Ανακοίνωση της Στάση Βύρωνα για την δημιουργία ΝΠΔΔ Ισιδώρα Ντάνκαν

Η Δημοτική Πρωτοβουλία Στάση Βύρωνα, με ανακοίνωση της αιτιολογεί την ψήφο της, υπέρ της πρότασης της δημοτικής αρχής το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου Ισιδώρα Ντάνκαν να παραμείνει αυτοτελές. Παράλληλα ασκεί κριτική για τη “χωρίς προηγούμενο επίθεση” στους δύο δημοτικούς συμβούλους της, που ξεκίνησε από το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

Τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε προκειμένου να λάβει απόφαση εισήγησης προς το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης όσον αφορά το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν». Η Δημοτική Πρωτοβουλία Στάση Βύρωνα υπερψήφισε την πρόταση της δημοτικής αρχής το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου να παραμείνει αυτοτελές. Το σκεπτικό μας στηρίχτηκε τόσο στην πρόθεσή μας να προστατεύσουμε αποτελεσματικότερα την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, όσο και στις σαφείς διαβεβαιώσεις που πήραμε από το Σωματείο των εργαζομένων στο Δήμο, σε συνάντηση που είχαμε μαζί του, ότι η αυτοτέλεια του ΝΠΔΔ δεν θίγει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά την επομένη της ψηφοφορίας, και επειδή η μέχρι σήμερα λειτουργία του συγκεκριμένου ΝΠΔΔ δεν μας ικανοποιεί, πρόκειται άμεσα να προχωρήσουμε σε αναλυτική πρόταση για το ιστορικό Κέντρο και τη λειτουργία του. Ταυτόχρονα, θα παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις δραστηριότητές του, ώστε σε κάθε βήμα να μη θίγεται ο δημόσιος χαρακτήρας του.

Παρακολουθούμε με μεγάλη μας λύπη μια χωρίς προηγούμενο επίθεση στους δύο δημοτικούς συμβούλους της ΣΤΑΣΗΣ ΒΥΡΩΝΑ, που ξεκίνησε από το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Οι χαρακτηρισμοί και οι λεκτικοί προπηλακισμοί που μας απηύθυναν δεν εξηγούνται με αποκλειστικό κριτήριο τη διαφορετική αντίληψη που έχουμε για την προάσπιση της ιστορικής μας κληρονομιάς: δεν νοείται το Σωματείο να υποδύεται την αντίπαλη δημοτική παράταξη για να υποστηρίξει με φανατισμό μια θέση που δεν σχετίζεται με τα συμφέροντα των εργαζομένων, όπως το ίδιο μας είχε διαβεβαιώσει πριν από το Συμβούλιο. Παρά τις ακατανόητες απρέπειες εναντίον μας, είναι αυτονόητο (και μάλιστα στη συγκυρία που διανύουμε) ότι η Στάση Βύρωνα θα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στο Δήμο, όπως ήταν πάντα μέχρι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την κριτική που μας ασκείται από την κυβερνητική παράταξη του κ. Κόνσουλα και την Αριστερή Παρέμβαση:

1. Η Στάση Βύρωνα καταγγέλλεται ότι εφαρμόζει συστημική πολιτική. Η καταγγελία είναι αστεία, αν στις «αντι-συστημικές» δυνάμεις συγκαταλέγεται η παράταξη του κ. Κόνσουλα, η οποία καταψήφισε το ΝΠΔΔ, καταψηφίζοντας –υποτίθεται- μια πτυχή του Καλλικράτη. Θυμίζουμε απλά ότι ο κ. Κόνσουλας υπήρξε πρωτεργάτης της καλλικράτειας …επανάστασης(http://www.dimotikosantilogos.gr/images/flippingbook/issue62/cover62.jpg), πλειοδοτεί δε συστηματικά υπέρ όλων των κυβερνητικών μέτρων, ακόμα και των πλέον οικονομικά επαχθών.

2. Ως επιχείρημα για την υπαγωγή του Ντάνκαν στο Δήμο προβάλλεται το γεγονός ότι ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου όπως αυτό μπορεί να υπογράφει συμφωνίες με ιδιώτες ή να κάνει Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Μα μήπως ο ίδιος ο Δήμος δεν λειτουργεί έτσι (βλ. κατασκευή του υπέργειου παρκινγκ στο παλιό Δημαρχείο, στην οποία αντιτεθήκαμε);Μήπως το ίδιο το κράτος δεν λειτουργεί έτσι, υπογράφοντας ληστρικές συμφωνίες με ιδιώτες για κατασκευές δρόμων, λιμανιών σχολείων, κλπ; Ποια θα ήταν, υπ’αυτές τις συνθήκες, η ασφαλέστερη εγγύηση για το Ντάνκαν; Και γιατί ξεχνούν (οι αριστερές παρατάξεις, ιδίως) ότι το αποφασιστικό κάθε φορά είναι ο συσχετισμός δύναμης που προασπίζει δικαιώματα και κοινωνικά συμφέροντα;

3. Γιατί τελικά οι συναγωνιστές της Αριστερής Παρέμβασης και της Λαϊκής Συσπείρωσης επιτίθενται στη Στάση Βύρωνα; Στο γειτονικό μας Δήμο Δάφνης-Υμηττού, οι παρατάξεις που έχουν τις ίδιες πολιτικές αναφορές ψήφισαν ομόφωνα τη δημιουργία ΝΠΔΔ για το «Μουσείο Γεωργίου Μπουζάνη», με επιχειρηματολογία ταυτόσημη με αυτήν της Στάσης Βύρωνα για το Ντάνκαν. Τι συνέβη ακριβώς εκεί; Μήπως ο αντίστοιχος (συντηρητικός) δήμαρχος δεν θέλει άραγε ΣΔΙΤ και «ξεπουλήματα σε ιδιώτες»; Ή μήπως οι παρατάξεις εκεί παραπλανήθηκαν, ενώ στο Βύρωνα ήταν συνεπείς; Δικαίωμα όλων είναι οι διαφορετικές απόψεις σε τέτοια θέματα, αλλά η σοβαρή κριτική προϋποθέτει εν γένει σοβαρότητα.

4. Με αφορμή την τοποθέτησή μας για το Ντάνκαν, η κυβερνητική παράταξη του κ. Κόνσουλα και η Αριστερή Παρέμβαση επαναφέρουν το ζήτημα του Πνευματικού Κέντρου, αφήνοντας υπόνοιες εναντίον μας ότι καλύπταμε επιλογές του κ. Χαρδαλιά. Για να τελειώνουμε με την μικροπολιτική αθλιότητα: αν υπάρχει κάτι εναντίον μας στο θέμα του Πνευματικού Κέντρου, τότε οι δύο παρατάξεις πρέπει να στραφούν και κατά μελών τους, και τελικά εναντίον του ίδιου του Σωματείου Εργαζομένων, οι συνδικαλιστές του οποίου γνώριζαν ακριβώς όσα κι εμείς.

Κλείνοντας, τονίζουμε ότι η Δημοτική Πρωτοβουλία «ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ» θα ασκεί πολιτική με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών, με αίσθημα ευθύνης, χωρίς μικροκομματικές λογικές και εκβιαστικά διλλήματα. Βεβαιώνουμε τον Δήμαρχο ότι θα μας βρει απέναντι σε κάθε κίνηση που θα καταστρατηγεί τους κανόνες διαφάνειας και θα απειλεί τον δημόσιο χαρακτήρα των λειτουργιών του ΝΠΔΔ. Βεβαιώνουμε και τις άλλες παρατάξεις ότι δεν δικαιούνται περισσότερα ένσημα «αντισυστημικότητας» -χώρια που τα ένσημα αυτά δεν απασχολούν καθόλου την τοπική κοινωνία.

Βύρωνας 9/2/11

Δημοτική Πρωτοβουλία Στάση Βύρωνα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

1 Σχόλιο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Κοσμάς Τσιάκαλος

ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ…

αντιγράφω,
“να διερευνηθεί η πιθανή κατάργηση όλων των νομικών προσώπων με την λειτουργία αντίστοιχων υπηρεσιών στο Δήμο,στο βαθμό που βοηθάει την καλύτερη λειτουργία τους”(21/5/2010 Ανακοίνωση της Στάση Βύρωνα για τα μέτρα στήριξης των πολιτών από το Δήμο Βύρωνα)
“Επίσης προτείνουμε την υπαγωγή των επιμέρους νομικών προσώπων σε ένα ενιαίο φορέα με έδρα το ΚΕΦΟ Καρέα”(Ακης Κατωπόδης ,συνέντευξη στην εφημ.Βύρωνας plus 26/10/2010)
“Η Στάση Βύρωνα προτείνει μια διαφορετική πολιτική για τον πολιτισμό στην πόλη…Διεκδικούμε
τη δημιουργία πολιτιστικού οργανισμού,όπου θα ενταχθούν όλα τα νομικά πρόσωπα που αφορούν τον πολιτισμό”(Προεκλογικό πρόγραμμα της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Στάση Βύρωνα,Οκτώβριος 2010)

Χωρίς σχόλια…

Κοσμάς Τσιάκαλος
Ενεργός πολίτης.