Μίλτος Μπαντής: «Μη γυρίζουμε την πλάτη μας στο μέλλον»

Πηγή: metrogreece.gr

Μιλήσαμε με έναν νέο άνθρωπο και αντιδήμαρχο Βύρωνα, τον Μίλτο Μπαντή. Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για ολόκληρη την χώρα και φυσικά την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι αρκετά ενθαρρυντικό κάποιοι να επιμένουν να βλέπουν τόνους αισιοδοξίας στο ζοφερό τοπίο. Αυτήν την αίσθηση μου έδωσε ο Μίλτος Μπαντής, μιλώντας για τα προβήματα, την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και το μέλλον αυτής της γενιάς.

Συνέντευξη στο Σταύρο Παπαντωνίου

κ. Μπαντή είστε αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βύρωνα. Το περιβάλλον σε μια τόσο κρίσιμη οικονομικά περίοδο, τι ρόλο μπορεί να παίξει στη ζωή των Ελλήνων πολιτών και αν μπορεί κάποιος σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο να ασχολείται και με αυτό; Θέλω να πω είναι τελικά δεύτερης διαλογής ασχολία; 

Σε καμία περίπτωση το περιβάλλον δεν μπορεί να είναι σε δεύτερη μοίρα στην καθημερινότητά μας. Πράγματι, ζούμε ίσως στη χειρότερη οικονομικά περίοδο για τη χώρα μας. Ωστόσο, το περιβάλλον αποτελεί ζήτημα ποιότητας ζωής και με χαμηλές δαπάνες και εθελοντική προσφορά μπορούμε να συνεισφέρουμε στην προστασία και τη βιωσιμότητά του, στοιχεία κρίσιμης σημασίας για τη ζωή στις πόλεις μας, ιδιαίτερα στην περίπτωση της πυκνοδομημένης Αττικής. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι αν παραμελήσουμε το περιβάλλον, οι βλάβες που προκαλούνται μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες ή να απαιτούνται χρόνια για την αποκατάστασή τους. Πρόσφατο παράδειγμα για το Δήμο μας είναι η αποκατάσταση και διαμόρφωση σε χώρο πρασίνου της περιοχής του «Πικ-Νικ» στον Βύρωνα. Με τη συμβολή όλων των υπηρεσιών του Δήμου, εθελοντικών δράσεων και ενέργειες που δεν επιβαρύνουν το δημοτικό προϋπολογισμό, αλλά και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), καταφέραμε να μετατρέψουμε ξανά την περιοχή σε έναν επισκέψιμο χώρο πρασίνου.

– Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τη χώρα πόσο …εύκολο είναι να ασχολείται κανείς με την τοπική αυτοδιοίκηση και τι περιθώρια υπάρχουν για έργο μέσα από αυτήν; 

Είναι γεγονός ότι η παρούσα περίοδος είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της πολυεπίπεδης κρίσης που περνάει η χώρα μας. Η οικονομική δυσπραγία έχει επηρεάσει σημαντικά και την τοπική αυτοδιοίκηση. Ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια παραγωγής έργου και σ’ αυτό συμβάλλουν σημαντικά το ανθρώπινο δυναμικό, οι εθελοντικές δράσεις και οι φορείς της πόλης μας, με τη συνεισφορά τους. Η Δημοτική Αρχή, υπό τη καθοδήγηση του Δημάρχου Νίκου Χαρδαλιά, και οι υπηρεσίες του Δήμου μας σχεδιάζουν καθημερινά προγράμματα αλληλεγγύης για τις ασθενέστερες ομάδες πολιτών, προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά, που προσφέρονται δωρεάν. Επιπλέον, ξεκινούν πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα είναι και αυτές δωρεάν για το κοινό, “πράσινες” δράσεις και άλλες ενέργειες που υλοποιούν στην πράξη το καθημερινό μας στοίχημα να είμαστε δίπλα στον πολίτη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Η ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση κατά τη συγκεκριμένη περίοδο αποτελεί μεγάλη πρόκληση αλλά και καθημερινό μάθημα ουσιαστικής προσφοράς στην πόλη και την κοινωνία.

– Είστε νέος άνθρωπος και ασχολείστε με τα κοινά. Οι περισσότεροι όμως στην ηλικία σας, όχι απλά δεν ασχολούνται, αλλά απαξιώνουν και πλήρως την πολιτική. Πού θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση και πόσο ευοίωνο είναι το μέλλον; 

Θέλω να πιστεύω πως σιγά-σιγά θα αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση. Σίγουρα τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει. Η ενασχόληση με τα κοινά αποτελεί μέρος της λύσης του συνολικού προβλήματος της χώρας, αφού πρέπει να είμαστε ενεργοί σε όλα τα επίπεδα, στην πόλη μας, στους εργασιακούς χώρους και στην κοινωνία. Συμμετοχή στα κοινά, ή αν θέλετε και πολιτική δράση, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη κομματική οργάνωση. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι κοινά, ιδίως σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης όπου το ζητούμενο είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και η καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες. Επίσης, κρίσιμη για το μέλλον είναι η συμμετοχή των νέων. Οι νέοι πρέπει να είναι ενεργοί πολίτες, να διαμορφώνουν άποψη και να την εκφράζουν. Σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει να “γυρίζουν την πλάτη τους στο μέλλον”, το οποίο οι ίδιοι διαμορφώνουν και τους ανήκει.

-Ο Καλλικράτης για τους περισσότερους συναδέλφους σας στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει αποβεί ως τώρα καταστροφικός. Η γνώμη σας για το κατά πόσο η νέα αυτή μορφή τοπικής αυτοδιοίκησης έχει συμβάλλει ή όχι στην επίλυση των προβλημάτων.

Η εφαρμογή του Καλλικράτη, δυστυχώς, δημιούργησε, δεν έλυσε προβλήματα. Οι Δήμοι απέκτησαν νέες διευρυμένες αρμοδιότητες, χωρίς να έχουν τους αναγκαίους πόρους και το προσωπικό που χρειάζεται για να τις ασκήσουν. Οι καθυστερήσεις και οι διαρκείς αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής του, το πάγωμα των προσλήψεων και τα αυξημένα ποσοστά υπαλλήλων που βγαίνουν σε σύνταξη, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη λειτουργία των υπηρεσιών των Δήμων. Ίσως είναι νωρίς για να βγάλουμε συνολικό συμπέρασμα, ωστόσο η πρώτη αποτίμηση είναι ότι ο Καλλικράτης είχε συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης που δεν είχαν υπολογιστεί, και δυστυχώς δυσχεραίνει την κατάσταση αντί να την βελτιώνει.

-Ο κόσμος στον Βύρωνα τι λέει για την οικονομική κατάσταση; Μια περιοχή με πολλά μεσαία και λαϊκά στρώματα, που βάλλονται πλέον από όλες τις πλευρές.

Η οικονομική κατάσταση μεγάλης μερίδας των συμπολιτών μας, σε όλες τις περιοχές της Αθήνας και της Ελλάδας βέβαια, όχι μόνο στον Βύρωνα, είναι αρκετά δύσκολη. Το καταλαβαίνουμε αυτό μέσα από την καθημερινή μας επικοινωνία με τους πολίτες. Όλο και περισσότεροι δυσκολεύονται να ικανοποιήσουν ακόμα και τις βασικές ανάγκες τους, ενώ είναι γενικότερα απογοητευμένοι από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Το χειρότερο, όμως, είναι η διάχυτη απαισιοδοξία για το αύριο. Ο δικός μας ρόλος είναι, μέσα σε όλο αυτό το αρνητικό κλίμα και πέρα από αυτό, να σταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις δίπλα στους πολίτες του Βύρωνα και μέσα από δράσεις και παρεμβάσεις σε κάθε γειτονιά, να μπορέσουμε να βάλουμε έστω και ένα λιθαράκι για τη βελτίωση της κατάστασης.

-Το μέλλον σας σαν νέος άνθρωπος πώς το φαντάζεστε; Με τα κοινά θα συνεχίσετε να ασχολείστε; 

Βασική μου αρχή είναι πως μόνο μέσα από την ενεργή συμμετοχή θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τα πράγματα. Και αυτό ισχύει περισσότερο για εμάς τους νέους. Ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με τα κοινά, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο, από πολύ νεαρή ηλικία, και αργότερα είχα την τιμή να με εκλέξουν οι συμπολίτες μου δημοτικό σύμβουλο δύο φορές και στη συνέχεια να μου αναθέσει ο Δήμαρχος του Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς, σημαντικά χαρτοφυλάκια, πρώτα ως Αντιδήμαρχος Νεολαίας και τώρα ως Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας. Κάνείς δε γνωρίζει πώς θα έρθουν τα πράγματα στο μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα εξακολουθήσω να είμαι ενεργός στα κοινά της πόλης και της κοινωνίας μας και θα προσπαθώ από κάθε μετερίζι να συμβάλλω στο κοινό καλό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια