Πρόποδες Υμηττού – Λ. Κατεχάκη: Στο περιθώριο της πόλης

Πηγή: skai.gr

Σε ρείθρο της Λεωφόρου Κατεχάκη έχει μετατραπεί η είσοδος στο δάσος του Υμηττού που εκτείνεται από το σημείο που τελειώνει η άσφαλτος. Μπάζα, ελαστικά, πλαστικά μπουκάλια, γυαλιά, προφυλακτήρες, ξύλα και παλιοσίδερα αλλοιώνουν την εικόνα της φύσης ενός από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου στην Αθήνα.

Η Λεωφόρος Κατεχάκη από την Καισαριανή μέχρι και την είσοδο της Αττικής Οδού προσφέρει μία απολαυστική διαδρομή για τους οδηγούς που διανύουν καθημερινά αυτή την απόσταση. Αυτή η ψευδαίσθηση όμως σταματάει μόλις ο φωτεινός σηματοδότης ανάψει κόκκινο. Μία προσεκτική ματιά στην άκρη του δρόμου είναι αρκετή για να εντοπίσουμε όσα αφήνουν πίσω τους κάποιοι οδηγοί, ορισμένοι περιπατητές και οι ασυνείδητοι πολίτες που επιλέγουν το βουνό για να ξεφορτωθούν μπάζα.

Κάτω από την καινούρια πεζογέφυρα, δίπλα στο δρόμου σε βάθος δυο μέτρων μέχρι την περίφραξη, διάσπαρτα σκουπίδια κοσμούν το γρασίδι. Ξύλα, μπουκάλια, τενεκεδάκια, σακούλες πλαστικές, μπιτόνια, αφίσες πεταμένες και ένας σωρός από ξύλα συνθέτουν την εικόνα της παραφωνίας.

Διάφορα σκουπίδια, τα οποία έχουν εκσφενδονιστεί από τα παράθυρα των αυτοκινήτων, βρίσκονται πεταμένα από το ύψος της πεζογέφυρας και μέχρι το πυροφυλάκειο του Βύρωνα.

Ελάχιστα μέτρα μετά το πυροφυλάκειο, μέσα από την περίφραξη, είναι παρατημένη μία ογκώδης ξύλινη σπασμένη κατασκευή με διαστάσεις τουλάχιστον ενός μέτρου επί ένα.

Συνεχίζουμε την πεζοπορία κατά μήκος της Κατεχάκη και επάνω στο πεζοδρόμιο που καλύπτει λίγα μόλις μέτρα. Ποικιλία από σκουπίδια με τα γνωστά μπουκαλάκια, τενεκεδένια κουτάκια, κουτιά από τσιγάρα, συσκευασίες τροφίμων, πλαστικές σακούλες, παλιοσίδερα σκουριασμένα, ελαστικά, προφυλακτήρες έχουν αφεθεί στο πλάι του δρόμου δίπλα στα βράχια.

Στο πρώτο άνοιγμα του δάσους κάτω από τα δέντρα επικρατεί το χάος. Ένα βουνό από σκουπίδια με ελαστικά, σίδερα, ξύλα, μπάζα και άλλα οικοδομικά υλικά, λεκάνη τουαλέτας, πλακάκια μόδας της δεκαετίας του ’80, ένα γκρι σπασμένο καροτσάκι λαϊκής, μεντεσές πόρτας, σπασμένα γυαλιά από τζάμι συνθέτουν το λόφο κάτω από τα δέντρα που διασώθηκαν από την πυρκαγιά του 2007.

Μία πλαστική κίτρινη τέντα από φορτηγό βρίσκεται σχεδόν διπλωμένη λίγα μέτρα πιο κάτω. Την προσοχή μας τράβηξαν και δύο αλουμινένιες πλάκες μήκους ενάμιση μέτρου.

Στο τελείωμα του πεζοδρομίου, λίγο πριν την είσοδο της Αττικής Οδού και εκεί που συναντάται η Λεωφόρος Κατεχάκη με την έξοδο από την Καισαριανή, αριστερά και δεξιά από το πλακόστρωτο μονοπάτι, έχουν σχηματιστεί λόφοι από οικοδομικά υλικά. Εκτός από τα συνηθισμένα, πλακάκια, τούβλα και κεραμίδια υπάρχουν και λευκά συρτάρια. Από ό,τι φαίνεται όποιος έκανε την ανακαίνιση, άλλαξε και τις ντουλάπες του.

Την ευθύνη για όσα καταγράψαμε δίπλα στο πεζοδρόμιο της Κατεχάκη και μέσα στο δάσος την έχει το Δασαρχείο Πεντέλης επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού και Δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς. Τόνισε ότι το τμήμα κάτω από την πεζογέφυρα και μέχρι την περίφραξη είναι ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όπως και ό,τι βρίσκεται στις παρυφές της Κατεχάκη. «Ο Σύνδεσμος θα επικοινωνήσει τις επόμενες ώρες με τις αρμόδιες υπηρεσίες και θα ζητήσει άδεια από το Δασαρχείο ώστε να μπορέσει να συνδράμει στον καθαρισμό της έκτασης» μάς διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου για την Προστασία και Ανάπτυξη του Υμηττού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια