Ο Σουφλιάς απαγορεύει, ο Μεϊμαράκης χτίζει

Πηγή: Τα Νέα

Σε… ντέρμπι μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ και υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει μετατραπεί το χτίσιμο κατοικιών στην καρδιά του Υμηττού από την Πολεμική Αεροπορία.

Μέχρι στιγμής «νικητής»- εις βάρος του δάσους- είναι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αφού το ΥΠΕΧΩΔΕ, αν και αναστέλλει για άλλους εννέα μήνες την έκδοση οικοδομικών εργασιών εντός της Β΄ Ζώνης Προστασίας του Υμηττού όπου επιτρέπονται μόνο κοινωφελείς εγκαταστάσεις, δεν μπορεί να επιβάλει την ίδια απαγόρευση και στο ΓΕΑ για το χτίσιμο κατοικιών στο στρατόπεδο Σακέτα στην περιοχή του Βύρωνα.

«Αν μέσα σε μια κυβέρνηση το ένα υπουργείο δεν μπορεί να ελέγξει το άλλο και το αφήνει να παρανομεί, τότε πώς έχουμε την απαίτηση να ελέγξει αυτούς που παρανομούν και χτίζουν μέσα στο δάσος», επισημαίνει ο υπεύθυνος του τομέα περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρος Κουβέλης. «Από τη μία έχουμε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας που με το έτσι θέλω προσπαθεί να χτίσει μέσα στο δάσος και από την άλλη το ΥΠΕΧΩΔΕ που θα έπρεπε να παρέμβει για να εφαρμοστεί η δική του απόφαση. Η θέση μας είναι ότι για τον Υμηττό και τους άλλους περιαστικούς όγκους χρειάζεται ένα καθεστώς πολύ αυστηρής νομοθεσίας, που λέει εθνικό πάρκο με χαρακτηρισμό δάσους και όχι ζώνες που επιτρέπουν εξαιρέσεις».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης σε απάντηση που έστειλε χθες στη Βουλή, απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κ. Βάσως Παπανδρέου και ΣΥΝ κ. Περικλή Κοροβέση, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι τα συγκροτήματα προορίζονται για κάλυψη αναγκών στέγασης του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως αναφέρεται στην απάντηση «για το έργο, όπως και για κάθε έργο που εκτελείται εντός στρατιωτικών εγκαταστάσεων του ΥΠΕΘΑ, δεν απαιτείται η έγκριση οικοδομικής άδειας από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ανάγκη εκτέλεσης έργων Διοικητικής Μέριμνας Προσωπικού σε υφιστάμενα στρατόπεδα της Π.Α. προέκυψε επιτακτικά μετά την αποδέσμευση εκτάσεων στην περιοχή του Ελληνικού για τις ανάγκες της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου».

Όχι στην τσιμεντοποίηση
«Όταν λέμε ?όχι? στην τσιμεντοποίηση του Υμηττού, το εννοούμε. Και δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε- για οποιονδήποτε λόγονα ρίξει έστω και ένα κυβικό μέτρο μπετόν», επισημαίνει ο δήμαρχος Βύρωνα κ. Νίκος Χαρδαλιάς. «Ζητάμε να σταματήσουν αμέσως όλες οι οικοδομικές εργασίες και να αποδοθεί ο χώρος τού στρατοπέδου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να δημιουργηθεί πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης». Από τον Σύνδεσμο Προστασίας του Υμηττού αναφέρουν ότι το ΓΕΑ προχωράει στο χτίσιμο 36 κατοικιών σε έκταση 2.000 τετραγωνικών μέτρων εντός του ανενεργού σχεδόν στρατοπέδου της πρώην 350 Πτέρυγας Μάχης. Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι νομικοί σύμβουλοι του συνδέσμου αναμένεται να καταθέσουν μήνυση προκειμένου να μπλοκάρουν τα έργα στο στρατόπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΑ, το συγκεκριμένο έργο δεν αφορά την κατασκευή 36 οικημάτων, αλλά την ανέγερση 2 κτιρίων των 18 δωματίων το καθένα, δηλαδή συνολικά 36 δωμάτια με επιφάνεια κάλυψης 1.600 τετραγωνικά μέτρα για την αντιμετώπιση στεγαστικών αναγκών χαμηλόβαθμων και άγαμων αξιωματικών και υπαξιωματικών.

«Να σταματήσουν τα έργα»

«ΚΑΛΟΥΜΕ τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να αντιληφθεί το έγκλημα κατά του περιβάλλοντος που συνιστούν οι πράξεις των υπηρεσιών του και τις ευθύνες του απέναντι στον τόπο και τους ανθρώπους. Να ακυρώσει το έργο, αποδεικνύοντας έτσι ότι σέβεται τις ζωές και τους αγώνες των εθελοντών για την προστασία του Υμηττού», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Υμηττού.

«Η ενέργεια του ΥΕΘΑ αποτελεί αιχμή του δόρατος για την αστική επέκταση (με την ανέγερση κατοικιών) κα μόνιμη αλλοίωση του δασικού χαρακτήρα του Υμηττού μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Νatura 2000».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια