80 χρόνια ιστορίας σε 50 λεπτά εκπομπή

Πηγή: megatv.com

Μια «ατέλειωτη συζήτηση» με την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ θα παρουσιάσει απόψε η εκπομπή «Πρωταγωνιστές», στις 23:30 στο MEGA.

Η διακεκριμένη Ελληνίδα ιστορικός μιλάει για όλα αυτά που έχει ζήσει. Την κατοχή, τον Μάη του ’68, τις εξεγέρσεις στα γαλλικά προάστια, την Σορβόννη και βεβαίως τις συναντήσεις της με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Φρανσουά Μιτεράν, τον Ζακ Σιράκ, τον Χέλμουτ Κολ.

Η εκπομπή ξεκινάει από τον Βύρωνα -τη γειτονιά που μεγάλωσε- και κλείνει στο διαμέρισμά της, στους Κήπους του Λουξεμβούργου στο Παρίσι, εκεί που ζει πια η 86χρονη «μετανάστρια».

Μεταξύ άλλων, η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ λέει:

«Πριν ας πούμε 10 χρόνια, δε θα βρίσκατε ούτε έναν Γάλλο να πει κάτι εναντίον της Ελλάδας. Τώρα θα βρεις πολλούς».

«Οι διανοούμενοι της Ευρώπης δε θα μας συγχωρέσουν ποτέ, που εξαιτίας μας έγιναν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αντιευρωπαϊστές».

«Λέμε ότι όλα τα παιδιά του κόσμου έρχονται στην Σορβόννη για να μάθουν κάτι, πλην των Ελλήνων που έρχονται για να μάθουν όλα σε όλους».

«Ο Μάης του ’68 έγινε από τα πλουσιόπαιδα. Γιατί είχανε τα πάντα και δεν είχανε την ευτυχία. Διδάσκεται η ευτυχία; Λέω ναι. ‘Οπως διδάσκεται και η αρετή».

«Η Ευρώπη είναι μια κοινή βιβλιοθήκη. Σε όποιον Ευρωπαίο κι αν πας, θα βρεις πάνω κάτω τα ίδια βιβλία. Θέλω να πω, θα βρεις τους Αισχύλους, τους Σοφοκλήδες, θα βρεις Σαίξπηρ, θα βρεις Γκαίτε, αυτά θα βρεις».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια