Η οικονομική «τρύπα» των ΟΤΑ: από τους «όμορφους» μύθους στις πικρές αλήθειες!

Πηγή: apopseis.gr

Τα τελευταία χρόνια επικρατεί, όχι εντελώς αβάσιμα, η άποψη ότι οι ΟΤΑ είναι ο μεγάλος ασθενής της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα, μάλιστα, καθ’ υπόδειξη του άτυπου κυβερνήτη της χώρας, του ΔΝΤ, υποστηρίζεται ότι πρέπει να κλείσει η μαύρη τρύπα της τοπικής αυτοδιοίκησης για να τιθασευτεί το έλλειμμα και να περιοριστεί το δημόσιο χρέος. Στην ιστορία αυτή, που έρχεται και επανέρχεται στο προσκήνιο με παραλλαγές, έχουν κατά τη γνώμη μου εμφιλοχωρήσει περισσότεροι μύθοι παρά αλήθειες.

Ο πρώτος μύθος είναι ότι οι ΟΤΑ είναι οι πρώτοι εντός της δημόσιας διοίκησης σε οικονομική κακοδιαχείριση. Η αλήθεια είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς να είναι βέβαια αναμάρτητη, υπολείπεται σε προβλήματα διαφθοράς τόσο της κεντρικής διοίκησης όσο και πολλών «αμαρτωλών» ΔΕΚΟ. Οι ΟΤΑ είναι οι μόνοι φορείς που φρόντισε το κράτος να περιβάλει με πλείστους όσους μηχανισμούς ελέγχου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου περιλαμβανομένου, όχι βεβαίως διότι ήθελε να καταπολεμήσει τη διαφθορά αλλά λόγω της μόνιμης καχυποψίας απέναντι σε κάθε τι που δεν ελεγχόταν από τους καταθλιπτικούς μηχανισμούς του. Αν σήμερα αποκαλύπτονται και αναδεικνύονται προβλήματα κακοδιαχείρισης, αυτό δεν οφείλεται στο ότι οι ΟΤΑ δήθεν ρέπουν προς την αδιαφάνεια σε αντίθεση με τους «άμεμπτους» μηχανισμούς της κεντρικής διοίκησης, αλλά διότι ελέγχονται από παντού και συνεχώς.

Ο δεύτερος μύθος είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι σπάταλη και εν πάση περιπτώσει έχει πολλά χρέη. Η αλήθεια είναι ότι οι ΟΤΑ χρωστούν. Και όχι βεβαίως γιατί είναι …«ωραίοι», όπως λέει το γνωστό λαϊκό τραγουδάκι, αλλά διότι μονίμως το κράτος, ανεξάρτητα από κυβερνήσεις, τους χρωστάει πόρους από αυτούς που έχουν θεσμοθετηθεί για αυτούς και που με βάση συνταγματική διάταξη εισπράττονται για λογαριασμό τους. Κάποιες προσπάθειες για ρύθμιση των οφειλομένων και την απόδοση των παρακρατούμενων είχαν πράγματι γίνει στο παρελθόν, αλλά αυτό ήταν η φωτεινή εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι οφειλές δεν είναι τέτοιες που να δημιουργούν πρόβλημα βιωσιμότητας, με την προϋπόθεση ότι το κράτος τηρεί, έστω και με καθυστέρηση, στοιχειωδώς τις υποχρεώσεις του απέναντι στην αυτοδιοίκηση. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της ΚΕΔΚΕ: «Η Ελληνική ΤΑ έχει το μικρότερο, μετά τη Μάλτα, δανειακό βάρος σε όλη την Ευρώπη, σε σχέση με το ΑΕΠ. Οι δανειακές υποχρεώσεις της αντιστοιχούν στο 15% περίπου των δανειακών υποχρεώσεων μίας και μόνο ΔΕΚΟ, του ΟΣΕ, το σύνολο δε των υποχρεώσεων των ΟΤΑ αντιπροσωπεύουν περίπου το έλλειμμα μόνον του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών». Και βέβαια, οι υποχρεώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, που φτάνουν περίπου στο 1,7 δις ευρώ χωρίς να υπερβαίνουν το 15% των εσόδων της, δεν είναι όλες ληξιπρόθεσμες. Το ποσοστό των άμεσα καταβλητέων οφειλών είναι εξαιρετικά περιορισμένο.

Με τα δεδομένα αυτά, είναι αξιοπρόσεκτο για ποιους λόγους εξακολουθούν να διαχέονται στην κοινή γνώμη οι μύθοι που περιέγραψα. Μήπως με αυτόν τον τρόπο προετοιμάζεται η κατάργηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Ήδη το σύνολο των Δήμων της χώρας αναγκάστηκε, με υπουργική απόφαση, να συντάξει τον προϋπολογισμό του 2011 σύμφωνα με τα εισπραχθέντα του προηγούμενου έτους, χωρίς να υπολογιστούν οι θεσμοθετημένοι πόροι για το 2010 που ποτέ δεν αποδόθηκαν. Σε μία περίοδο δηλαδή που οι Δήμοι έχουν αυξημένα έξοδα, λόγω της μεταφοράς αρμοδιοτήτων που προέκυψε από τον Καλλικράτη, η κεντρική εξουσία όχι μόνο αδιαφορεί για το πώς θα καλυφθούν οι νέες αυτές ανάγκες, αλλά παράλληλα αναγκάζει τους Δήμους να νομιμοποιήσουν την μη απόδοση πόρων. Εξαναγκάζοντάς τους σε δανεισμό και σε νέο φαύλο κύκλο προβλημάτων και δυσλειτουργιών…

Η συγκυρία που διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους Δήμους και για αυτό δεν ευθύνεται ούτε η κακοδιαχείριση ούτε η σπατάλη, αλλά η διαρκώς διογκούμενη μη απόδοση θεσμοθετημένων πόρων. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να αφήσουμε πίσω τους μύθους και να ασχοληθούμε με την πικρή αλήθεια!

Χαρδαλιάς Νίκος – Δήμαρχος Βύρωνα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

2 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Συνάδελφοι- συναδέλφισσες
Tα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενοι στο Δήμο Βύρωνα, τα Ν. Πρόσωπα και τη Δημοτική Επιχείρηση οξύνονται όλο και περισσότερο εξ αιτίας της βάρβαρης, αντεργατικής πολιτικής Κυβέρνησης, Ε. Ένωσης, Δ.Ν.Τ., Κεφαλαίου που καταργεί δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων αλλά και εξ αιτίας της αντεργατικής – αντιλαϊκής πολιτικής που ασκεί και εφαρμόζει η Δημοτική Αρχή.
Ο Δήμος Βύρωνα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Όχι μόνο γιατί κυβέρνηση καθυστερεί να αποδώσει στους Δήμους την κρατική χρηματοδότηση η οποία είναι και μειωμένη αλλά και γιατί η Δ. Αρχή εφαρμόζει μια οικονομική πολιτική αντιλαϊκή, φορομπηχτική με έντονα τα σημάδια της κακοδιαχείρισης, της σπατάλης, της κακοδιοίκησης. Πρόσφατο παράδειγμα ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός που ενώ είναι μειωμένος κατά 23 εκ. ευρώ αυξάνει τα χρήματα που θα πληρώσουν οι δημότες στο δήμο. Το καράβι δεν το έχουν μόνο γείρει, αλλά είναι αμφίβολο εάν μπορούν να το περισώσουν. Αυτό δείχνουν μια σειρά γεγονότα που συμβαίνουν στο Δήμο, όπως: Αδυναμία να πληρώνονται έγκαιρα οι εργαζόμενοι στα Ν. Πρόσωπα κάθε 1 και 16 του μήνα. Καθυστέρηση πληρωμής των υπερωριών από τον Ιανουάριο παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις του κ. Δημάρχου ότι θα πληρωθούν. Η παροχή του γάλακτος έχει σταματήσει. Δεν έχει εφαρμοστεί η Σ.Σ. Εργασίας για τους Αόριστου Χρόνου συναδέλφους. Τα χρήματα που οφείλονται σε εργαζόμενους του Π. Κέντρου δεν έχουν δοθεί. Έλλειψη προμηθείας μιας σειράς απαραίτητων υλικών για τη καθημερινή λειτουργία όλων των υπηρεσιών του Δήμου και των Ν. Προσώπων. Έλλειψη ανταλλακτικών για την επισκευή των οχημάτων και παντελή έλλειψη ελαστικών. Έλλειψη καυσίμων για τα λεωφορεία και τα απορριμματοφόρα. Σταμάτησαν τα προγράμματα για τους ηλικιωμένους στα ΚΑΠΗ, διακόπηκε το τηλέφωνο στα ΚΑΠΗ Καρέα και Μεταμόρφωσης, η θέρμανση σταμάτησε γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για την αγορά πετρελαίου. Τα κυλικεία της Αγ. Τριάδας (Λαμπηδόνα) και της Μυρακτής ετοιμάζονται να τα δώσουν σε ιδιώτες, τη Λουΐζα – μοναδικό χώρο για εκδηλώσεις πολιτισμού στο Δήμο – σχεδιάζουν να την εγκαταλείψουν.
Συνάδελφοι- συναδέλφισσες
Παρά τα όσα διαβεβαιώνει και δηλώνει ο κ. Δήμαρχος τα προβλήματα όχι μόνο δε λύνονται αλλά διογκώνονται. Οι προσπάθειες που γίνονται για να καλυφθούν οι πολιτικές ευθύνες της Δημοτικής Αρχής δεν πείθουν πλέον κανέναν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Δημοτική Αρχή έτρεξε να δηλώσει πρώτη τη συμφωνία της με την πολιτική της κυβέρνησης για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Μην προσπαθεί να βγάλει από πάνω της, τις ευθύνες που έχει για την έγκαιρη μισθοδοσία των εργαζομένων. Εάν υπάρχουν ευθύνες (κυβέρνηση – επίτροπο) να τις κατονομάσει υπεύθυνα, να τις καταγγείλει δημόσια και έμπρακτα να τις αντιπαλέψει.
Συνάδελφοι- συναδελφισσες
Οι εργαζόμενοι είμαστε τα θύματα της αντεργατικής πολιτικής της Κεντρικής και δημοτικής εξουσίας. Κυβέρνηση και Δήμαρχοι είναι συγκοινωνούντα δοχεία στην επιβολή της αντεργατικής – αντιλαϊκής πολιτικής. Στερούν εργασιακά δικαιώματα και καταργούν ότι έχει απομείνει από το κοινωνικό χαρακτήρα του κράτους και του Δήμου.
Συναισθανόμενοι την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εμείς δε σωπαίνουμε, δε συναινούμε, απαιτούμε να δοθούν λύσεις τώρα. Στη συνεδρίαση του Δ.Σ του Σωματείου την Πέμπτη 28/4, προτείναμε να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας να δοθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματά μας. Το νέο προεδρείο του σωματείου μας θα κριθεί από την ικανότητά του να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και άμεσα αυτά τα προβλήματα.
ΣΥΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
Δευτέρα 2 Μαΐου ώρα 10 π.μ. συγκέντρωση των εργαζόμενων στο Δημαρχείο. Τρίτη 3 Μαΐου ώρα 7.30 π.μ συγκέντρωση στο Δημαρχείο. Τετάρτη 4 Μαΐου ώρα 11 π. μ. Γενική Συνέλευση για εκτίμηση της κατάστασης και τη συμμετοχή μας στην ΑΠΕΡΓΙΑ των συνδικάτων στις 11 Μαΐου 2011.

Κώστας Σταθόπουλος

Εύγε! καιρό είχα να διαβάσω μία τόσο Αριστερή τοποθέτηση απο τον Δήμαρχο Βύρωνα .

Κώστας Σταθόπουλος. Δεξιών φρονημάτων.