“Επίκαιρα παραμένουν στον 21ο αιώνα τα μηνύματα του Λόρδου Μπάιρον, που θυσιάσθηκε για την ελευθερία των Ελλήνων γιατί ήταν υπέρ της ελευθερίας σ΄όλο τον κόσμο” τονίσθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο στον Βύρωνα ο “Σύνδεσμος Μπάιρον” για τον φιλελληνισμό και τον πολιτισμό.
Ο λόρδος Βύρων, μεγάλος ποιητής και κορυφαίος φιλέλληνας (1788-1824) αναζήτησε την έμπνευση του για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από 200 χρόνια. Ήταν τότε που έγραψε το ποίημα “η κατάρα της Αθηνάς”, ένα δριμύ κατηγορώ εναντίον του Ελγιν για τη λεηλασία του Παρθενώνα. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1823 για να αγωνισθεί στο πλευρό των “ελεύθερων πολιορκημένων” του Μεσολογγίου, όπου άφησε την τελευταία του πνοή το 1824.
Εισηγήσεις στην εκδήλωση με κεντρικό θέμα “ο λόρδος Βύρων στην Αττική πριν 200 χρόνια-μηνύματα για το τότε και το σήμερα”, έκαναν η συγγραφέας Ευγενία Κεφαληναίου και ο ποιητής Γιώργος Μπλάνας. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος τηε Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Παυλος Ναθαναήλ και ο δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς.
Κατά την Ε. Κεφαληναίου “το μήνυμα της ποίησης με την οποία ο Μπάιρον κατήγγειλε τον Ελγιν, είναι διαχρονικό, διότι ο λόγος του διαπνέεται από τις αρχές της ηθικής, της δικαιοσύνης και του σεβασμού των δικαιωμάτων του άλλου”.
“Αν θέλουμε να τιμήσουμε πραγματικά τον Μπάιρον, είπε στη δική του εισήγηση ο Γ Μπλάνας οφείλουμε ως έθνος αλλά και ως άτομα να είμαστε σταθερά ταγμένοι στο πλευρό της κοινωνικής δικαιοσύνης και να αγωνιοζόμαστε για το μέγιστο των αγαθών: την αυτοτέλεια, την αυτονομία, την αυτοδιάθεση. Σ΄αυτό το χρέος είδε ο Μπάιρον την ουσία του Ελληνισμού”.
Για τη δράση του “Συνδέσμου Μπάιρον” που έχει έδρα τον δήμο Βύρωνα και μέλη σ΄όλη την Ελλάδα και τον απόδημο Ελληνισμό μίλησε ο πρόεδρος του Πάνος Τριγάζης, ο οποίος χαρακτήρισε μεγάλο επίτευγμα του την καθιέρωση από την ελληνική πολιτεία το 2008 της ημέρας του θανάτου του λόρδου Βύρωνα (19 Απριλίου) ως “ημέρας φιλελληνισμού και διεθνούς αλληλεγγύης”.
Ο Σύνδεσμος, είπε ο Π. Τριγάζης, θα κάνει σειρά επαφών με τις Περιφερειακές διοικήσεις ώστε να πραγματοποιηθούν έγκαιρα οι σχετικές εκδηλώσεις το 2011. Επίσης θα προταθεί στο Υπουργείο Παιδείας να τιμηθεί η μέρα αυτή και στα σχολεία.
“Φέρνουμε τον Μπάιρον στον 21ο αιώνα” τόνισε χαρακτηριστικά ο Π. Τριγάζης, προσθέτοντας ότι “αν ζούσε σήμερα ο λόρδος Βύρων θα εξεγειρόταν κατά του δίκαιου των ισχυρών και της κοινωνικής αδικίας, θα ύψωνε τη φωνή του ενάντια σε κάθε μορφής διάκριση , θα ήταν στην εμπροσθοφυλακή του αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα”.
Τέλος τιμητική αναφορά από τους ομιλητές έγινε στην κορυφαία ελληνίστρια και φιλέλληνα Ζακλίν ντε Ρομιγί την οποία χαρακτήρισαν “πηγή έμπνευσης στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε και ‘πυξίδα” στους αγώνες που καλούμαστε να δώσουμε ενάντια στις σύγχρονες βαρβαρότητες.
Το πρόγραμμα δράσης του “Συνδέσμου Μπάιρον” για το 2011 περιλαμβάνει και κεντρική εκδήλωση στη μνήμη του Ζυλ Ντασσέν.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ