορφες δραστηριότητες τους, υπάρχουσες και μελλοντικές».
Ειδικότερα, για το αναψυκτήριο της Ανάληψης θεωρούμε σκάνδαλο την εγκατάλειψή και τη λεηλασία του. Ποιος θα απολογηθεί για τις ζημιές; Για τα λεφτά των δημοτών;
Προτείναμε να γίνει χώρος δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και έχουμε κάνει ανάλογες δράσεις. Καταθέσαμε και δεκάδες υπογραφές γειτόνων στο δημοτικό συμβούλιο Ποτέ κανείς δεν ασχολήθηκε…
Για το αναψυκτήριο στη Λαμπηδόνα όπου σήμερα στεγάζει τις δραστηριότητές του, το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα με δεκάδες εκδηλώσεις, μια πραγματική κυψέλη δημιουργίας και αυτενέργειας των πολιτών, είναι σαφές ότι είμαστε θετικοί.  Σε τέτοιου είδους δράσεις θα σταθούμε αρωγοί. 
panagiwtis-konsoulas Παναγιώτης Κόνσουλας
Το λέμε και το φωνάζουμε ότι η νομιμότητα και η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος είναι στις προτεραιότητες μας. Καμία παρατυπία, καμία ύποπτη και με «σκιές» διαδικασία δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί στο όνομα καμιάς επίκλησης. Τα δημοτικά αναψυκτήρια, όπως και άλλες κοινωνικές δομές στην πόλη μας, δεν πρέπει παρά να αποτελούν τόπους και σημεία αναφοράς για όλους τους πολίτες του Βύρωνα, με ίδια δικαιώματα πρόσβασης και παροχής υπηρεσιών. Με μια γενικότερη αναδιάρθρωση των κοινωνικών δομών της πόλης θα γίνει ο σχεδιασμός εκείνος που και τη νομιμότητα θα εξυπηρετεί και θα προσφέρει πραγματικές κοινωνικές υπηρεσίες για όλους, χωρίς αποκλεισμούς
bantis-2 Μίλτος Μπαντής
Όσον αφορά το αναψυκτήριο στην Ανάληψη, πρόθεσή μας είναι να λειτουργήσει από άτομα με ειδικές ικανότητες. Τα υπόλοιπα αναψυκτήρια θεωρούμε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν και τα έσοδα να διατεθούν για την κοινωνική πολιτική του Δήμου.Χαιρετίζουμε τις κοινωνικές δράσεις των ενεργών πολιτών, διαφωνούμε όμως στην αυθαίρετη καταπάτηση του χώρου. Κατόπιν συνεννόησης μπορεί να βρεθεί λύση έτσι ώστε και οι δράσεις  να συνεχιστούν αλλά και ο Δήμος να επεκτείνει το κοινωνικό του έργο.
panagiotis-palmos Παναγιώτης Πάλμος
Σήμέρα δυστυχώς ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι έχουν απομείνει. Εδώ υπάρχουν σοβαρές ευθύνες  όσων  συμφωνούν με τις λογικές της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και των παραχωρήσεων σε ιδώτες είτε άμεσα, είτε μέσω ΣΔΙΤ. Ο βυρωνιώτικος λαός δεν πρέπει να ξεχνάει πως όλοι αυτοί οι χώροι κατακτήθηκαν  με μαζικούς αγώνες και με μεγάλη συμμετοχή του λαού της περιοχής μας. Σε αυτούς τους αγώνες μπήκαν μπροστά οι Κομμουνιστές Δήμαρχοι και όχι γενικά «αριστεροί». Για μας όλοι αυτοί οι χώροι αποτελούν περιουσία του λαού και αρά πρέπει να διατηρήσουν τον δημόσιο χαρακτήρας τους και όχι να μετατραπούν σε εμπόρευμα. Ταυτόχρονα να διεκδικηθούν κονδύλια για προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού και την ανάπτυξή τους Να γίνουν κύτταρα ψυχαγωγίας, πολιτισμού και αλληλεγγύης με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής
alexis-sotiropoulos Αλέξης Σωτηρόπουλος
Όπως είναι γνωστό, τα δημοτικά αναψυκτήρια λειτουργούσαν από τη Δημοτική Επιχείρηση, η οποία λόγω έλλειψης προσωπικού  και απαγόρευσης προσλήψεων, έστω και συμβασιούχων, αδυνατεί πλέον να τα λειτουργήσει. Είναι προφανές, εξάλλου, κατά την άποψή μας, ότι τα δημοτικά αναψυκτήρια πρέπει να τα διαχειρίζεται προς όφελος των πολιτών ο δήμος ως θεσμικός εκπρόσωπος τους. Με αυτό πάντα το δεδομένο ο προσφορότερος τρόπος αξιοποίησης των δημοτικών αναψυκτηρίων (π.χ. λειτουργία ορισμένων απ` αυτά ως πολιτιστικών χώρων ή δημοπράτησή τους με κριτήριο την χαμηλότερη προσφερόμενη τιμή στα προϊόντα για τους πολίτες που τα επισκέπτονται) είναι κάτι που μπορεί να προκύψει μέσα από έναν διάλογο, στον οποίο σκοπεύουμε να προβούμε αμέσως μόλις αναλάβουμε τη δημοτική αρχή, απροκατάληπτα, χωρίς προαπαιτούμενα και χωρίς αποκλεισμούς.
stavros-tziortziotis Σταύρος Τζιορτζιώτης
Η καλύτερη αξιοποίησή τους είναι να χρησιμεύσουν για τις ανάγκες των κατοίκων σε πολιτισμό, δημιουργία, αναψυχή και όχι να δοθούν σε ιδιώτες με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να πληρώνουν για να μπορούν να κάτσουν σε μια καρέκλα.  Θετικό παράδειγμα είναι το άνοιγμα του κλειστού και εγκαταλελειμμένου χώρου της Λαμπηδόνας,  που έχει προσελκύσει εκατοντάδες κατοίκους. Εκεί το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο φροντίζει να γίνονται δωρεάν πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, μαθήματα, δράσεις αλληλεγγύης, παιδικό παιγχνίδι και δίνεται σε φορείς της πόλης για εκδηλώσεις τους. Μην ξεχνάμε ότι η γειτονιά μας στερείται δημόσιων χώρων για φιλοξενία δράσεων και εκδηλώσεων, πέρα από τη μισθωμένη Λουίζα, μιας και το στέκι νεολαίας που υπήρχε στο Ταπητουργείο καταργήθηκε.  Για αυτό και μείς αντιδράσαμε στην παραχώρηση σε επιχειρηματίες των αναψυκτηρίων και ζητάμε άμεσα να ανοίξουν και τα υπόλοιπα για τους κατοίκους και τις ανάγκες της νεολαίας. Όσο για τα Άστρα θα μπορούσε κάλλιστα να αξιοποιηθεί ο χώρος για πολλαπλές χρήσεις, όπως για διοργάνωση συσσιτίων, εκδηλώσεις μουσικών ερασιτεχνικών σχημάτων, εκθέσεις, στέκι νεολαίας, εκδηλώσεις φορέων.

[/toggle]
[toggle title=”Κλειστό κολυμβητήριο”]

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του νυν δημάρχου, κ. Νίκου Χαρδαλιά, το κλειστό κολυμβητήριο του Δήμου Βύρωνα θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2014. Πολλοί το χαρακτηρίζουν ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει στην πόλη μας.
Εσείς πώς το αξιολογείται; Συμφωνείτε με την παραπάνω άποψη;
gogos-2 Χρήστος Γώγος
Σαφώς και πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, ένα έργο που κάνει πραγματικότητα ένα όνειρο πολλών ετών για τους συμπολίτες μας, ενώ, παράλληλα, είναι φιλικό προς το περιβάλλον και πρόκειται να έχει, χάρη στο βιοκλιματικό σχεδιασμό του, μειωμένο κόστος συντήρησης. Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας, για εμάς, είναι ο τρόπος λειτουργίας του και η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή του. Στόχος μας είναι μέσα από ποικίλα προγράμματα, αθλητικά και θεραπευτικά, που θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις ομάδες πολιτών, να αναδείξουμε τη χρησιμότητα και τη σπουδαιότητα του έργου αυτού, φιλοξενώντας όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας.
akis-katopodis Άκης Κατωπόδης
Ένα κολυμβητήριο σε μία πόλη 100.000 κατοίκων είναι και χρήσιμο και αναγκαίο. Όμως, παρά τις προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν δεν ευοδώθηκε η πραγματοποίησή του. Το έργο αυτό ξεκίνησε με προϋπολογισμό 9 εκατ. Ευρώ και το κόστος του φαίνεται ότι θα φτάσει στα 20 εκατ. ευρώ, συνυπολογίζοντας ότι τα 2 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την ανακατασκευή του παρακείμενου κλειστού γυμναστηρίου. Ανακατασκευή που κινδυνεύει να μην γίνει μια και απορρίφθηκε από το ελεγκτικό συνέδριο λόγω σοβαρών λαθών και παραλείψεων της απερχόμενης δημοτικής αρχής.
Το μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η νέα δημοτική αρχή είναι το κόστος συντήρησης που απαιτεί ένα τόσο μεγάλο έργο, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας του. Όμως, διαθέτουμε τη γνώση και την εμπειρία, ώστε να το διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 
panagiwtis-konsoulas Παναγιώτης Κόνσουλας
Είμαστε από εκείνους που ελέγξαμε τη Δημοτική Αρχή για την σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση ενός μακρόχρονου σχεδίου που υπήρχε για την κατασκευή Κολυμβητηρίου στην πόλη μας. Πέρασε από σαράντα κύματα, ανακοινώθηκε σε κάθε προεκλογική περίοδο, με αρκετά μπρος – πίσω, μέχρι να φτάσουμε εδώ. Δυστυχώς κάποιες δικές μας επισημάνσεις για τις προϋποθέσεις που έπρεπε να πληρούνται (πχ πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων ώστε να γίνονται επίσημοι αγώνες), δεν ελήφθησαν υπόψη. Σίγουρα όμως πρόκειται για ένα αθλητικό έρ γο που έλειπε από τον Βύρωνα, αλλά το οποίο χρειάζεται όμως να λειτουργήσει για όλους και χωρίς αποκλεισμούς. Για τα αθλήματα της πισίνας, αλλά και τους Πολίτες μας. Να γίνει μια πραγματική κυψέλη Αθλητισμού
bantis-2 Μίλτος Μπαντής
Η κατασκευή του πρότυπου κολυμβητηρίου σε συνδυασμό με την αναβάθμιση και την ανακατασκευή του ήδη υπάρχοντος κλειστού Γυμναστηρίου, αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα πολύ σημαντικό έργο για την πόλη μας.Η δημιουργία του κολυμβητηρίου ήταν και παραμένει στόχος κάθε δημοτικής Αρχής, τα τελευταία χρόνια. Συμφωνούμε με την κατασκευή του, εάν και εφόσον η ολοκλήρωσή του συνάδει με τους κανόνες διαφάνειας και νομιμότητας. Ελπίζουμε να δοθεί προς χρήση στους Βυρωνιώτες, να είναι λειτουργικό και να μη θυσιαστεί στο βωμό επικοινωνιακών στρατηγικών για την προεκλογική περίοδο.  
panagiotis-palmos Παναγιώτης Πάλμος
Στο Δήμο μας, όπως και συνολικά στη Περιφέρεια Αττικής οι υποδομές για τον Αθλητισμό είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες, . Άρα από την άποψη αυτή κάθε τέτοιο έργο  που γίνεται βοηθάει, λαμβάνοντας  βέβαια υπόψη  το υπέρογκο κόστος του. Χρειάζεται όμως αυτό να συνοδεύεται από μια συνολική διεκδικητική αντίληψη που πρέπει να έχει η Δημοτική Αρχή  όσο αφορά το κόστος συντήρησης, το αν θα είναι δωρεάν για τους δημότες. Πολύ φοβόμαστε πως η λογική και η πρακτική κυρίως των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων παραπέμπει είτε σε περαιτέρω χαράτσωμα των δημοτών είτε σε ιδωτικοποίηση του. 
alexis-sotiropoulos Αλέξης Σωτηρόπουλος
Αναμφισβήτητα η πόλη μας και ιδίως οι πολίτες χρειάζονταν ένα κολυμβητήριο, κάτι το οποίο έπρεπε να έχει κατασκευαστεί εδώ και πολλά χρόνια. Είναι γνωστοί οι λόγοι που δεν προχώρησε η κατασκευή κολυμβητηρίου στην Εργάνη. Θεωρώ θετική λοιπόν, την κατασκευή, επιτέλους, του κολυμβητηρίου στην πόλη μας, αν και έχω σοβαρές επιφυλάξεις, που τις έχω διατυπώσει και στο δημοτικό συμβούλιο, τόσο για το κόστος του όσο και για τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί μέχρι σήμερα. Επισημαίνω απλώς ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε 3 φορές τη 2η συμπληρωματική σύμβαση, ενώ δεν έχει προβλεφθεί κονδύλιο για την λειτουργία και την συντήρησή του στον προϋπολογισμό και δεν έχει εξασφαλισθεί το προσωπικό για τη λειτουργία του. Στόχος μας είναι όχι απλώς να ετοιμασθεί το κολυμβητήριο, όπως αναφέρει η δημοτική αρχή, αλλά να λειτουργήσει προς όφελος των δημοτών.
stavros-tziortziotis Σταύρος Τζιορτζιώτης
Το κολυμβητήριο είναι αναγκαίο για την πόλη μας, για αυτό εξάλλου είχε γίνει και από προηγούμενη δημοτική αρχή παρόμοια απόπειρα. Πατώντας, όμως, σε αυτή την ανάγκη:  α. κτίζουν σε χώρο χαρακτηρισμένο ως δασικό και β. με τις ενέργειες της δημοτικής αρχής ο κούκος κοστίζει αηδόνι. Η πισίνα είναι μικρή και το κόστος έχει φτάσει με απανωτές αναθεωρήσεις τα 19,435 εκ. €,  δηλαδή υπέρβαση 44,03% του αρχικού προϋπολογισμού. Θα μας πει ο κ. Χαρδαλιάς και οι διάδοχοι του Γώγος και Μπαντής, που ψήφισαν τις αποφάσεις,  ότι είναι χρήματα του ΕΣΠΑ. Είναι δικά μας χρήματα, γιατί κάθε χρόνο δίνουμε στην Ε.Ε. περίπου 10 δισ €, μόνο μέσω του ΦΠΑ, που το 80% πάει στο Ταμείο Συνοχής. Το έργο δεν ξέρουμε αν και πότε θα τελειώσει. Θυμίζουμε ότι είχε προγραμματιστεί να τελειώσει το 2011 και ότι πρόσφατα το  Ελεγκτικό Συνέδριο μπλόκαρε την τελευταία αύξηση του προϋπολογισμού του. Άρα, να δούμε αν θα τελειώσει και αν θα υπάρχουν χρήματα για τη λειτουργία του και θα ωφεληθούν οι κάτοικοι ή μόνοι ευνοημένοι θα είναι μεγάλα κατασκευαστικά συμφέροντα από το ακριβό και υπερκοστολογημένο κολυμβητήριο, όπως και από άλλα τεχνικά έργα του δήμου.
Ο δήμος είναι ανάγκη να φροντίσει για περισσότερους χώρους άθλησης και με ελεύθερη πρόσβαση.

[/toggle]
[toggle title=”Οικονομική κατάσταση του Δήμου Βύρωνα”]

Ποια είναι κατά την γνώμη σας η σημερινή οικονομική κατάσταση του Δήμου Βύρωνα;
Πώς θα αντιμετωπίσετε τις οικονομικές δυσκολίες σε περίπτωση που αναλάβετε τα ηνία του Δήμου μας;
gogos-2 Χρήστος Γώγος
Οι σημαντικές περικοπές στη χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι Δήμοι από το κράτος, σε συνδυασμό με το χρέος που κληροδότησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή στη σημερινή, έχουν επηρεάσει αρνητικά την οικονομική κατάσταση του Δήμου μας. Αυτή τη στιγμή, ο Δήμος εξυπηρετεί χρέη της Δημοτικής Επιχείρησης που δημιουργήθηκαν πριν αναλάβουμε (το 2003), και τα οποία εντός των επόμενων μηνών πρόκειται να αποπληρωθούν. Με την εξόφληση, λοιπόν, αυτών των χρεών, για τα οποία δεν ευθύνεται η σημερινή Δημοτική Αρχή, τόσο η οικονομική κατάσταση όσο και η ρευστότητα του Δήμου μας βελτιώνεται.
akis-katopodis Άκης Κατωπόδης
Ο «Καλλικράτης» έδωσε επιπλέον αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς τους αντίστοιχους θεσμοθετημένους οικονομικούς πόρους. Οι αυτοτελείς πόροι μειώθηκαν κατά 60% με αποτέλεσμα; να καταχρεωθούν οι Δήμοι.
O Δήμος Βύρωνα, με την κακοδιαχείριση της δημοτικής αρχής, είναι στο «κόκκινο». Οι ισολογισμοί 2009 και 2010 (από τότε δεν έχει υπάρξει άλλος!) παρουσίαζαν έλλειμμα 13 εκ. ευρώ, πλέον των δανείων που φτάνουν τα 20 εκ. και του χρέος 15,7 εκατ. της δημοτικής επιχείρησης που κεφαλαιοποιήθηκε από τον Δήμο. Χρέη που έχουν άμεση επίπτωση στην καθημερινή διαχείριση των προβλημάτων της πόλης.
Οι δεσμεύσεις μας είναι:
• Άμεσα μετά την ανάληψη της διοίκησης του δήμου θα παρουσιάσουμε πλήρη απολογισμό των οικονομικών του Δήμου από ανεξάρτητη αρχή.

• Διεκδίκηση από την πολιτεία των οφειλόμενων ποσών
• Σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής προμηθειών με συμμετοχή υπαλλήλων και επαγγελματικών οργανώσεων, για τη διασφάλιση της μέγιστης διαφάνειας.
• Διεκδίκηση και αξιοποίηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ.
panagiwtis-konsoulas Παναγιώτης Κόνσουλας
Σας θυμίζω ότι, από το 2010 λέμε την αλήθεια στους πολίτες του Βύρωνα για τα οικονομικά του Δήμου μας. Τότε μάλιστα, επειδή ακριβώς λέγαμε τα πράγματα με το όνομα τους, για την κακή οικονομική κατάσταση στο Δήμο μας, είχαμε κατηγορηθεί …
Η επιβεβαίωση βέβαια ήλθε λίγο μετά, όταν και χαρακτηρίστηκε ο Βύρωνας «κόκκινος Δήμος» από πλευράς χρεών και υποχρεώσεων. Από εκεί και πέρα, από τα ελάχιστα που έχουμε ως πληροφόρηση σήμερα, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε επακριβώς την οικονομική κατάσταση στην οποία παραδίδεται ο Δήμος. Σίγουρα όμως, κάθε άλλο παρά οικονομικά υγιής είναι.

Πρώτη μας λοιπόν προτεραιότητα είναι να καταγράψουμε τα πάντα, να τα βάλουμε κάτω, να νοικοκυρέψουμε την κατάσταση, να δρομολογήσουμε την οικονομική εξυγίανση του Δήμου. Χωρίς παχιά λόγια και φανφάρες, θα βρούμε τον τρόπο να βάλουμε τάξη στα οικονομικά μας προς το συμφέρον όλων των πολιτών του Βύρωνα
bantis-2 Μίλτος Μπαντής
Ως δισεπίλυτα χαρακτηρίζονται στις μέρες μας τα οικονομικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Δήμου μας.Εμείς, δε θα κληθούμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο. Οφείλουμε ωστόσο- και θα το κάνουμε- να προσεγγίσουμε από μια διαφορετική οπτική τα θέματα αυτά, ώστε επιτέλους ο Δήμος Βύρωνα να καταφέρει να ανασάνει και να αξιοποιήσει στο έπακρον τις δυνατότητες που θα του δοθούν για να ανακάμψει. Σκοπός μας είναι επίσης, να βελτιώσουμε τις ήδη υπάρχουσες συνθήκες σε όλα τα επίπεδα, με μοναδικό γνώμονα τον ίδιο τον πολίτη. Η μόνη λύση είναι η διοίκηση με αποτελεσματικότητα, αξιοπιστία και διαφάνεια.
panagiotis-palmos Παναγιώτης Πάλμος
Η οικονομική κατάσταση του Δήμου μας είναι ιδιαίτερα άσχημη, όπως και των περισσοτέρων δήμων. Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται μόνο σε φαινόμενα κακοδιαχείρησης που βέβαια υπάρχουν και αυτά. Κύρια αιτία αποτελεί η πολιτική της υποχρηματοδότησης, αλλά και των διάφορων κατευθύνσεων της ΕΕ που θέλουν την Τοπική Διοίκηση μοχλό στην εξυπηρέτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών σε τοπικό επίπεδο. Βέβαια υπάρχουν σοβαρές ευθύνες των δημάρχων και δημοτικών παρατάξεων που συμφώνησαν με αυτές τις πολιτικές και στη μη απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων των 9 δις ευρώ. Μόνο για το Δήμο μας το ποσό που αντιστοιχεί αγγίζει τα 100 εκατ. Ευρώ, την ίδια στιγμή που με τον ένα ή άλλο τρόπο το σύνολο σχεδόν των δημοτικών παρατάξεων στρέφεται στη εύκολη λύση. Την περαιτέρω δηλαδή φορολόγηση των δημοτών. 
alexis-sotiropoulos Αλέξης Σωτηρόπουλος
Ο Δήμος μας, ως αποτέλεσμα των κεντρικών οικονομικών πολιτικών (μείωση των ΚΑΠ περίπου 60% τα τελευταία χρόνια) και των πολιτικών και προτεραιοτήτων της δημοτικής αρχής τα περασμένα χρόνια, βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής. Έχει σημαντικές οφειλές σε δάνεια που έλαβε η σημερινή δημοτική αρχή, υστερεί διαχρονικά στην είσπραξη των εσόδων και λειτουργεί μ` ένα αναχρονιστικό μοντέλο διοίκησης. Χαρακτηριστικά, προκειμένου να μην αποκαλυφθεί αυτή η κατάσταση, η δημοτική αρχή αποφεύγει να φέρει προς ψήφιση τους ισολογισμούς από το 2010 και μετά. Πρέπει, λοιπόν, όχι μόνο να αποκαλυφθεί η πραγματικότητα, που αποκρύβεται σήμερα, αλλά και να αλλάξει το μοντέλο διοίκησης, να επαναιεραρχηθούν οι προτεραιότητες, να υπάρξει ριζική διοικητική αναδιάρθρωση και οικονομική εξυγίανση, με παράλληλη βέβαια διεκδικητική στάση απέναντι στην ανάλγητη κεντρική εξουσία. Προφανώς, δεν μπορεί σε μία ημέρα να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα. Με σκληρή δουλειά, αλλαγή προτεραιοτήτων και ριζικές αναδιαρθρώσεις μπορούμε, όμως, και σ` αυτόν τον τομέα σταδιακά να αλλάξουμε την κατάσταση. Μία τέτοια αλλαγή δε μπορεί να στηριχθεί σε ανθρώπους, που συντέλεσαν στη δημιουργία των προβλημάτων ή ταυτισμένους με κατεστημένα και αντιλήψεις του χθες.
stavros-tziortziotis Σταύρος Τζιορτζιώτης
Ο δήμος είναι χρεοκοπημένος και για αυτό έχει ενταχτεί σε οικονομικό Παρατηρητήριο από την κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ, που επιβάλλουν υποχρεωτικά αύξηση δημοτικών φόρων, περιστολή παροχής υπηρεσιών (πχ σε καθαριότητα, κοινωνικές δομές), μείωση προσωπικού, κ.α.. Η εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων είναι σε εξέλιξη. Οι οικονομικές δυσκολίες του δήμου θα ενταθούν, αποτέλεσμα και της περικοπής πόρων από το κεντρικό κράτος, αλλά και της οικονομικής πολιτικής της δημοτικής αρχής Χαρδαλιά, Γώγου, Μπαντή και της κακοδιαχείρισης με τα έργα βιτρίνας, τις υπερκοστολογήσεις, τις αναθέσεις σε εταιρείες, τα δάνεια, κ.α.  Για να αντιμετωπίσεις αυτή την κατάσταση χρειάζεται απειθαρχία στις εντολές κυβέρνησης, αποδέσμευση από τα μνημόνια και την Ε.Ε., συγκρούσεις με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που έχουν μάθει να λεηλατούν τους δήμους και τη ζωή μας. Χρειάζεται αλλαγή όχι μόνο διαχειριστών στο δήμο αλλά και της πολιτικής της συμμόρφωσης στις απαιτήσεις των δανειστών, της τρόικας, του κεφάλαιου.

[/toggle]
[toggle title=”Κοινωνική πολιτική”]

Τον τελευταίο καιρό, λόγω οικονομικής κρίσης, όλοι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην κοινωνική πολιτική. Ποιο είναι το πλάνο της δικής σας παράταξης προς την κατεύθυνση αυτή;
gogos-2 Χρήστος Γώγος
Η κοινωνική πολιτική αποτελεί τον έναν από τους δύο άξονες πάνω στους οποίους στηρίζεται το όραμά μας για τον Βύρωνα. Στόχος μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση και η επέκταση των δομών και των εργαλείων που ο Δήμος μας έχει στη διάθεσή του για να στηρίξει τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, όπως το Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης, το πρόγραμμα δωρεάν εμβολιασμών ανασφάλιστων παιδιών, τα προγράμματα σίτισης απόρων. Παράλληλα, σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε και νέες δράσεις και πρωτοβουλίες, όπως η δημιουργία κοινωνικού ξενώνα για άστεγους και τα βοηθήματα σε άπορους φοιτητές της πόλης μας. Δράσεις οι οποίες στοχεύουν στη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση, πάντα με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
akis-katopodis Άκης Κατωπόδης
Οι παρεμβάσεις και οι προτάσεις μας ήταν πολλές.
Συνεργαστήκαμε με τους «Γιατρούς του Κόσμου» για την συγκέντρωση φαρμάκων και τροφίμων. Στεγάσαμε το Δίκτυο Αλληλεγγύης Βύρωνα που υποστηρίζει 730 οικογένειες. Προκαλέσαμε ειδική συζήτηση για τα θέματα κοινωνικής πολιτικής στο δημοτικό συμβούλιο. Στηρίξαμε τη δράση συλλογικοτήτων κοινωνικής αλληλεγγύης (Κοινωνικό φαρμακείο, Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο, Πολίτες του Βύρωνα, Κοινωνικό Ωδείο)
Η δημοτική αρχή και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γώγος ενώ παρουσίασαν το 2010 ένα ολόκληρο «σχέδιο κοινωνικής πολιτικής» δεν το υλοποίησαν ποτέ! Αντίθετα ιδιοποιήθηκαν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης (π.χ. Εκκλησία).
Πρόκειται καθαρή υποκρισία από αυτούς που στηρίζουν την πολιτική των μνημονίων.
Προγραμματίζουμε:
• Αναβάθμιση της κοινωνικής υπηρεσίας σε Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής που θα υλοποιεί τις πολιτικές πρόνοιας και τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης,

• Ουσιαστική στήριξη όλων των εθελοντικών συλλογικοτήτων με σεβασμό στην αυτοτέλειά,
• «Τροφή για όλους» (δημοτικό κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνική-δημοτική κουζίνα).
• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των οικογενειών χωρίς κανένα εργαζόμενο 
panagiwtis-konsoulas Παναγιώτης Κόνσουλας
Η κοινωνική εξαθλίωση των πολιτών λόγω των όσων κλήθηκαν να βιώσουν τα τελευταία χρόνια, με τις βάρβαρες που πολιτικές που εφαρμόζονται, αποδιαρθρώνει την κοινωνία μας και αυτό πλέον είναι εμφανές για όσους περιδιαβαίνουν τους δρόμους και τις γειτονιές του Βύρωνα. Οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι, δυστυχούν. Η μέση οικογένεια όχι απλά τα βγάζει δύσκολα πέρα, αλλά ζει καθημερινά τον Γολγοθά της. Η νεολαία με αδιέξοδα και χαμένη στην ανεργία. Οι επαγγελματίες εξουθενωμένοι και οικονομικά «στεγνοί». Οι εργαζόμενοι συνθλίβονται. Οι συνταξιούχοι βιώνουν τις πετσοκομμένες συντάξεις και την υγεία σε κατάρρευση. Οι κοινωνικές μας δομές προβληματικές. Η πρόνοια το ίδιο. Οι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας σε απόγνωση. Εμείς, το βροντοφωνάζουμε: Είμαστε δίπλα τους. Κανείς χωρίς τροφή, κανείς χωρίς στέγη, κανείς χωρίς μέριμνα και πρόνοια. Κανείς μόνος του
bantis-2 Μίλτος Μπαντής
Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο και να ενισχύσουμε αντίστοιχες δράσεις πολιτών. Παράλληλα, στα άμεσα σχέδιά μας είναι η αναβάθμιση των ΚΑΠΗ, η μέριμνα για τους ηλικιωμένους και τις ειδικές κατηγορίες πολιτών καθώς και ενέργειες υποστήριξης των οικογενειών των ατόμων με ειδικές ικανότητες. Για τα παιδιά, σχεδιάζουμε την ενίσχυση της λειτουργίας των δημοτικών βρεφονηπιακών – παιδικών σταθμών και την καθιέρωση πιλοτικής λειτουργίας ολοήμερου παιδικού σταθμού και σύγχρονων κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (ΚΔΑΠ). Τέλος, στηρίζουμε το έργο της Εκκλησίας για τη σίτιση και τη στέγαση συμπολιτών μας που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, με τη δημιουργία του Σπιτιού Αλληλεγγύης.
panagiotis-palmos Παναγιώτης Πάλμος
Για μας το κύριο είναι ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ζήσει πολύ καλύτερα από αυτό που βιώνουμε όλοι σήμερα.  Και  τεράστιος πλούτος υπάρχει και συσσωρευμένη επιστομική και τεχνολογική γνώση για να επιτευχθεί αυτό. Με αυτή την έννοια αν θέλετε να το πάρουμε σε άμεσο τοπικό επίπεδο δεν μπορεί να θεωρείται πολυτέλεια η δωρεάν πρόσβαση όλων των παιδιών στούς Παιδικούς Σταθμούς. Δεν μπορεί να θεωρείται προνόμιο για λίγους ή για τους “ψαγμένους” η καθολική πρόσβάση και ενεργητική συμμετοχή του λαού μας με τον πολιτισμό. Δεν μπορεί μπορεί να κοστολογείται η λαχτάρα του πιτσιρικά να ασχοληθεί με το αγαπημένο του άθλημα. Ταυτόχρονα χρειάζεται να παρθούν άμεσα μέτρα με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής για τους άνεργους, τη φτωχή λαϊκή οικογένεια. Αλλοίμονο  αν περάσει η λογική που λεει οτί η ικανοποιήση των τεράστιων αναγκων του λαού μας από την  συστηματική και οργανωμένη μέριμνα που πρεπει να έχει το κράτος, αφεθεί στους διάφορες ¨ελεήμονες¨ και τις ΜΚΟ.
alexis-sotiropoulos Αλέξης Σωτηρόπουλος
Η κοινωνική πολιτική, ιδιαίτερα σ` αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι, όπως προανέφερα, η πρώτιστη προτεραιότητα και βασική μας δέσμευση. Η οικονομική κρίση έχει καταστήσει μεγάλο αριθμό των συμπολιτών μας ανίκανους να καλύψουν ακόμα και βασικές βιοτικές τους ανάγκες. Η τοπική αυτοδιοίκηση, ο θεσμός που είναι πιο κοντά στον πολίτη από κάθε άλλον, είναι ο καταλληλότερος και οφείλει να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, να στηρίξει και να ενισχύσει τις δομές και τις υπηρεσίες πρόνοιας, να δημιουργήσει εν τέλει ένα δίχτυ ασφαλείας διασφαλίζοντας ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης και προστατεύοντας τους ασθενέστερους και να ενισχύσει, έτσι την κοινωνική συνοχή. Και σ` αυτόν τον τομέα ο δήμος μας, σε αντίθεση με άλλους δήμους, υστερεί. Μπορούμε και θα δημιουργήσουμε σε συνεργασία και με εθελοντικούς φορείς και συμπολίτες μας : Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Εστιατόριο και πρόγραμμα σίτισης απόρων, Σπιτική Κουζίνα με χαμηλό κόστος, νέους Παιδικούς Σταθμούς, Κοινωνικό Φροντιστήριο για όσους μαθητές ανήκουν σε οικογένειες με οικονομικά προβλήματα, θα στηρίξουμε και ενισχύσουμε τα ΚΑΠΗ με νέα προγράμματα, θα επεκτείνουμε τα δρομολόγια της δημοτικής συγκοινωνίας και όσα άλλα συναφή αναφέρονται στο πρόγραμμα μας, όπου και σας παραπέμπω.
stavros-tziortziotis Σταύρος Τζιορτζιώτης
Το καθεστώς, αφού εξαθλιώνει την πλειοψηφία, έρχεται και λέει υποκριτικά ότι κάνει κοινωνική πολιτική, τάζοντας ψίχουλα  με μορφή ελεημοσύνης στους εντελώς ανήμπορους για να μην πεθάνουν της πείνας. Ο δήμος και το κεντρικό κράτος έχουν υποχρέωση, για αυτό άλλωστε υποτίθεται ότι εισπράττουν τους έμμεσους και άμεσους φόρους, να παρέχουν δωρεάν παιδικούς σταθμούς, υγεία, παιδεία, πρόνοια, κοινωνικά αγαθά σε όλους. Μια δημοτική αρχή πρέπει να παλέψει μαζί με τους κατοίκους και να διεκδικήσει αυτά για όλους. Άμεσα, επίσης, απαιτείται να φροντίσει για τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες τους άνεργους, τους άπορους,  τους ανασφάλιστους. Για αυτό εμείς λέμε ότι θα αγωνιστούμε μαζί με τους κατοίκους για να διεκδικήσουμε κατάργηση των δημοτικών τελών για τα λαϊκά στρώματα,  δημιουργία γηροκομείου, φιλοξενία όλων των αστέγων με συντήρηση και αξιοποίηση του ξενώνα του Καρέα, σίτιση όλων των άπορων, δωρεάν περίθαλψη για όλους, υπηρεσίες πρόνοιας για όλους όσους τις έχουν ανάγκη. Τα χρήματα που έχουν πληρωθεί από το δήμο για πρόστιμα, σε εργολάβους για έργα που δεν έγιναν, σε υπερκοστολογήσεις και σε έργα βιτρίνας θα μπορούσαν να καλύψουν αυτές τις λειτουργίες.

[/toggle]
[toggle title=”Κέντρο Υγείας Βύρωνα”]

Ποια είναι η εκτίμηση σας για τις δυνατότητες και τις προοπτικές του Κέντρου Υγείας Βύρωνα.
Τι θα αλλάξετε και τι θα κρατήσετε από τις υπάρχουσες λειτουργίες για τον πολίτη του Βύρωνα, εσείς ως Δημοτική Αρχή;
gogos-2 Χρήστος Γώγος
Το Κέντρο Υγείας Βύρωνα είναι ένας θεσμός που έγινε πραγματικότητα και συνεχίζει να λειτουργεί, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλουμε όλα αυτά τα χρόνια ως Δημοτική Αρχή. Δώσαμε σκληρές μάχες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υποστελέχωσής του και να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του, προς όφελος των συνανθρώπων μας. Στόχος μας για την επόμενη μέρα είναι η περαιτέρω στελέχωσή του με γιατρούς, ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία του επί 24ωρου βάσεως 7 ημέρες την εβδομάδα, αλλά και να μπορέσει να παρέχει ακόμα περισσότερες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στους κατοίκους της πόλης. Γιατί η πρόσβαση όλων σε υπηρεσίες υγείας αποτελεί για εμάς το στοίχημα της επόμενης μέρας. 
akis-katopodis Άκης Κατωπόδης
Το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας κατέρρευσε λόγω της μνημονιακής πολιτικής. Στον Βύρωνα τα 3 τελευταία χρόνια η δημοτική αρχή, δεν δημιούργησε κανένα δίκτυο προστασίας (περίθαλψη, φάρμακα) για όσους πολίτες βρέθηκαν άνεργοι ή ανασφάλιστοι.Η απερχόμενη δημοτική αρχή -αλλά και ο κ. Γώγος προσωπικά- υποκρίνονται για το κλείσιμο του ΕΟΠΠΥ και φωτογραφίζονται με τον καταστροφέα της Δημόσιας Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη!
Το Κέντρο Υγείας εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό περιστατικών, που θα κατευθύνονταν στα μεγάλα νοσοκομεία.
Στα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά καιρούς, λόγω της έλλειψης προσωπικού, ενεργοί πολίτες και συλλογικότητες -μεταξύ των οποίων και η παράταξή μας- αγωνίστηκαν και κατάφεραν να το κρατήσουν ανοιχτό.
Υποστηρίζουμε και παλεύουμε για την αναβάθμιση της λειτουργίας του, με πρόσληψη γιατρών, επέκταση ωρών λειτουργίας, εξετάσεις και ενημέρωση στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής ως ακρογωνιαίου λίθου της υγείας των πολιτών. Αυτή ήταν, είναι και θα είναι η απόλυτη δέσμευσή μας.
panagiwtis-konsoulas Παναγιώτης Κόνσουλας
Το Κέντρο Υγείας Βύρωνα είναι μια πονεμένη ιστορία χρόνια τώρα. Έχουμε παλέψει και αγωνιστεί για να διατηρήσει τη μορφή για την οποία δημιουργήθηκε. Να είναι δηλαδή ένα Κέντρο Υγείας αστικού τύπου που εξυπηρετεί ουσιαστικά τους δημότες μας και συμβάλει στην αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων μας, με την υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών. Δυστυχώς βιώνουμε την αποψίλωση του από ικανά και απαραίτητα στελέχη και σε αυτό οφείλουμε να βάλουμε φρένο. Η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας μας αφορά όλους και θα είναι στις προτ εραιότητες μας να σταματήσουμε τον κατήφορο
bantis-2 Μίλτος Μπαντής
Η δημόσια και δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας , αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα όλων. Τους τελευταίους μήνες, οι αλλαγές στον τομέα αυτό είναι ριζικές και καθοριστικές για το μέλλον. Υπό τις συνθήκες αυτές, το Κέντρο Υγείας του Βύρωνα είναι απαραίτητο να συνεχίσει να λειτουργεί προς όφελος των πολιτών. Ο αριθμός των πολιτών που εξυπηρετούνται καθημερινά, αποτελεί αδιάψευστο στοιχείο. Επομένως, στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τις ήδη υπάρχουσες λειτουργίες και να διεκδικήσουμε την ενίσχυση τους. Το ιδανικό για εμάς είναι η επιπρόσθετη στελέχωση του Κέντρου Υγείας, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετεί τους πολίτες, σε 24ωρη βάση.
panagiotis-palmos Παναγιώτης Πάλμος
Θέτουμε το εξής ερώτημα: Πώς γίνεται από τη μια μεριά να καλπάζει η ιατρική επιστήμη και οι διάφορες τεχνολογικές εφαρμογές στον τομέα αυτό από τη μια και από την άλλη η πρόσβαση για τον πλατύ λαικό κόσμα να γίνεται διαρκώς δυσκολότερη και βέβαια ακριβότερη?  Σήμερα όλος ο καυγάς γίνεται για το πως συνολικά οι όποιες Δήμοσιες δομές υγείας είχαν απομείνει από πάροχοι να γίνουν έμποροι ή ακόμη χειρότερα μεσαζόντες των διάφορων επιχειρηματικών ομίλων . Σε αυτή την λογική εντάσσεται και η υποβαθμισμένη λειτουργία του Κέντρου Υγείας, αλλά και το κλείσιμο των ιατρείων του πρωην ΕΟΠΥΥ. Άμεσα χρειάζεται να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στον τομέα της Υγείας. Προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού πλήρους και απασχόλησης, γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
alexis-sotiropoulos Αλέξης Σωτηρόπουλος
Το Κέντρο Υγείας αποτελεί ένα σημαντικό θεσμό για την πόλη μας, απαραίτητο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη των πολιτών και ο Δήμος Βύρωνα πρέπει να στοχεύει, να διεκδικεί και να συμβάλλει στην αναβάθμιση και ενίσχυσή του. Στο πλαίσιο αυτό θα διεκδικήσουμε τη διοικητική αυτονόμησή του Κέντρου Υγείας από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, την 24ωρη λειτουργία του, καθώς και τη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό. Παράλληλα, βέβαια, πρέπει να ενισχυθούν και άλλες συναφείς δομές και πρωτοβουλίες στο χώρο της υγείας στο Δήμο μας, όπως το κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο, δωρεάν εξετάσεις και φυσικοθεραπείες σε συνεργασία με εθελοντές γιατρούς και φυσιοθεραπευτές, ιδίως στα Κ.ΑΠ.Η. κ.λπ.
stavros-tziortziotis Σταύρος Τζιορτζιώτης
Tο Κέντρο Υγείας Βύρωνα είναι συνεχώς σε κίνδυνο με τις περικοπές της κυβέρνησης και τη λειτουργία της δημόσιας υγείας ως αγοραστή των υπηρεσιών από τους επιχειρηματίες. Με την υποβάθμιση-κλείσιμο και των 2 μονάδων του ΕΟΠΥΥ και όλα όσα συμβαίνουν είναι πολύτιμο. Τα σχέδια τους εδώ και χρόνια για το κλείσιμο του ματαιώθηκαν με τις συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων για την υπεράσπισή του. Αποτέλεσμα ήταν η τοποθέτηση γιατρών, αλλά με σύμβαση ορισμένου χρόνου και η λειτουργία του και το απόγευμα. Στηρίξαμε αυτές τις δράσεις. Η δημ. αρχή, δια στόματος κ. Γώγου, συντάσσεται με την κυβέρνηση της ΝΔ και με τη φιλοσοφία του κ. Άδωνι.Σήμερα, χρειάζεται να αποκτήσει περισσότερες υποδομές, να στελεχωθεί με προσωπικό περισσότερων ειδικοτήτων και να λειτουργεί όλο το 24ωρο δωρεάν για όλους τους κατοίκους και τους ανασφάλιστους. Η εξαγγελία για δημιουργία ΚΕΠ Υγείας, που είναι βήμα για την ιδιωτικοποίηση και την υποκατάσταση των άλλων δημόσιων δομών υγείας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει το μέσο για το κλείσιμο του Κέντρου Υγείας.

[/toggle]

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

7 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Ανώνυμος

Καλησπέρα

Θα ήθελα να κάνω δυο παρατηρήσεις και ένα σχόλιο

1.Πρωτα και κύρια η ερώτηση για την εκμίσθωση των δημοτικών αναψυκτηρίων εμπεριέχει ψεύδη καθώς ο διαγωνισμός για το αναψυκτήριο της Αγ.Τριαδας δεν ακυρώθηκε λόγω των κινητοποιήσεων των κατοίκων (αν και έγιναν και μάλιστα ήταν ιδιαίτερα δυναμικές) αλλά κρίθηκε άγονος λόγω ότι ο δήμαρχος ''φρόντισε'' να τον διεξαγάγει στις 07:30 το πρωί και όχι στις 11:00 όπως είχε εξαγγείλει. Ο διαγωνισμός που ακυρώθηκε λόγω της παρέμβασης των κατοίκων αφορούσε το αναψυκτήριο της Ανάληψης. Για του λόγου το αληθές δείτε τα παρακάτω link ΑΠΟ ΤΟ SITE ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ :

α)http://vironas.gr/2012/12/%CE%AC%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BA%CE%BC%CE%AF%CF%83%CE%B8%CF%89%CF%83-2/

β)http://vironas.gr/2012/11/%CE%AC%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BA%CE%BC%CE%AF%CF%83%CE%B8%CF%89%CF%83/

2.Η συλλογικότητα που στεγάζεται στον χώρο της Λαμπηδόνας λέγεται ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΥΡΩΝΑ και όχι πολιτιστικό στέκι. Την λέξη “στέκι” χρησιμοποιεί όταν αναφέρεται στην Λαμπηδόνα και στις δράσεις της, ο νυν δήμαρχος Βύρωνα Ν.Χαρδαλιας. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω σε τι αποσκοπεί το να χρησιμοποιεί ο δημοσιογράφος την φρασεολογία Χαρδαλιά στις ερωτήσεις προς τους υποψηφίους δημάρχους και ενώ οι δράσεις αλλά και το ακριβές όνομα του χώρου είναι γνωστά σε όλο τον Βύρωνα και όχι μονο. Σε περίπτωση που κάποιος δεν το γνωρίζει, το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΥΡΩΝΑ δραστηριοποιείται τα τελευταία 2.5 χρόνια στον χώρο της Λαμπηδόνας!!!! Προσωπικά βρίσκω ασεβές τον ορό ''στέκι'' προς τους εκατοντάδες συμπολίτες μας που δραστηριοποιούνται στην Λαμπηδόνα.ΑΠΛΑ ΝΤΡΟΠΗ!

Και το σχόλιο

Ο όρος αλληλεγγύη, έκτος του ότι, για πρώτη φορά ακούστηκε από το στόμα των ανθρώπων που έτρεχαν το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα και ενώ στην γειτονιά του Βύρωνα υπήρχε νεκρική – μνημονιακή σιγή, ταυτόχρονα έδωσαν σάρκα και οστά στην λέξη αυτή. Οι εκατοντάδες εκδηλώσεις αλληλεγγύης που: πότε ήταν μαθήματα φιλοσοφίας, πότε ήταν συλλογικές κουζίνες, πότε ήταν συναυλίες, πότε ήταν Θεατρο,πότε ήταν σινεμά και πότε ήταν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας κ.α φανερώνουν του λόγου το αληθές.
Όταν όλοι αυτοί οι εκπρόσωποι της μιζέριας και του ιδιωτικού κεφαλαίου (Δεν ξεχνάμε ότι ΟΛΑ τα δημοτικά αναψυκτήρια προορίζονταν για ιδιωτικοποίηση) έκαναν τα στραβά μάτια, κάποιοι άνθρωποι πάλευαν να ΜΗΝ περάσει η δημόσια παρουσία στους Γρηγόρηδες στα EVEREST ή αλλού. Πάλευαν ταυτόχρονα στο να δομήσουν άλλες σχέσεις από αυτές που μας μάθαιναν όλα αυτά τα χρόνια όλοι οι καθωσπρέπει κουστουμάτοι ΔΑΠΙΤΟ-ΠΑΣΠΙΤΕΣ (ή ΝεοδημοκρατοΠασοκοι). Πάλευαν τέλος (και ακόμη το κάνουν) στο να σπάσει η λογική της ανάθεσης στην κοινωνία που ζούμε και να καταλάβουμε ότι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ήρθε η στιγμή να πάρουμε την κατάσταση ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

Κλείνω με τα εξής απλά:

Κάτω τα χέρια σας από την δημόσια περιουσία!
Κάτω τα χέρια σας από τους κοινωνικούς χώρους!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΜΠΗΔΟΝΑ!

Μακράκης Νίκος

Alexander Feidas

Νίκο νομίζω οτι κοιτάς το δέντρο και χάνεις το δάσος. Η ουσία βρίσκεται στις απαντήσεις και όχι στην ερώτηση.

Ανώνυμος

Μακάρι να το έχανα αγαπητέ Αλέξανδρε αλλα για το δάσος που αναφέρεις έκανα το σχόλιο που αφορουσέ τις απαντήσεις των υποψηφιών.

Ειναι αμέτρητες οι φόρες που το site βύρωνας.gr εχει δημοσιέυσει εκδήλωσεις – του Κοινωνικου Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα ετεροχρονισμένα (μια μέρα μετά ή 2 ωρες πριν την εκδήλωση!!) ή και καθόλου και ένω το site εχει ενημερωθεί έγκαιρα για της εκδηλώσεις αυτές.Προσωπικά το γεγονός αυτο το βρίσκω ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!
Εχω στείλει και εγώ ο ίδιος προσωπικά mail κανοντας παράπονο για το συγκεκριμένο λόγο χωρίς να πάρω απαντηση.

Τα ψεύδη που ύπαρχουν στις ερωτήσεις καθώς και ο υποτιμιτικός όρος "στέκι" (τυχαίο που χρησιμοποιεί την ίδια φράση ο δήμαρχος Χαρδαλιάς? δεν νομιζω…) έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα που ξεκίνησα παραπάνω.

Χαίρομαι που δεν έκανες κάποιο σχόλιο για την διατύπωση της ερώτησης και ταυτόχρονα έλπιζω να έχεις αναγνωρίσει τα λάθη που έχω επισυμάνει στο αρχικό σχόλιο.

Φιλικά
Νίκος

Ανώνυμος

Πραγματικά θα ήταν πολύ στενάχωρο η δημόσια περιουσία να παραδοθεί βορά στα χέρια του ιδιωτικού κερδοσκοπικού κεφαλαίου το οποίο θα χρησιμοποιήσει τον δημόσιο χώρο των αναψυκτηρίων με στόχο την μεγιστοποίηση της οικονομικής κερδοφορίας του και όχι για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών της γειτονιάς και των κατοίκων και συλλογικοτήτων της ευρύτερης περιοχής.
Προσωπικά πιστεύω ότι ιδιαίτερα το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα που δραστηριοποιείται στον χώρο της Λαμπηδόνας συμβάλλει δημιουργικά με τις πρωτοβουλίες του και με τις δράσεις του στην επανασύσταση του κοινωνικού ιστού, την αναβίωση των αμεσοδημοκρατικών μορφών αυτοοργάνωσης της κοινωνίας οι οποίες έλκουν την καταγωγή τους από την Αθηναϊκή αρχαιοελληνική «Εκκλησία του δήμου», στην ελεύθερη καλλιτεχνική και πολιτιστική έκφραση, στην ανάδειξη της αλληλεγγύης ως νέο πρόταγμα για την αντιμετώπιση της πολύπλευρης και πολυσχιδούς κρίσης την οποία αντιμετωπίζει η Ελληνική κοινωνία..
Τέτοια πρωτοποριακά και πρωτόφαντα για την τοπική κοινωνία του Βύρωνα κοινωνικοπολιτιστικά αμεσοδημοκρατικά, ελευθεροπρωτοβουλιακά περαματικού χαρακτήρα εγχειρήματα τα οποία θέτουν τις ανάγκες των ανθρώπων και τις τοπικής κοινωνίας πάνω από την οικονομική επιχειρηματική κερδοφορία της ελεύθερης αγοράς και της καπιταλιστικής οικονομίας, τέτοια εγχειρήματα που επιχειρούν να ανασυστήσουν «αντιδομές» αμεσοδημοκρατικής αυτοδιεύθυνσης , τέτοιες ελευθεροπρωτοβουλιακές προσπάθειες για την οικοδόμηση μίας νέας κοινωνίας προσωπικά πιστεύω θα πρέπει να ενθαρρύνονται και όχι να υποσκάπτονται.
Ο Βύρωνας έχει πολλές ιδιωτικές καφετέριες, ο Βύρωνας έχει πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις εμπορίας καφέ και αναψυκτικών. Ο Βύρωνας όμως έχει μόνον ένα Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο πειραματικά αμεσοδημοκρατικό, ελευθεροπρωτοβουλιακό, κοινωνικοεγχειρηματικό, κοινωνικοπολιτιστικό. Ένα κοινωνικό πολιτιστικό κέντρο Βύρωνα με δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές, με δωρεάν μαθήματα ξένων γλωσσών για μαθητές και ενηλίκους, με δωρεάν μαθήματα και σεμινάρια για την πολιτική φιλοσοφία, με ομάδα για την δημιουργική γραφή, με ομάδα για την κοινωνική και πολιτική αυτομόρφωση, με δωρεάν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικοχορευτικές βραδιές, αφιερώματα σε καλλιτέχνες, με βραδιές καραόκε, με κουζίνα αλληλεγγύης κάθε Σάββατο μεσημέρι, με μαθήματα δυτικών χωρών, με εκδρομικού περιπάτους στον Υμηττό, με δανειστική βιβλιοθήκη, με προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών προσχολικής ηλικίας, με μαθήματα γυμναστικής (προσεχώς).
Όλα τούτα αξίζουν πολύ περισσότερα για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο συγκριτικά με τα εισπραττόμενα έσοδα που θα έχει ο δήμος από την ενδεχόμενη εκμίσθωση του χώρου σε ιδιώτες. Ενός χώρου ο οποίος είχε εγκαταλειφτεί κυριολεκτικά στο «έλεος του θεού» μετά το κλείσιμο των αναψυκτηρίων της δημοτικής επιχείρησης, ενός χώρου που από την εγκατάλειψη ήταν αραχνιασμένος και μουχλιασμένος, ενός χώρου που στην αρχή όταν έβρεχε έμπαζε ακόμα και νερά από την στέγη του. Ενός χώρου που με την αγάπη, την προσωπική απλήρωτη εργασία και την ανιδιοτελή προσφορά των ευαισθητοποιημένων ενεργοποιημένων και κοινωνικά δραστήριων πολιτών που αγωνίστηκαν να συγκροτήσουν το εναλλακτικό κοινωνικό εγχείρημα του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα, μετατρέπεται σιγά σιγά αλλά σταθερά σε μια ζεστή ανθρώπινη γωνία, σε μία μεγάλη αγκαλιά για να μπορέσει να εκφράσει και να βοηθήσει να εκφραστούν μέσα από σε αυτόν και μέσα σε αυτόν , οι αγωνίες, οι αγώνες, οι ανάγκες, τα οράματα των ενεργών πολιτών, των κατοίκων και των δραστηριοποιούμενων συλλογικοτήτων της περιοχής. Μία προσπάθεια πραγματικά πρωτοποριακή την οποία αξίζει να την βοηθήσουμε ν΄ανθίσει, για να διανθίσει τις ζωές μας, τις καρδίες μας και το μέλλον μας με λίγο περισσότερη χαρά, εγκαρδιότητα, συλλογικότητα στην ατέρμονη και αδιάλειπτη αναζήτηση μας για μία πιο όμορφη ομαδική, συλλογική και αλληλέγγυα ζωή.
Σας ευχαριστώ θερμότατα που φιλοξενείται και την δική άποψη.
Γιώργος Κουγιάς

Ανώνυμος

Απερίσκεπτε υποψήφιε δήμαρχε Βύρωνα, κε Γωγω,
μάζεψε τα υπαίθρια παράνομα ταμπλώ σου στα στενάκια του Βύρωνα που σκοτώνουν πεζούς και μοτοσυκλετιστές!! Θες να γίνεις και Δήμαρχος!

Ανώνυμος

Για τα αδέσποτα κανείς δεν ασχολείται;

Vicky Isaakidou

Οτι μπορούμε κάνουμε ο καθένας μόνος του,