Επιστολή για δημόσιο απολογισμό για τα οικονομικά του δήμου

Ο “Χώρος αναζήτησης και διαλόγου Βύρωνα” καλεί τον δήμαρχο Βύρωνα σε δημόσιο απολογισμό, όπως προβλέπει ο νόμος Καλλικράτης, για τα οικονομικά του δήμου.

Διαβάστε όλοκληρο το κείμενο της επιστολής που απέστειλε προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Βύρωνα, το Συμπαραστάτη του Δημότη, τις Δημοτικές παρατάξεις και φυσικά τον Δήμαρχο Βύρωνα.

ΧΩΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
Προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Βύρωνα
Κοιν: Συμπαραστάτη του Δημότη, Δημοτικές παρατάξεις, κ. Δήμαρχε

Κυρίες , Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Στις 20 Μαΐου 2011 το Υπουργείο Εσωτερικών και Αποκέντρωσης ανακοίνωσε την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Ο.Τ.Α. της χώρας.

Ο Δήμος Βύρωνα συμπεριλαμβάνεται στους Δήμους που είναι στο βαθύ κόκκινο με το χρέος του να ανέρχεται στο 169% των ετήσιων εσόδων του. Πρόκειται για ένα χρέος υπερβολικό και πρωτοφανές στα χρονικά της ύπαρξης του Δήμου, για το οποίο δημιουργούνται ανησυχίες και δικαιολογημένοι προβληματισμοί στους πολίτες.

Την ίδια στιγμή όλοι όσοι ζούμε σε αυτή την πόλη και επισκεπτόμαστε τις υπηρεσίες του Δήμου διαπιστώνουμε ότι αρκετές από αυτές υπολειτουργούν. Αναφέρουμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα όπως, η έλλειψη καύσιμων, το σταμάτημα των προγραμμάτων στα ΚΑΠΗ, στον Αθλητικό Οργανισμό, στην επανειλημμένη παύση επαρκούς τροφοδοσίας στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, στην απραξία της Τεχνικής Υπηρεσίας, στην ασυνέπεια των δρομολογίων της Δημοτικής Συγκοινωνίας, το κλείσιμο των κυλικείων – αναψυκτηρίων και πολλά άλλα που μας αναφέρουν οι πολίτες. Ταυτόχρονα παρουσιάζονται καθυστερήσεις στην πληρωμή της μισθοδοσίας και των υπερωριών σε εργαζόμενους.

Είναι ενδεικτικό ότι πολίτες καταγγέλλουν ότι δεν λειτουργεί ούτε το φωτοτυπικό μηχάνημα στο Δημαρχείο.

Την ίδια στιγμή σε μια άσχημη οικονομικά δυσβάστακτη περίοδο για τους εργαζόμενους , τους συνταξιούχους, τους μικροεπαγγελματίες, εξ αιτίας της βάρβαρης πολιτικής της κυβέρνησης, της τρόικας και του Μνημονίου η Δημοτική Αρχή αποφάσισε και επέβαλε νέα αύξηση 3,5% στα δημοτικά τέλη και στα τροφεία των παιδικών σταθμών επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την ζωή των πολιτών.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει και να προχωρήσει άμεσα σε δημόσιο απολογισμό και κυρίως οικονομικό, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για την κατάσταση που βρίσκεται ο Δήμος . Εξάλλου σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, η δημοτική αρχή υποχρεούται σε δημόσιο απολογισμό προς τους πολίτες μια φορά το χρόνο, κάτι που δεν έχει πράξει μέχρι σήμερα.

Σας επισυνάπτουμε το Ν. 3463 – 2006, Άρθρο 217

Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής

  1. Κάθε χρόνο γίνεται ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση, τη διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης.
  2. Η ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου γίνεται μέχρι τέλος Ιουνίου και ανακοινώνεται πριν από δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες με κάθε πρόσφορο τρόπο. Σε αυτήν καλούνται οι κάτοικοι και όλοι οι φορείς της πόλης.
  3. Το δημοτικό συμβούλιο επιλέγει τον προσφορότερο χώρο για τη διεξαγωγή της ανωτέρω συνεδρίασης.
  4. Κατά την ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τοποθετούνται όλες οι δημοτικές παρατάξεις και μπορούν να πάρουν το λόγο τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και τα μέλη των συμβουλίων των δημοτικών και τοπικών διαμερισμάτων.
  5. Κάθε φορέας, δημότης, κάτοικος ή φορολογούμενος από το Δήμο έχει δικαίωμα να διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικές με τον απολογισμό στη συνεδρίαση αυτή.
  6. Σε περίπτωση που το χρονικό διάστημα που προβλέπει το παρόν άρθρο παρέλθει χωρίς να κινηθούν οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση της ειδικής δημόσιας συνεδρίασης απολογισμού, μπορούν οι δημοτικές παρατάξεις ή οι δημοτικοί σύμβουλοι να προκαλέσουν τη συνεδρίαση αυτή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 94.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια