Επιστολή προς τους γονείς και τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς

Επιστολή προς τους εργαζόμενους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και τους γονείς των παιδιών που φιλοξενούνται στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Βύρωνα απευθύνει η Ανεξάρτητη αγωνιστική παρέμβαση εργαζομένων Δήμου Βύρωνα.

Φίλοι γονείς. Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι,

Το Νομικό Πρόσωπο των Παιδικών Σταθμών για πρώτη φορά βρίσκεται σε τόσο δυσμενή θέση: Αθρόες αποχωρήσεις μόνιμου προσωπικού το οποίο δεν αντικαταστάθηκε, αντίθετα οι οργανικές θέσεις κλείνουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, με τη σταδιακή υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται στα  παιδιά, οι Παιδικοί Σταθμοί από χώροι Προσχολικής Αγωγής να απαξιωθούν σε παιδοφυλακτήρια.  

Το προσωπικό που απέμεινε και υπηρετεί στους Π.Σ., παρά το γεγονός ότι εξ αιτίας των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών υφίσταται δραματικές μειώσεις στις αποδοχές του, ενώ δουλεύει περισσότερες ώρες σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια, προσπαθεί να εξασφαλίσει μια όσο το δυνατόν καλύτερη παιδαγωγική λειτουργία των σταθμών, κάτω από όλο και πιο δύσκολες συνθήκες.

Σε όλο αυτό το σκηνικό η Δημοτική Αρχή απαντά με την πρόταση – πρόθεση  να καλυφτούν τα κενά που υπάρχουν στο παιδαγωγικό προσωπικό από τις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ και να χρησιμοποιηθούν οι μαθητές σε θέσεις μόνιμου προσωπικού, με το πρόσχημα «δύο μάτια παραπάνω να βλέπουν».

Οι σπουδαστές των ΤΕΙ και των ΙΕΚ και οι μαθητές από τις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ  είναι καλοδεχούμενοι για να κάνουν την πρακτική τους άσκηση, κάτω από την επίβλεψη του μόνιμου παιδαγωγικού προσωπικού,  το οποίο φέρει και την ευθύνη  για τους ασκούμενους μέσα στην τάξη.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αναπληρώσουν τους παιδαγωγούς και να καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες του Νομικού Προσώπου των Παιδικών Σταθμών ως φτηνό εργατικό δυναμικό.

Η πρόταση αυτή της Δημοτικής Αρχής δεν μπορεί να υλοποιηθεί  γιατί εκτός των άλλων είναι και παράνομη.  Είναι γεγονός ότι έχει  μειωθεί η κρατική επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και για  το Ν. Π. των  Παιδικών Σταθμών . Την ίδια στιγμή το μισθολογικό κόστος – οι μισθοί των εργαζομένων -έχουν μειωθεί κατά 35-40% από πέρσι. Το Νομικό Πρόσωπο συμμετέχει στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2011-2012 και επιχορηγείται  σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του με  920.000ευρώ, χρήματα που θα δοθούν σε τρείς δόσεις, και ήδη έχει εισπράξει  230.000ευρώ .

Την ίδια στιγμή  συνεχίζει να εισπράττει τροφεία από τους γονείς, το ύψος των οποίων το 2011 ανήλθε στο ποσό των 120.000 ευρώ.

Όμως  τα οικονομικά προβλήματα στη λειτουργία των σταθμών παραμένουν και οξύνονται, όπως η καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας  των εργαζομένων, τα απλήρωτα ενοίκια και οι απλήρωτοι προμηθευτές παραμένουν, καινούργιοι σταθμοί δεν φτιάχνονται, ώστε να μπορούν να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των πολιτών σε μια πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση για την εργαζόμενη οικογένεια, ενώ το κτήριο που έχει ενοικιαστεί στο Καρέα για Παιδικό Σταθμό παραμένει κλειστό.

Υπάρχει άραγε σχεδιασμός για να αντιμετωπισθούν αυτά τα προβλήματα άμεσα, ώστε η νέα χρονιά να είναι καλύτερη  για τα παιδιά, τους δημότες, τους εργαζόμενους;

Η γνώμη μας είναι ότι εργαζόμενοι και δημότες δεν έχουμε τίποτα το θετικό να περιμένουμε όσο η Δημοτική Αρχή  εφαρμόζει τις μνημονιακές πολιτικές και δεν συγκρούεται με αυτές.

Εκτός από τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν από την κυβερνητική πολιτική, ευθύνες μεγάλες έχει και η Δημοτική Αρχή για την πολιτική που εφαρμόζει και διαχειρίζεται.

Πολλές φορές η Δημοτική Αρχή δεν σέβεται τα ελάχιστα εναπομείναντα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων, παραβιάζοντάς τα, όπως δείχνει με τη συμπεριφορά της μέχρι σήμερα, αφού αρνείται τη χορήγηση κανονικής άδειας στους συμβασιούχους, και δε σέβεται και δεν εφαρμόζει ούτε την απόφαση της επιθεώρησης εργασίας που δικαιώνει εργαζόμενη στο ζήτημα αυτό.

Ο τρόπος που διαχειρίζεται  και αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν πολλές φορές δεν είναι σε θετική κατεύθυνση. 

 Η υποβάθμιση των Π. Σταθμών δεν είναι μονόδρομος, υπάρχουν λύσεις στα προβλήματα, εάν ακολουθηθεί μια άλλη πολιτική με σεβασμό στα δικαιώματα των παιδιών και των εργαζομένων. 

Στη κατεύθυνση της αναβάθμισης των Παιδικών Σταθμών προτείνουμε και διεκδικούμε:

Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση, αλλά και τα χρήματα που προορίζονται για τους Παιδικούς Σταθμούς να δίνονται στο σύνολο τους για αυτούς.
Να διασφαλισθεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των Παιδικών Σταθμών, να καταργηθούν τα τροφεία που πληρώνουν οι γονείς.
Να ξεκινήσει έστω και τώρα η δημιουργία νέων Π. Σταθμών ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των οικογενειών.
Να γίνουν τεχνικές παρεμβάσεις – βελτιώσεις σε όλους τους σταθμούς, ώστε να μπορούν  να φιλοξενήσουν και να εκπαιδεύσουν, με ασφάλεια,  περισσότερα παιδιά.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφτούν άμεσα οι ανάγκες.
Οι σπουδαστές – μαθητές μπορούν να κάνουν την πρακτική τους άσκηση στους σταθμούς, όχι όμως να αντικαθιστούν, ως φτηνό εργατικό δυναμικό, τους μάχιμους παιδαγωγούς.
Να διασφαλιστεί η έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
Κατάργηση του νέου μισθολογίου που μείωσε δραματικά το μισθό μας.
Αύξηση στο μισθό για να ζούμε με αξιοπρέπεια.
Να καταργηθεί ο νόμος που αυξάνει το ωράριο.
Επαναφορά του προηγούμενου ωραρίου .
Σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων, όχι σε αντιδημοκρατικές και αλαζονικές συμπεριφορές.
Δημοκρατία και διαφάνεια στους χώρους εργασίας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια