Η Εκκλησία κλείνει τους δρόμους στο ΥΠΕΧΩΔΕ

«Πυρετός» επικρατεί στις τεχνικές και στις οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας καθώς τα στελέχη της μελετούν τις παραμέτρους του ρυθμιστικού σχεδίου αλλά και τους νέους δρόμους επέκτασης της Αττικής οδού που σχεδιάζει να κατασκευάσει το ΥΠΕΧΩΔΕ στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Οικονομικής Υπηρεσίας (ΕΚΥΟ) έχουν στα χέρια τους και μελετούν τις ανακοινώσεις του υπουργού κ. Γ. Σουφλιά προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις και χρήσεις γαιών στις περιοχές όπου θα επεκταθεί η Αττική οδός αλλά και το νέο ρυθμιστικό σχέδιο. Ο διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων αναμένεται να προκηρυχθεί στα μέσα του μήνα. Ωστόσο η Εκκλησία σκοπεύει να κάνει τις δικές της κινήσεις καθώς στις περιοχές απ΄ όπου θα περάσουν οι νέοι αυτοκινητόδρομοι διαθέτει περισσότερα από 15.000 στρέμματα γης τα οποία μάλιστα έχει κατοχυρώσει και με τις δηλώσεις της στο Κτηματολόγιο.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των στελεχών των τεχνικών υπηρεσιών της Εκκλησίας βρίσκονται τρία σημεία:

  • Ο κόμβος που θα κατασκευαστεί στο ύψος του στρατοπέδου Σακέτα. Πρόκειται για τη μεγάλη σήραγγα του Υμηττού που θα συνδέει τη νότια πλευρά του Λεκανοπεδίου με τα Μεσόγεια, από το στρατόπεδο Σακέτα ως τη Μεσογείων. Στην περιοχή του Υμηττού και συγκεκριμένα στις περιοχές που συνδέουν τον Βύρωνα, την Καισαριανή, την Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη, οι τεχνικές υπηρεσίες της Εκκλησίας δήλωσαν στο Κτηματολόγιο ότι διαθέτουν 3.400 στρέμματα γης. Σε αυτήν την έκταση ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος επιθυμούσε να κατασκευάσει το νέο Συνοδικό Μέγαρο, το οποίο θα διέθετε μουσείο και πάρκο, αλλά συνάντησε τη σθεναρά αντίδραση οικολογικών οργανώσεων και των δημάρχων της περιοχής. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ανέτρεψε το σχέδιο για την κατασκευή Συνοδικού Μεγάρου. Το τελευταίο διάστημα όμως στενοί συνεργάτες του δηλώνουν ότι στις εκτάσεις αυτές μπορεί η Εκκλησία να κατασκευάσει φιλανθρωπικού χαρακτήρα έργα, όπως οι στέγες ατόμων που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.
  • Ο οδικός άξονας και η επέκταση επέκταση του ρυθμιστικού που θα πραγματοποιηθούν από τη λεωφόρο Μεσογείων στην Αγία Μαρίνα, στο οποίο περιλαμβάνονται οι περιοχές της Βάρης, της Βουλιαγμένης και του Κορωπίου, όπου η Εκκλησία δήλωσε στο Κτηματολόγιο ότι διαθέτει 9.000 στρέμματα. Πρόκειται για εκτάσεις τις οποίες ακόμη και με αφορμή τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων προσπάθησε να αξιοποιήσει η Εκκλησία, αλλά δεν τα κατάφερε.
  • Η ανάπτυξη μέσω του νέου ρυθμιστικού σχεδίου στον Δήμο Περάματος, στο οποίο περιλαμβάνεται η αξιοποίηση τμημάτων του στρατοπέδου Παλάσκα στον Σκαραμαγκά. Πρόκειται, όπως επισημαίνεται, για μια περιοχή που εκτείνεται και σε εκτάσεις της Εκκλησίας που βρίσκονται πίσω και απέναντι από το νεκροταφείο του Σχιστού, συνολικού εμβαδού 2.600 στρεμμάτων.

Οι μεγαλοκτηματίες

Ιδιοκτήτες της συντριπτικής πλειονότητας των εκκλησιαστικών εκτάσεων που διαθέτει ακόμη και σήμερα η Εκκλησία στην Αττική, είναι οι Μονές Ασωμάτων Πετράκη και Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης. Διαχειριστής της περιουσίας είναι η Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Από την 10ο αιώνα, οπότε και άρχισε να χτίζεται το πρώτο τμήμα της Πετράκη, και με το πέρασμα των αιώνων η Μονή κατέστη ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτης γης στην Αττική και ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας. Εκτός από τα χιλιάδες στρέμματα γης που διαθέτει, μαζί με τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης στον Υμηττό και στην περιοχή της Βάρης και της Βουλιαγμένης, σε εκτάσεις της ανεγέρθησαν τα νοσοκομεία: Αιγινήτειο, Ευαγγελισμός, Αρεταίειο, Συγγρός, Ασκληπιείο Βούλας, Λαϊκό και το θεραπευτήριο Σωτηρία. Ακόμη προσέφερε μέρος της ακίνητης περιουσίας της για την ανέγερση της Ριζαρείου Σχολής, της Ακαδημίας Αθηνών, του Πολυτεχνείου, της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας αλλά και της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

Με την αξιοποίηση της περιουσίας της που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, η Μονή διαθέτει σήμερα μετοχές, καταστήματα, διαμερίσματα και οικόπεδα στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στα προάστιά της.

Από τα μέσα του 16ου αιώνα, οπότε και άρχισε να χτίζεται η Μονή Πεντέλης, το μοναστήρι αποτέλεσε σημείο αναφοράς κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Μετά την απελευθέρωση προσέφερε μεγάλο τμήμα της ακίνητης περιουσίας της για την αποκατάσταση των κατοίκων της Αθήνας που δεν διέθεταν οικόπεδα. Συνεχίζει να διαθέτει ένα μεγάλο κομμάτι από την τεράστια περιουσία που απέκτησε κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Η ακίνητη περιουσία της εκτείνεται κυρίως στην περιοχή της Πεντέλης, αλλά διαθέτει ακίνητα και στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια προάστια.

Τα δασικά κτήματα

Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι εκτάσεις που διαθέτει σε αυτές τις περιοχές η Εκκλησία είναι χαρακτηρισμένες δασικές ή ημιδασικές. Επί πολλές δεκαετίες προσπαθεί να τις αξιοποιήσει, αλλά συναντά σθεναρή αντίδραση καθώς αποτελούν έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στο εσωτερικό της Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας είναι κατ΄ αρχήν η καταβολή αποζημιώσεων από το κράτος για τις εκτάσεις στις οποίες θα κατασκευαστούν δρόμοι και πάρκα, και κυρίως η οικονομική ανάπτυξη όσων εκτάσεων εντάσσονται στο νέο ρυθμιστικό σχέδιο. Οπως τονίζεται, κάθε φορά που η Εκκλησία επιθυμεί να αποζημιωθεί από την κατασκευή κάποιου έργου εντός των εκτάσεών της πρέπει να προσφεύγει στα δικαστήρια για να αποζημιωθεί. Πρόκειται, επισημαίνουν οι επιτελείς του Συνοδικού Μεγάρου, για πολύχρονες και πολυδάπανες διαδικασίες, οι οποίες τελικά επί της ουσίας δεν αποδίδουν ιδιαίτερα χρηματικά ποσά στα εκκλησιαστικά ταμεία.


ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΑΜΠΕΛΗΣ

Γενικός Διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος

«Διαθέτουμε χιλιάδες στρέμματα γης»
«Μελετούμε τις ανακοινώσεις του υπουργείου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος καθώς στις περιοχές αυτές διαθέτουμε μεγάλες εκτάσεις»δηλώνει στο «Βήμα» ο γενικός διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αντώνης Ζαμπέλης. Οπως προσθέτει ο κ. Ζαμπέλης«μέχρι στιγμής δεν έχουμε ενημερωθεί επισήμως για τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για ένα μεγάλο κομμάτι της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει η Εκκλησία στην Αττική και το οποίο έχει εγγραφεί στο κτηματολόγιο.Στόχος μας είναι μέσα από το νέο ρυθμιστικό σχέδιο αλλά και την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων να αναπτυχθούν αυτές οι εκτάσεις ώστε να μπορέσει η Εκκλησία να αναπτύξει το φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο. Διαθέτουμε χιλιάδες στρέμματα γης τα οποία δεν μπορούν να αφεθούν στο έλεος και στην τύχη τους. Εχουν σημειωθεί πολλές καταπατήσεις της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας η οποία έχει συρρικνωθεί με αυτό τον τρόπο.Δεν μπορούμε να αφήσουμε το φαινόμενο να συνεχίζεται».


ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=266262&ct=1&dt=03/05/2009

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια