Προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς

Την αύξηση του ωραρίου εργασίας στους Παιδικούς Σταθμούς, την ελλειπή χρηματοδότηση από πλευράς πολιτείας όσον αφορά τις ανάγκες τους, την αύξηση των τροφείων και μία σειρά άλλων προβλημάτων καταγγέλλει το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα στην ανακοίνωση που εξέδωσε, απευθυνόμενο στους γονείς και φυσικά στους εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών.

Mε αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου (περί ηλεκτρονικής διακυβέρνησης) όπου το ωράριο στους Παιδικούς Σταθμούς αυξάνεται από 30 ώρες σε 40, διαλύοντας με κάθε έννοια τον παιδαγωγικό και επιστημονικό ρόλο που έχουν να επιτελέσουν οι εργαζόμενοι στους Παιδικούς Σταθμούς, μετατρέποντάς τους σε χώρους parking και αποθήκευσης μικρών παιδιών, αλλά και μια σειρά άλλα προβλήματα, πάντα στο χώρο των Παιδικών Σταθμών, που πάντα προυπήρχαν αλλά τον τελευταίο καιρό έχουν μεγιστοποιηθεί, όπως π.χ. ελλειπής χρηματοδότηση από πλευράς πολιτείας όσον αφορά τις ανάγκες, αύξηση τροφείων όσον αφορά τα χρήματα που καταβάλλουν οι γονείς, προβλήματα με τα αναλώσιμα υλικά και τους προμηθευτές, το σημαντικότατο ζήτημα της σωστής αναλογίας παιδιών-παιδαγωγών, ζητήματα υποδομών και έλλειψης κτιρίων κ.λπ. το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση απευθυνόμενο στους γονείς και φυσικά στους εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΡΟΣ τους Γονείς και τους Εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Βύρωνα

Κυβέρνηση και κεφάλαιο ετοιμάζουν νέα βάρβαρα και αντιλαϊκά μέτρα. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η μόνη λύση για το ξεπέρασμα της κρίσης είναι η μείωση των μισθών, η αύξηση του ωραρίου εργασίας, οι απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, οι υποχρεωτικές μετατάξεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, η καρατόμηση κοινωνικών επιδομάτων, η διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Να δώσουμε μαζική μαχητική αποφασιστική απάντηση. Για να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία και όλοι αυτοί που την δημιούργησαν (κυβερνήσεις, μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές, τράπεζες και κερδοσκόποι). Οι εργαζόμενοι δεν χρωστάνε τίποτα για το χρέος και τα ελλείμματα, δεν πρέπει να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ.

Φίλοι Γονείς
Οι αντιλαϊκές αυτές πολιτικές που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τις Δημοτικές Αρχές έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στη συνολική λειτουργία των παιδικών σταθμών του Δήμου μας. Η κρατική χρηματοδότηση δεν φτάνει για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των σταθμών και αυτό έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη λειτουργία τους (αναλώσιμα υλικά, υποδομή), αλλά και στη σίτιση των παιδιών, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Γνωρίζουμε ότι επιβαρύνεστε με την καταβολή των τροφείων και όχι μόνο, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και αφαίμαξης του εισοδήματος της λαϊκής εργατικής οικογένειας. Οι Δήμοι και μεταξύ αυτών και ο Δήμος Βύρωνα, αντί να διεκδικήσουν μαζί με τους γονείς και τους εργαζόμενους τα οφειλόμενα χρήματα από την πολιτεία, καταφεύγουν είτε στη λύση της αύξησης των τροφείων, είτε στην υποβάθμιση της λειτουργίας των σταθμών.

Τις τελευταίες μέρες στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βύρωνα ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης έχουν δημιουργηθεί σοβαρά λειτουργικά προβλήματα τόσο με τη σίτιση των παιδιών, όσο και με την προμήθεια αναλώσιμων και άλλων υλικών. Αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι αντίστοιχοι προμηθευτές παραμένουν για μεγάλο διάστημα απλήρωτοι από το Δήμο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  1. Να διασφαλιστεί από τη Δημοτική Αρχή η απρόσκοπτη λειτουργία των παιδικών σταθμών παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα. Να πληρωθούν άμεσα όλοι οι προμηθευτές, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ομαλή λειτουργία των παιδικών σταθμών. Να αναρτάται και να τηρείται το διατροφολόγιο σε κάθε παιδικό σταθμό.
  2. Να διεκδικήσει άμεσα ο Δήμος τα οφειλόμενα χρήματα που παρακρατά παράνομα η κυβέρνηση. Πλήρη κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των παιδικών σταθμών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  3. Να μην εφαρμοστεί το ωράριο των 40 ωρών που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.
  4. Να ληφθούν άμεσα όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα από τη Δημοτική Αρχή, ώστε να διασφαλιστεί η σύγχρονη λειτουργία τους σε όλα τα επίπεδα.
  5. Να εφαρμοστεί εν όψει και της νέας χρονιάς στο ακέραιο ο κανονισμός λειτουργίας για την αναλογία παιδαγωγού – νηπίων, βρεφοκόμου – βρεφών, χώρου – παιδιών.
  6. Ενιαίο πλαίσιο αγωγής και φροντίδας του παιδιού με ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιωτική παρέμβαση. Δωρεάν δημόσιοι παιδικοί σταθμοί – κατάργηση των τροφείων.
  7. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.
  8. 8. Δημιουργία νέων παιδικών σταθμών ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες του Δήμου μας.

Το Δ.Σ.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα επισημαίνοντας τα προβλήματα στην σίτιση των παιδικών σταθμών.

Στο ίδιο έργο θεατές…

Πέντε μήνες από την εφαρμογή του Καλλικράτη και λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων του Υπουργείου Εσωτερικών για την οικονομική κατάσταση των δήμων, σύμφωνα με τα οποία ο Δήμος βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση, και παρά τις συνεχιζόμενες «διαψεύσεις» του κ. Δημάρχου για τα οικονομικά του, η σκληρή πραγματικότητα καταρρίπτει έναν-έναν τους μύθους της Δημοτικής Αρχής.

Η έλλειψη καυσίμων για τα οχήματα, οι καθυστερήσεις στην πληρωμή της μισθοδοσίας και των υπερωριών, η έλλειψη στοιχειωδών αναλώσιμων υλικών, η υποβάθμιση όλων των υπηρεσιών αποτελούν καθημερινά φαινόμενα.

Στους παιδικούς σταθμούς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη σίτιση των φιλοξενούμενων βρεφών και νηπίων καθώς το Νομικό Πρόσωπο των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών (Ν.Π.) οφείλει χρήματα στους προμηθευτές και αυτοί δεν τους τροφοδοτούν με τα απαραίτητα είδη. Τέτοιου είδους προβλήματα είχαν εμφανιστεί και μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Αντί, όμως, η διοίκηση του Ν. Π. να φροντίσει να μην επαναληφθούν, συνεχίζει την ίδια πρακτική.

Πρόκειται για απαράδεκτο γεγονός, αφού οι γονείς των βρεφών και των νηπίων καταβάλλουν κάθε μήνα σε τραπεζικό λογαριασμό τα τροφεία, τα οποία υποτίθεται ξοδεύονται για την καθημερινή διατροφή των παιδιών τους. Η δημοτική αρχή και η διοίκηση του Ν.Π. έχουν σοβαρές ευθύνες για τη συνεχιζόμενη αυτή κατάσταση. Τα τροφεία που πληρώνουν οι γονείς, και τα οποία πρέπει να καταργηθούν, δεν δίνονται για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών.

Τα προβλήματα που εμφανίζονται στη σίτιση αποτελούν πρόκληση για τους γονείς. Επίσης, την ίδια στιγμή η πλειοψηφία του Ν.Π. (πρόσκειται στη Δημοτική αρχή) ανερυθρίαστα σε μια περίοδο, όπου το εισόδημα των εργαζομένων πλήττεται από την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας, αποφάσισε την αύξηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. Οι προεκλογικές εξαγγελίες για την κατάργηση των τροφείων σε ορισμένες κατηγορίες συμπολιτών ξεχάστηκαν προκειμένου να βγει το Ν.Π. από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται.

Οι όποιες διαψεύσεις δεν μπορούν πλέον να κρύψουν την πραγματικότητα. Ο Δήμος βρίσκεται σε άθλια οικονομική κατάσταση, τόσο εξαιτίας των παρακρατημένων πόρων, της μειωμένης επιχορήγησης από την κεντρική εξουσία, μέσω και του Καλλικράτη (τον οποίο ψήφισαν η παράταξη του κ. Χαρδαλιά και του κ. Κόνσουλα), όσο και της κακοδιαχείρισης και της σπατάλης που επικρατούν στο Δήμο και έβρισκαν λεφτά για έργα βιτρίνας, ενώ δεν βρίσκουν για τις κοινωνικές ανάγκες. Το μάρμαρο καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες οι οποίοι βλέπουν όλο και πιο συχνά όγκους απορριμμάτων στους δρόμους της πόλης, τα δημοτικά τέλη και τα τροφεία να αυξάνονται, τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς να μη σιτίζονται κανονικά.

  • Καλούμε για άλλη μια φορά τη διοίκηση του Νομικού Προσώπου να λύσει το πρόβλημα, ώστε να αρχίσει η προμήθεια των τροφίμων στους παιδικούς σταθμούς.
  • Όχι στην αύξηση του ωραρίου εργασίας. Λιγότερη δουλειά-δουλειά για όλους.
  • Διεκδικούμε δημόσιους, δωρεάν, δημοτικούς παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.
  • Απαιτούμε να καταργηθούν τώρα τα τροφεία.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια