Το ΓΕΑ… σφυρίζει για το «τσιμέντο» στον Υμηττό

Πηγή: Ελευθεροτυπία

«Γκρίζες ζώνες» και στον Υμηττό αποκαλύπτονται μετά τις χωρίς άδεια οικοδομικές εργασίες στην πρώην 350 Πτέρυγα Μάχης, στη Β’ ζώνη προστασίας και στην καρδιά του μελλοντικού μητροπολιτικού πάρκου. Σιγή ασυρμάτου από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Πηγές του αρχηγείου Αεροπορίας ενημέρωναν ανεπίσημα ότι πρόκειται για 36 κατοικίες-στούντιο για άγαμους αξιωματικούς και καταλύματα για τη δύναμη πυροπροστασίας, κατασκευάζονται μέσα σε στρατόπεδο και γι’ αυτό δεν απαιτούνται έκδοση οικοδομικής άδειας και έγκριση του δασαρχείου. Υποστήριξαν επίσης ότι πρόκειται για εργασίες επισκευής υπάρχοντος κτιρίου, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται από τις φωτογραφίες.

Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, αρμόδιο για την προστασία του βουνού, χθες δήλωνε… αναρμόδιο να παρέμβει. Συνεργάτες του κ. Σουφλιά, απαντώντας σε ερώτηση της «Ε», παραδέχθηκαν ότι το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, που προωθεί το υπουργείο και έχουν κριτικάρει οι σημαντικότεροι φορείς, δεν περιλαμβάνει τα στρατόπεδα που βρίσκονται μέσα στα όρια εφαρμογής των μέτρων προστασίας! Μας ενημέρωσαν επίσης ότι επίκειται η υπογραφή απόφασης για νέα -εννιάμηνη, αυτή τη φορά- αναστολή οικοδομικών εργασιών και αδειών στην προστατευόμενη από το ισχύον διάταγμα περιοχή, αλλά ομολόγησαν ότι δεν επηρεάζει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Αλλωστε μια προσεκτικότερη ανάγνωση του σχεδίου διατάγματος αποκαλύπτει ότι απλώς εκφράζονται ευχές για απομάκρυνση των στρατοπέδων.

Υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη του 2007 έως τώρα έχουν εκδοθεί άλλες δύο αποφάσεις αναστολής με στόχο να θεσμοθετηθεί νέο διάταγμα, το οποίο κατά δήλωση του κ. Σουφλιά θα κλείσει όλα τα «παράθυρα» παραβίασης των ρυθμίσεων του 1978. Το σχέδιο είχε διαβιβαστεί στους φορείς τον Φεβρουάριο, με τρίμηνο περιθώριο διαλόγου και έως τώρα δεν υπάρχουν νεότερα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς σημειώνεται ότι ο υπουργός έχει συμπεριλάβει στο σχέδιο τις προτάσεις των φορέων.

Οι νέες αποκαλύψεις προκαλούν όμως έντονες αντιδράσεις στην κοινωνία, παρά το γεγονός ότι διανύουμε περίοδο διακοπών. «Να διακοπούν οι παράνομες οικοδομικές εργασίες», ζητεί η «Συνεργασία των 12 φορέων για το περιβάλλον», που έχουν συγκροτήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, το Τεχνικό Επιμελητήριο, η Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς και άλλοι εκπρόσωποι σημαντικών επιστημονικών φορέων. Οι 12 μαζί με τον νομάρχη Ανατολικής Αττικής είχαν προαναγγείλει τον περασμένο Απρίλιο προσφυγές στο ΣτΕ σε περίπτωση που θα θεσμοθετηθούν τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας.

«Casus belli»

«Οι κατασκευές αποτελούν casus belli», δήλωσε στην «Ε» ο δήμαρχος Βύρωνα και πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας του Υμηττού (ΣΠΑΥ), του φορέα των 15 δήμων που αποκάλυψε την υπόθεση. Ο κ. Χαρδαλιάς μάς εξήγησε ότι έπειτα από αυτή την ενέργεια αλλάζουν οι προτεραιότητες του ΣΠΑΥ και πλέον η απομάκρυνση των στρατοπέδων μπαίνει σε πρώτη μοίρα και προανήγγειλε κινητοποιήσεις. Μας αποκάλυψε ότι εδώ και ένα μήνα, όταν έγιναν αντιληπτές οι οικοδομικές εργασίες, οι νομικές υπηρεσίες του δήμου ζήτησαν εισαγγελική παραγγελία για να ενημερωθούν για τον χαρακτήρα των κτιρίων. Δεν δόθηκε άδεια, ούτε και στο νέο αίτημα που υπέβαλαν χθες μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε. Επειτα από αυτή την εξέλιξη, προανήγγειλε υποβολή μήνυσης κατά παντός υπευθύνου.

Ο πολεοδόμος Πάνος Τότσικας, από τη συντονιστική επιτροπή 40 φορέων για την προστασία του Υμηττού, επισημαίνει ότι τελικός στόχος των σχεδιασμών είναι να μετατραπεί το βουνό σε αστικό πράσινο. Αναφέρει τα σχέδια του υπουργείου για τους νέους αυτοκινητόδρομους που προβλέπουν γιγαντιαίο κόμβο, δίπλα στον χώρο όπου σήμερα χτίζονται κατοικίες για αξιωματικούς. Για τις ανάγκες των έργων θα κοπούν 3.800 πεύκα και άλλα δέντρα, καταστρέφοντας μια δασική έκταση 127 στρεμμάτων. «Λίγο μικρότερη από τον Εθνικό Κήπο», όπως επισημαίνει και θεωρεί ότι ο Υμηττός θα προστατευθεί μόνον αν κηρυχθεί εθνικός δρυμός.

«Οχι» ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ

Κατά της ανέγερσης κτιρίων στο πρώην στρατόπεδο της Αεροπορίας τάσσονται το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Εκτός από τη Βάσω Παπανδρέου, αρμόδια για θέματα εθνικής άμυνας, που έχει υποβάλει πρόσφατα ερώτηση στη Βουλή, ο Σπύρος Κουβέλης ζήτησε να σταματήσουν οι εργασίες και διαπίστωσε ότι το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ αδιαφορεί, ενώ με τα σχέδια που προωθεί ανοίγει νέα «παραθυράκια» και νομιμοποιεί τα υπάρχοντα. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι με την πρόταση του υπουργείου να λειτουργήσει θεματικό πάρκο στη μισή ζώνη Α’ στην πράξη η προστατευόμενη σήμερα περιοχή εξαιρείται από τις διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος.

«Εξαιρετικά προκλητική» χαρακτηρίζει την οικοδόμηση στο πρώην στρατόπεδο η βουλευτής του ΣΥΝ Αννα Φιλίνη και υπενθυμίζει ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας όφειλε εδώ και 30 χρόνια, με βάση το ισχύον διάταγμα, να έχει παραδώσει 450 στρέμματα στη Β’ ζώνη Υμηττού στους Δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου, συμβάλλοντας στη δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου Γουδή.

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια