Ο ρόλος μας και η καταλληλότητα των επιλογών μας στην άθληση του παιδιού

Πηγή: www.aokarea.gr

Πώς μπορούμε να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον του παιδιού μας για άσκηση από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του;

Ίσως το βασικότερο ερέθισμα είμαστε εμείς οι ίδιοι.

Ως πρώτη κίνηση θα μπορούσαμε να βρούμε ένα φιλικό προς το παιδί περιβάλλον π.χ. ένα όμορφο πάρκο ή άλσος, ένα οργανωμένο αθλητικό κέντρο, ίσως η αυλή του σπιτιού μας. Εφόσον ανακαλύψουμε τον κατάλληλο χώρο επιλέγουμε δραστηριότητες με την μορφή παιχνιδιού όπως παιχνίδια με ελαφριά μπάλα, ποδήλατο με τρεις ρόδες ή με βοηθητικές, παιχνίδια που περιέχουν βάδισμα – τρέξιμο – μικρά άλματα. Είναι πολύ σημαντικό οι δραστηριότητες αυτές να είναι ευχάριστες ώστε να κατανοήσει το παιδί ότι η άσκηση είναι διασκέδαση.

Επίσης θα βοηθούσε στον χώρο που βρισκόμαστε να υπάρχουν και άλλα άτομα που ασχολούνται με σωματικές δραστηριότητες ώστε το παιδί μας να έχει και οπτικά ερεθίσματα. Παραμένουμε ενεργοί γονείς και ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή του σε ομαδικά παιχνίδια που θα το βοηθήσουν και θα το προετοιμάσουν αργότερα στο να ενταχτεί σε μια ομάδα. Πάντα πρέπει να έχει τη συνεχή υποστήριξή μας και να έχουμε στο μυαλό μας ότι προσπαθούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να γίνει ένα δραστήριο άτομο γεμάτο υγεία και ενέργεια.

Παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων

Θα ωφελούσε αρκετά και θα κέντριζε το ενδιαφέρον η παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων. Επιλέξτε ποικιλία αθλημάτων, ομαδικών – ατομικών και προσπαθήστε να ανακαλύψετε τις δραστηριότητες που του προκαλούν περισσότερο ενδιαφέρον. Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή δίνουμε την ευκαιρία να δοκιμάσει τον εξοπλισμό και να πειραματιστεί με αρκετές δραστηριότητες και αθλήματα. Πολλές φορές το παιδί μας μπορεί να έχει φυσικές προτιμήσεις και ικανότητες για συγκεκριμένα αθλήματα. Ξεκινάμε από αυτές, προσπαθώντας να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον και την ωριμότητα του παιδιού μας ώστε να δημιουργήσει γερές βάσεις για την δημιουργία βασικών δεξιοτήτων καθώς επίσης να προσπαθεί για την συνεχή εξέλιξή τους.

Την στιγμή που θα αποφασίσουμε για την τελική κατεύθυνση πρέπει να αναλογιστούμε κατά πόσο και εμείς είμαστε ικανοί να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του αθλήματος, σε θέματα όπως:

  • Το κόστος για την συμμετοχή και τον εξοπλισμό
  • Το ωράριο των τμημάτων
  • Την απόσταση που πρέπει να διανύουμε

Τα παραπάνω μπορεί να φαίνονται λεπτομέρειες, όμως ίσως να γίνουν περιοριστικοί λόγοι στην συνέπεια του παιδιού μας στο άθλημα.

Η αξιολόγηση του νεανικού αθλητισμού πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το χρονοδιάγραμμα και το πρόγραμμα του παιδιού μας στις λοιπές υποχρεώσεις του ώστε να γίνει σωστός συνδυασμός. Η υπερφόρτωση του ημερήσιου προγράμματος μπορεί να προκαλέσει αρνητική στάση για το άθλημα ή την δραστηριότητα. Όπως προαναφέραμε είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσει ότι η σωματική άσκηση είναι διασκέδαση και προσφέρει ένα υγιεινό τρόπο ζωής.

Πριν την έναρξη συστηματικής και οργανωμένης δραστηριότητας, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον γιατρό ώστε να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες εξετάσεις υγείας οι οποίες θα επιβεβαιώσουν και θα πιστοποιήσουν την ικανότητα του παιδιού  για συμμετοχή.

Ο ρόλος του προπονητή

Ο προπονητής και η προπόνηση είναι κύριοι παράγοντες στο να αγαπήσει την άσκηση και να θέλει να συμμετέχει σε αυτή. Ο προπονητής είναι πρότυπο συμπεριφοράς, επιμελείται την ασφάλεια της ομάδας, το σωστό προπονητικό πλάνο, την εκμάθηση των κανόνων – της τεχνικής και της σωστής χρήσης του εξοπλισμού. Πρέπει να δίνονται ίδιες ευκαιρίες συμμετοχής σε όλα τα μέλη και όχι μόνο στους ικανούς. Τονίζει την προσπάθεια και ενθαρρύνει την βελτίωση σε ομαδικό ή ατομικό επίπεδο ή σε σχέση με την νίκη. Αν δεν ισχύει κάτι από τα παραπάνω η ομάδα μπορεί να μην είναι κατάλληλη και να αποφέρει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.

Μετά από μία μικρή πρώτη γεύση θεωρητικής προσέγγισης  για ένα τόσο σοβαρό θέμα ,σας περιμένουμε από τις  11 Σεπτεμβρίου  2010 στο Αθλητικό Κέντρο Καρέα.  Ελάτε να παρακολουθήσετε και να συζητήσουμε από κοντά , τον τρόπο που εμείς  προσεγγίζουμε τις αθλοπαιδιές για τα παιδιά μας .

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΡΕΑ

Το Παιδί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Αθλητικό Κέντρο Καρέα

Λ. Καρέα & Δάφνης

Ώρες λειτουργίας γραμματείας ακαδημιών:

Σάββατο-Κυριακή 10.30-13.00 ,Τετάρτη 17.30-19.30

Tηλ. γραμματείας 210 7658338

E-mail : [email protected]

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια