Κινητοποίηση πολιτών ενάντια στην «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία

Το αίτημα «Της καταπολέμησης της «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας σε όλες τις μορφές της» στη περιοχή του Βύρωνα, διατύπωσε η προσωρινή «επιτροπή για τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων» στον αναπληρωτή διευθυντή του τοπικού υποκαταστήματος του ΙΚΑ, τον οποίο επισκέφτηκε την Δευτέρα, 26 Ιουνίου.

Η επιτροπή τόνισε με έμφαση ότι η μάστιγα της ανασφάλιστης εργασίας υπονομεύει την οικονομική ανθεκτικότητα των ασφαλιστικών οργανισμών και χρησιμοποιείται από τις κυβερνήσεις για το χτύπημα των συντάξεων και την υποβάθμιση όλων των σχετικών κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. « Θα θέλαμε να επισημάνουμε, συνέχισε η επιτροπή, ότι η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία αποτελεί στην ουσία μια πράξη κλοπής και ότι οι ασφαλιστικές εισφορές είναι μέρος του μισθού και του μεροκάματου των εργατοϋπαλλήλων και ότι η στέρηση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων έχει βαριές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες τόσο στους ίδιους όσο και τις οικογένειές τους». Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια πρόσθεσε η επιτροπή και «θα απευθυνθούμε σε όλους τους εργαζόμενους για ένα μεγάλο κίνημα για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Η Επιτροπή ζητώντας από το ΙΚΑ Βύρωνα να εντείνει τούς σχετικούς ελέγχους υπογράμμισε ότι το παράνομο καθεστώς της «μαύρης» εργασίας, εξαιτίας της κρίσης και του αντιλαϊκού μνημονίου κυβέρνησης, Ε.Ε και ΔΝΤ, διευρύνεται και παίρνει ιδιαίτερες διαστάσεις στις επιχειρήσεις που λειτουργούν τις βραδινές ώρες, στους αλλοδαπούς, τις τεχνικές εταιρίες, τις οικοδομές κλπ. ενώ συμπτώματα μαύρης εργασίας σημειώνονται και σε λειτουργίες και όργανα του δημοσίου όπως λ.χ σε νομικά πρόσωπα του Δήμου Βύρωνα.

Η διεύθυνση του ΙΚΑ Βύρωνα δέχτηκε ότι υπάρχει πράγματι το πρόβλημα της ανασφάλιστης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, ομολόγησε ότι δε ασκείται κανένας έλεγχος παρά μόνο μετά από καταγγελίες (!)… απέδωσε αυτό το φαινόμενο στην έλλειψη προσωπικού, είπε ότι αντί των 6 -7 υπαλλήλων που ασκούσαν πριν από μερικά χρόνια το ελεγκτικό έργο σήμερα υπάρχουν μόνο 2 -3 υπάλληλοι και τόνισε με έμφαση ότι ακόμα και ο έλεγχος των οικοδομών θα σταματήσει άμεσα αφού η αρμόδια ελεγκτής πρόκειται να πάει στα σεμινάρια. Για τους βραδινούς ελέγχους, όπου υπάρχει ειδικό ελεγκτικό σώμα, είπε ότι υπολειτουργεί και ότι από τούς πέντε κεντρικούς »τομείς» ελέγχου υπολειτουργούν μόνο τρείς!…

Η προσωρινή επιτροπή στις αρχές του Σεπτέμβρη θα προχωρήσει σε ανοιχτή σύσκεψη καλώντας εργατικά σωματεία, οργανώσεις, εργαζόμενους , άνεργους και τον πνευματικό κόσμο της πόλης, να πάρουν μέρος, να πλαισιώσουν και να συνδράμουν την επιτροπή για την υπεράσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η προσωρινή «Επιτροπή για τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα» απαρτίζεται από τα εξής μέλη:

Κατωπόδης Γρηγόρης, καθηγητής μέσης εκπαίδευσης
Κουφάκης Γιώργος, λογιστής άνεργος
Μπαρτζώκα Λίτσα, δασκάλα
Παναγιωτόπουλος Χρήστος μέλος του Γ.Σ της ΑΔΕΔΥ
Σουλιώτης Δημήτριος, πρ. Νομαρχιακός και Δημοτικός Σύμβουλο
Τσολάκη Σμάρω, ιδ. υπάλληλος

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια