Πρόγραμμα Δωρεάν Μαστογραφιών στο Δήμο Βύρωνα

Πηγή: dimosbyrona.gr

Τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν μαστογραφία έχουν οι άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες της πόλης μας, ηλικίας 40 έως 69 ετών, χάρη στη σχετική πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Γραμματέα του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), Χρίστου Γώγου, και του Συλλόγου Φίλων Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Άγιοι Ανάργυροι».

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος παρέχει κάθε Τετάρτη και Παρασκευή από τις 9:00 έως τις 14:00 (ξεκινώντας από τις 4 Οκτωβρίου 2012) τον ειδικό ψηφιακό μαστογράφο του για εξέταση των άπορων και ανασφάλιστων γυναικών των δήμων-μελών του ΕΔΔΥΠΠΥ. Τη διασφάλιση ότι οι προς εξέταση γυναίκες ανήκουν πράγματι στις ευπαθείς και ευάλωτες αυτές ομάδες αναλαμβάνει η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου μας. Το πρόγραμμα δεν απευθύνεται σε γυναίκες που πάσχουν ήδη από καρκίνο.

Ο Δήμος με την υποστήριξη του ΕΔΔΥΠΠΥ αναλαμβάνει:

  1. Την ευθύνη να στέλνει ομαδικά και οργανωμένα 23 περίπου γυναίκες για μαστογραφία κάθε μέρα παραχώρησης του ψηφιακού μαστογράφου.
  2. Την υποχρέωση ώστε οι γυναίκες να είναι 40-69 ετών και να εμπίπτουν στα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια που απαιτούνται για τις ευπαθείς ομάδες.
  3. Την υποχρέωση ενημέρωσης των ιατρικών δομών ή των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων για την διάγνωση αυτών των μαστογραφιών εντός 20 ημερών από την διεξαγωγή τους. Όσον αφορά στα θετικά αποτελέσματα, ο Σύλλογος ενημερώνει απευθείας τις γυναίκες να προβούν σε περαιτέρω έλεγχο ο οποίος επίσης παρέχεται δωρεάν, ακόμη και θεραπευτικά σε περίπτωση υποκείμενης κακοήθειας.
  4. Να υπενθυμίζει στις εξετασθείσες (επί αρνητικών αποτελεσμάτων) την ανάγκη δωρεάν επανεξέτασης σε 18-24 μήνες.
  5. Να καταχωρεί στατιστικά στοιχεία που θα συλλεχθούν με πλήρη τήρηση της νομοθεσίας περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και ύστερα από έγγραφη συμφωνία των προς εξέταση γυναικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του μαστού χρήζει έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης, κάτι που δεν είναι εφικτό για όλους λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας που μαστίζουν την κοινωνία μας. Οι άποροι και ανασφάλιστοι συμπολίτες μας εξαναγκάζονται να παραμελούν την υγεία τους, με επιπτώσεις που πολλές φορές είναι μη αναστρέψιμες, όπως αποδεικνύει και το πρόσφατο παράδειγμα της αύξησης της νεογνικής θνησιμότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου μας, στο τηλέφωνο 210-7624403.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια