Κοινή Συνέντευξη Τύπου Δήμου Βύρωνα και Z’ ΕΛΜΕ για τις συγχωνεύσεις των σχολείων

Κατά των συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολείων που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας αλλά και της προσπάθειας υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου, τάχθηκε ο Δήμος Βύρωνα και η Ένωση των Καθηγητών (Z’ ΕΛΜΕ), σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Απριλίου το μεσημέρι, στο 1ο και 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο της περιοχής, τα οποία είναι στη λίστα των προς συγχώνευση σχολικών μονάδων.

«Δεν ανεχόμαστε καμία έκπτωση σε θέματα παιδείας», δήλωσε κατηγορηματικά ο Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Γ. Χαρδαλιάς και τόνισε ότι είναι στο πλευρό των μαθητών και των καθηγητών, στηρίζοντας κάθε πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την ενίσχυση και την προάσπιση του δημόσιου σχολείου. Μάλιστα, ζήτησε να υπάρξει άμεσα συνάντηση με την αρμόδια Υπουργό, καταδικάζοντας τη μέχρι σήμερα άρνηση της ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ για διάλογο επί του θέματος των συγχωνεύσεων.

Ο Δήμαρχος Βύρωνα συντάχθηκε με το δίκαιο των αιτημάτων της εκπαιδευτικής κοινότητας και τόνισε: «Δεν μπορεί να κάνουμε βήματα προς τα πίσω, αντί να πηγαίνουμε μπροστά. Δεν μπορούμε να υποθηκεύουμε το μέλλον των παιδιών μας με προσεγγίσεις που βασίζονται σε λάθος παιδαγωγικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά κριτήρια».

Στα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από την προωθούμενη συγχώνευση των σχολείων αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Ζ’ ΕΛΜΕ) Άκης Κατωπόδης και τόνισε: «Δεν δεχόμαστε τιμωρία, γιατί δεν είμαστε κακοί μαθητές».

Σύμφωνα με τη Ζ’ ΕΛΜΕ, το νέο σχολείο που προωθεί το ΥΠΕΠΘ όχι μόνο δεν δίνει λύσεις, αλλά πρόκειται να δημιουργήσει τεράστια εκπαιδευτικά, παιδαγωγικά και κοινωνικά προβλήματα, με μεγάλα «υδροκέφαλα» σχολεία των 440 και 350 μαθητών και πολυάριθμα τμήματα (άνω των 30 μαθητών) που δεν είναι δυνατό να εξυπηρετήσουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες. «Το κράτος παραιτείται ουσιαστικά από τη στοιχειώδη υποχρέωσή του να στηρίξει και να επιχορηγήσει τη δημόσια παιδεία», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Βύρωνα.

Από την πρώτη στιγμή, εξάλλου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Βύρωνα εξέφρασε με ψήφισμα την έντονη αντίθεσή του στα σχέδια του ΥΠΕΠΘ να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις, επισημαίνοντας ότι η κίνηση αυτή δε διασφαλίζει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και δεν περιφρουρεί την ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, αλλά εντείνει τα ήδη υπάρχοντα σοβαρά προβλήματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια