Απόγευμα 15/6, ώρα 18.30. Η «παιδική χαρά» της Ν. Ελβετίας είναι ένα ακόμα τυπικό δείγμα της αθλιότητας που μας περιβάλλει και του υψηλού ενδιαφέροντος της δημοτικής αρχής της Ν.Δ για το «παιδί» (!)… με πρωταγωνιστή τον ακούραστο Δήμαρχο κ. Νικ. Χαρδαλιά και τις στρατιές των καλοπληρωμένων αντιδημάρχων, προέδρων, αντιπροέδρων και άλλων παρατρεχάμενων συμβούλων, γραμματέων συμβούλων, υπεύθυνων κλπ. Η περιγραφή που ακολουθεί δίνει μια συνοπτική αλλά νομίζω περιεκτική εικόνα της γενικής κατάστασης, στην οποία βρίσκεται η Παιδ. Χαρά, η οποία δεν νομίζω πώς χρειάζεται κάποιο πρόσθετο σχολιασμό.
Κύρια είδοδος Παιδ. Χαράς: «Τα πάντα για το παιδί και την μητέρα»
Η παραπάνω λεζάντα δεν είναι επιγραφή που τοποθέτησε ο Δήμος. Μπορεί ο κ. Δήμαρχος να αρνήθηκε να την τοποθετήσει κινούμενος προφανώς από την γνωστή σεμνότητα του, την έβαλα όμως εγώ ως μια ελάχιστη κατάθεση φόρου τιμής σε όλους αυτούς που νυχθημερόν μοχθούν για το σήμερα και για το αύριο αυτού του τόπου που τόσο αγαπήσαμε !..
Περιμένουν την βροχή….
Ο επισκέπτης που μπαίνει μέσα στην «παιδική χαρά» αντικρίζει αμέσως όλα τα λαμπρά σύμβολα ενός απαράμιλλου έργου το οποίο σπάνια θα συναντήσει κανένας σε όλο το πολιτισμένο κόσμο. Το πλακόστρωτο γεμάτο χώματα, άπλυτο, ρυπαρό και τρισάθλιο. Όπου πάει να σταθεί το μάτι η ψυχή το αποστρέφεται! Αριστερά και δεξιά που αρχίζουν οι χώροι πρασίνου = αδιαφορία και εγκατάλειψη. Το 80 % της έκτασης είναι αφύτευτο. Είδαμε να ποτίζεται το 25% του πράσινου και το άλλο να μένει απότιστο. Λίγο πιο πέρα, κάτω από την στρεφόμενη κατασκευή για να παίζουν τα παιδιά σφηνωμένοι, ίσως επί μήνες σωροί σκουπιδιών. Όλο το πλακόστρωτο της εισόδου δεν βλέπεται από την βρώμα. Είναι γνωστό ότι τα πλακόστρωτα στον Δήμο Βύρωνα δεν πλένονται, περιμένουν την βροχή!!..
Το αχούρι
Ο μεγάλος «πύργος» της «παιδικής χαράς» , που μαζί με την υπόλοιπη ξύλινη κατασκευή δεσπόζει στο χώρο, θα λέγαμε ότι μοιάζει περισσότερο με αχούρι παρά με χώρο που φιλοξενεί παιδιά. Στο εσωτερικό του «πύργου» κυριαρχεί η βρώμα, η πολύχρονη εγκατάλειψη, το σκουπίδι, ο αυτοεξευτελισμός της «αυτοϊκανοποίησης της εξουσίας». Στον χώρο κυριαρχούν πεταμένα εδώ και εκεί διάφορα σκουπίδια όπως: χαρτιά, μεταλλικά κουτιά, χαρτομάντιλα, πλαστικά σακουλάκια, σακούλες από τσίπς, κουκουνάρια πλαστικά ποτήρια και αποτσίγαρα, όπου μαζί με τα άπειρα σκουπιδάκια», που είναι χωμένα στις σχισμές του δαπέδου, συνιστούν ένα θέαμα ντροπής και προσβολής του πολιτισμού μας αλλά και των παιδιών μας.
Η ντροπή Νο 2 – Χωρος με τις κούνιες:
Ο δίπλα χώρος που βρίσκονται οι κούνιες συνιστά το αχούρι Νο 2. Και εδώ τα σκουπίδια είναι το αντιπροσωπευτικό δείγμα του λαμπρού «δημοτικού πολιτισμού» μας και της υψηλής αισθητικής του κ. Αντιδημάρχου, αρμόδιου δυστυχώς για το πράσινο και τις Π.Χ. Κάτω από τα παγκάκια βλέπουμε σωρούς σκουπιδιών και τεράστιες πλαστικές σακούλες. Στον χώρο γύρω από τις κούνιες βλέπουμε τενεκέδες από κόκα-κόλα, χαρτιά, χώματα , κουτιά από τσίχλες και χοντρό πλαστικό. Όλος ο χώρος είναι βρώμικος και ο οποίος δεν καθαρίζεται και κυρίως δεν πλένεται ΠΟΤΕ! Το καθεστώς της απλυσιάς είναι μόνιμο χαρακτηριστικό της δημοτικής πολιτικής για το δομημένο περιβάλλον και ισχύει για όλους τους ελεύθερους χώρους του Βύρωνα: Τα κεντρικά πεζοδρόμια, τις πλατείες, τους πεζόδρομους τις παιδικές χαρές κλπ. Θα πρέπει να σημειωθεί εξάλλου ότι ο Δήμος δεν διαθέτει τα ειδικά μηχανήματα πλύσης που απαιτούνται για το έργο αυτό, ενώ αντίθετα διαθέτει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για διαφήμιση και αυτοπροβολή του προσώπου κ. Χαρδαλιά!…
Περίπτερο αναψυκτίριου και περιβάλλον χώρος + Το μνειώδες έργο της «Πράσινης Διαδρομής» των 28 εκ ευρώ
Στο περίφημο περίπτερο του αναψυκτηρίου είδαμε: Πάγκους άπλυτους και βρωμερούς. Σιχαίνεσαι να ακουμπίσεις ! Περιβάλλον χώρος γενικά ασκούπιστος και άπλυτος. Κάτω από τους πάγκους ψιλό χώμα και σκουπίδια. Κάδοι απορριμμάτων ξεχειλισμένοι. Πάρα δίπλα μπορείς να δεις τα παραδοσιακά σιδερένια τραπεζάκια τα οποία είναι επίσης βρώμικα, αφού προφανώς έχουν να σαπουνισθούν εδώ και χρόνια! Και εδώ επίσης σκουπίδι, χώματα και απλυσιά. Το ίδιο και οι περισσότεροι χώροι πράσινου που είναι κοντά στο περίπτερο.
Πίσω από τα περίπτερο του αναψυκτηρίου βασιλεύει και εδώ η ρυπαρότητα όπου οι πεταμένες βρωμερές και άχρηστες κούτες από χαρτόνια σμίγουν με τα φαράσια και τις σκούπες που «διακοσμούν» το πίσω μέρος του περιπτέρου! Λέγεται ότι για την πρωτοπόρα και εξαίρετη αυτή αρχιτεκτονική σύλληψη του περιπτέρου της «παιδικής χαράς», δουλέψανε βασανιστικά και για πολλά βράδια, ο Δήμαρχος, ο άοκνος αντιδήμαρχος πράσινου, μαζί με ανιδιοτελείς κορυφαίους επιστήμονες του συστήματος, από εκείνους οι οποίοι σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες δουλεύ ουνε ήδη πάνω στο μεγαλειώδες έργο της «πράσινης διαδρομής» του κ. Χαρδαλιά. Όπως λέγεται το «μνημειώδες» έργο της πράσινης διαδρομής θα στοιχίσει το ποσό των 28 εκ. ευρώ!
Δημήτρης Σουλιώτης
Την Τρίτη 25 Μαϊου στο Βυρωνιώτικο blog http://stasivyronalocally.blogspot.com/2010/05/blog-post.html υπήρξε ανάλογο άρθρο του φίλου μου Κοσμά Τσιάκαλου σχετικά με την κατάσταση που επικρατούσε στο πάρκο της Ανάληψης .
Έπειτα την συζήτηση συνέχισε με σχόλιο του ,ο γνωστός ενεργός Βυρωνιώτης ή “ταραχοποιός” Σωτήρης Παπαμιχαήλ βάζοντας μία άλλη διάσταση στο θέμα δίνοντας συνυπευθυνότητα στον πολίτη , και για να είμαστε ακριβοδίκαιοι στον αδιάφορο πολίτη .
Τρίτος στη σειρά συνέχισα την συζήτηση συνθέτοντας και από τις δύο απόψεις σχόλιο λέγοντας :
-Σωτήρη δεν πρέπει να τα βάζεις με τον Κοσμά , ούτε με αυτούς που δεν έχουν αντιληφθεί μέχρι σήμερα πως ένα πάρκο παραμένει καθαρό .
Έχουμε συνηθίσει να ανακαινίζουμε τα πάρκα, τις πλατείες, τα γήπεδα και όλοι έχουμε συνηθίσει να κάνουμε την αρνητική πρόβλεψη: « καλά… ως πότε θα είναι έτσι…θα το ξανά διαλύσουνε »!
Σχεδόν έχουμε αποδεχτεί ότι είναι πιο κοντά η απαξίωση και οι φθορές παρά η φροντίδα και η συντήρηση στους δημόσιους χώρους. Πρώτα από εμάς τους ίδιους που πολύ σωστά όπως λες δεν υπάρχει συνείδηση και έπειτα από τους υπόλοιπους .
Να δούμε όμως και κάποιους που ανεξάρτητα από την δική μας κουλτούρα και ευαισθησία θα έπρεπε να έχουν ιδιαίτερο ρόλο γιατί είναι η δουλειά τους.
Δεν θα μιλήσω για την Ανάληψη συγκεκριμένα γιατί δεν θέλω να θίξω γεγονότα που δεν γνωρίζω (αν και σε αυτό το πάρκο έχω μπουσουλήσει πριν περπατήσω) , για αυτά μίλησε ο Κοσμάς, θέλω όμως να αναφέρω κάτι που όλοι έχουμε σίγουρα στο μυαλό μας.
Υπάρχουν σημεία στον Βύρωνα που είναι πραγματικά στολίδια , είναι συνεχώς επί καθημερινής βάσης καλοσυντηρημένα , βλέπεις πάντα τον «άνθρωπό τους» να παρευρίσκεται εμφανώς σε μόνιμη δραστηριότητα, να σκουπίζει , να μαζεύει , να συνομιλεί ,να καταβάλει προσπάθεια και να πείθει όσους δεν εκτιμούν την προσπάθεια του, να διατηρεί το χώρο «του» καθαρό και διαφορετικό εν τέλει από τους άλλους χώρους .
Αυτοί βρε Σωτήρη νομίζω δεν παίρνουν περισσότερα χρήματα , δεν ανήκουν σε άλλους δήμους , ούτε λείπουν από εκεί οι αντίστοιχοι βάνδαλοι για καταστροφές .
Μάλλον όπως δεν επιτρέπουμε στα σπίτια μας μία φθορά να διαδεχθεί την άλλη και τελικά να διαλυθεί το σπίτι μας , έτσι και αυτοί ,την δουλειά τους την αξιολογούν διαφορετικά , την αγαπούν, την τιμούν και έχουν αποτελέσματα .
Δίπλα σε αυτούς αναπτύσσετε και η ανάλογη διάθεση από τους γείτονες ,ακόμα και από το παιδάκι που μετά την «σωστή» παρατήρηση θα πετάξει στον κάδο το χαρτί από το παγωτό του , όταν υπάρχουν εκατό χαρτιά από παγωτό κάτω ,η παρατήρηση εκλαμβάνετε ως άστοχη και άδικη όχι μόνο από το παιδί αλλά και από εμάς.
Υπάρχουν άνθρωποι τελικά σε όλες τις δουλειές που δεν εκτιμούν και δεν προσφέρουν ,αλλά αν δεν υπάρχει και ο μηχανισμός που περιγράφει ο Κοσμάς είναι όλα τελικά στραβά και δεν περιμένουμε και τίποτα , απλά τα παρατηρούμε παθητικά μέχρι την επόμενη ανακαίνιση …
Συμφωνώ μαζί σου εν μέρει γιατί φταίμε και εμείς που συμμετέχουμε ενσυνείδητα ή ασυνείδητα στην συντήρηση της κατάστασης αυτής με την κακή νοοτροπία μας ,αλλά συμφωνώ και με τον Κοσμά για το μειωμένο ενδιαφέρον των φορέων , γιατί όπου έχει δοθεί ενδιαφέρον έχουμε αξιοζήλευτα αποτελέσματα .
Agalmatakia67 _______________________________
Τελικά Δημήτρη αυτή η φωτογραφική περιγραφή που δίνεις προήλθε από κακες επιλογές του Δήμου; , από κακή χρήση των πολιτών; , από πλημελή καθημερινή φροντίδα των υπευθύνων ; ,ή από την συμμετοχή όλων μας σε μία αρνητική προσπάθεια – διάθεση να μην εκτιμούμε τι έχουμε .
Μπορείς να πάρεις ταμπέλες λοιπόν “ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ” και να τις τοποθετήσεις δίκαια, σε όλους τους συμμετέχοντες στο πρόβλημα .
Θέλω να μου δώσεις την πρώτη σε εμένα και την δεύτερη να την κρατήσεις εσύ , γιατί μόνο έτσι θα καταλάβεις ότι δεν μπορεί να ζητάμε συνέχεια υπηρεσίες όταν έχουμε αποδεδειγμένα παραδεχτεί ότι δεν πιστεύουμε στην δική μας συμμετοχή στο πρόβλημα .
κ.Σουλιώτη επειδή βλέπω συχνά να δημοσιεύετε άρθρά σας δεν κάνετε τίποτε άλλο όλη μέρα από να γυρίζετε τον Βύρωνα και να ψάχνετε να βρείτε κάτι για να κάνετε καταγγελία? Αναρωτιέμαι, τώρα ξαφνικά σας βρωμίζουν όλα? Δεν βλέπετε τίποτα ωραίο σ΄ αυτήν την πόλη? Πιο πολύ κακοπροαίρετος δείχνετε παρά το ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για τον Βύρωνα!
Άκου παντοφλίτσα,μάλλον εσύ εθελοτυφλείς.Και λίγα λέει ο Σουλιώτης. Αν κοιτάξεις γύρω σου θα δεις πολύ περισσότερα. Εκτός κι αν κοιμάσαι όρθια.Άσε μερικούς που δεν κοιμούνται να διαμαρτύρονται μήπως και δούμε άσπρη μέρα. Καληνύχτα παντοφλίτσα και όνειρα γλυκά!
Τι εννοείς βρε Άντζελα “και λίγα λέει ο Σουλιώτης …” έχει 3,2 καταγγελίες την ημέρα μ.ο. άπιαστα στατιστικά πόσο να ανέβει δηλαδή… 🙂
Και εσύ και εγώ και όλοι μας βλέπουμε όπως λές γύρω μας πολύ περισσότερα αλλά δεν θεωρώ ότι τα προσεγγίζουμε με το να καταγγέλουμε τους πάντες και τα πάντα πολύ απλά γιατί μάλλον έτσι δεν βελτιώνουμε κάτι,απλά τα φωνάζουμε (μα δεν είναι άγνωστα)χώρια ότι υπάρχουν υπερβολικές και απρόσεκτες προσεγγίσεις αρκετές φορές .
Για παράδειγμα ο καθ’ όλα συμπαθής και δραστήριος Δημήτρης καταγγέλοντας την ανασφάλιστη εργασία μας προτρέπει να κυνηγούμε το παληκάρι που μας φέρνει την πίτσα στο σπίτι μας (για να άποκαλύψουμε τον “μεγιστάνα” εργοδότη του που “κλέβει το δημόσιο”)…
Δηλαδή θα πάρει το τηλέφωνο και θα κάνει παραγγελία από όλες τις πιτσαρίες και τα σουβλατζίδικα του Βύρωνα και όταν θα παραλαμβάνει την παραγγελία του , θα παίζει τον ρόλο της Επιθεώρησης Εργασίας του IKA …αντε να δούμε !
Δηλαδή θα πρέπει κ. Χολέβα να δεχτούμε την ανασφάλιστη εργασία, τις βρωμερές και άθλιες παιδικές χαρές, τα ερειπωμένα σχολεία, τους γεμάτους λακκούβες δρόμους, τα ανύπαρκτα πεζοδρόμια,τις μαραθώνειες προσπάθειες πάρκινγκ και τα τόσα άλλα προβλήματα; Δε βλέπετε ότι καθημερινά η πόλη μας υποβαθμίζεται και η ζωή μας χειροτερεύει; Ηλίου φαεινότερον. Με τη σιωπή λύνεται το πρόβλημα; Αφήστε λοιπόν κάποιους να διαμαρτύρονται και μην ψάχνετε μόνο τις ευθύνες των πολιτών. Αυτές πιστέψτε με έπονται.Στις προηγμένες κοινωνίες την κύρια ευθύνη φέρει το κράτος με την εύρυθμη λειτουργία, τη σωστή οργάνωση, τη συνέπειά του, τις διαφανείς και ξεκάθαρες ενέργειες και το πραγματικό ενδιαφέρον για τους πολίτες του.Υ.Γ. Αλήθεια κ. Χολέβα εσείς είστε ανασφάλιστος ή μήπως διεκδικείτε αυτό το “προνόμιο” μόνο για τους άλλους;
Άντζελα δεν έμεινα ποτέ στις ευθύνες των πολιτών αντίθετα είμαι και εγώ όπως και εσύ νομίζω από αυτούς που αναζητούν τρόπους να ανεβαίνει ο πήχης και η βελτίωση γενικότερα να είναι στάση ζωής .
Όμως όταν ζητώ ή απαιτώ να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά ο πήχης, πρέπει να πείθω και τους υπόλοιπους ότι το «έχω το ύψος» ότι μου αξίζει και έτσι το κερδίζω δικαιωματικά ,αλλιώς εμφανίζεται να μου το παραχωρούν σαν παροχή που δεν την άξιζα …
Κρατώ την εξαιρετική φράση σου : “Στις προηγμένες κοινωνίες την κύρια ευθύνη φέρει το κράτος με την εύρυθμη λειτουργία, τη σωστή οργάνωση, τη συνέπειά του, τις διαφανείς και ξεκάθαρες ενέργειες και το πραγματικό ενδιαφέρον για τους πολίτες του.” Συμφωνώ απόλυτα !!!
Προφανώς μέμφεσαι κάποιους για το ότι όλα αυτά ότι δεν λειτουργούν όπως θα ήθελες , συμφωνώ απόλυτα και εγώ …
Αν θέλει κάποιος να ενταχθεί στους θεσμικούς φορείς και να συνεισφέρει στα κοινά ,προσωπικά πιστεύω ότι έχει την δυνατότητα (έτσι θέλω να πιστεύω), από εκεί μπορεί να ενεργεί και να ελέγχει έχοντας θεσμικό ρόλο στα αρμόδια όργανα.
Με αυτό τον τρόπο πάντα κατά την προσωπική μου γνώμη Άντζελα , διατηρείται η εύρυθμη λειτουργία, η σωστή οργάνωση, αναζητούμε και απαιτούμε την συνέπειά, τις διαφανείς και ξεκάθαρες ενέργειες και εξασφαλίζουμε το ενδιαφέρον για τους πολίτες .
Εν ολίγοις για να συνοψίσουμε πιστεύω ιδιαίτερα στο ότι όλα ξεκινούν από εμάς (γι’ αυτό εστιάζω στις «δικές μας ευθύνες» πρώτα), χαίρομαι πραγματικά για την διάθεση σου να εναντιωθείς στα κακώς κείμενα με στόχο το να διεκδικήσουμε τα καλύτερα θα ήθελα και εγώ όπως και όλοι οι απλοί Βυρωνιώτες να ενταχθείτε στα θεσμικά όργανα με πιό ουσιαστικό ρόλο και όχι σε επιτροπές .Οι υπόλοιποι διατηρούμε το δικαίωμα να “επιλέγουμε” ποιοί αξίζουν και μας αρμόζουν να μας εκπροσωπούν στα κοινά .
Δεν σημαίνει ότι έχω αρνητική άποψη για τη σύσταση επιτροπών, αλλά στις επιτροπές λείπει η ευθύνη της θεσμικής εξουσίας και χωρίς θεσμική ευθύνη δεν προκύπτουν θεσμικές αρμοδιότητες οπότε …
Οπότε θα μου επιτρέψεις να μην θέλω μία κοινωνία που ο ένας θα καταγγέλλει τον άλλο(γιατί όλοι μας σίγουρα έχουμε δώσει κάποιο δικαίωμα) δημιουργώντας ντόμινο καταστάσεις .
Όσον αφορά το κλείσιμό σου Άντζελα με την προσωπική ερώτηση που μου θέτεις , θα ήθελα να σου πω πολύ φιλικά ότι ,συνήθως για να θεωρείς κάτι ως «προνόμιο» (και όχι ως δικαίωμα )πρέπει να έχεις βιώσει την έλλειψη του ,προσωπικά λοιπόν έχοντας βιοποριστική επαγγελματική πορεία με βρίσκεις μετά από αρκετή αναζήτηση σε αυτή την περίοδο της ζωής μου στους «προνομιούχους»…
Κ. Χολέβα, καταρχήν να σας ενημερώσω ότι φεύγω για διακοπές, οπότε δε θα μπορώ για κάποιο διάστημα να έχω πρόσβαση στο Ίντερνετ. Παρ’ ότι στο σχόλιό σας χρησιμοποιείτε πολύ συχνά τη φράση “συμφωνώ απόλυτα μαζί σου”, μάλλον δε συμφωνούμε πουθενά πρέπει να σας πω. Δηλαδή για να το ξεκαθαρίσουμε δεν πιστεύω ότι όλα ξεκινούν από μας αλλά ότι όλα καταλήγουν σε μας, σε ένα σοβαρό κράτος.(Επαναλαμβάνω οι ευθύνες των πολιτών υπάρχουν σαφώς, αλλά έπονται). Ακόμη, η ιστορία έχει αποδείξει πως τα θεσμικά όργανα τελικά σ’ αυτή τη χώρα κάθε άλλο παρά σωστά λειτουργούν, όταν χρειάζεται.Επιτρέψτε μας λοιπόν να πιστεύουμε στην αυτοοργάνωση των πολιτών και μάλιστα λίγο περισσότερο ίσως απ’ ότι στα θεσμικά όργανα. Επίσης σε οργανωμένες κοινωνίες ξέρετε δε χρειάζεται να καταγγέλει ο ένας τον άλλον. Φροντίζει το κράτος γι’ αυτό.Υπερασπίζομαι την ελεύθερη άποψη κάθε πολίτη που μπορεί ίσως να ενοχλεί κάποιους θεσμικούς,αλλά ταυτόχρονα να είναι πιο αποτελεσματική πολλές φορές απ’ αυτούς. Προσπαθήστε λοιπόν κ. Χολέβα τα κακώς κείμενα όπως τα αποκαλείτε να τα εξαλείφετε και όχι να τα συντηρείτε και να τα αναπαράγετε,υπερασπιζόμενος την ανασφάλιστη εργασία και θεωρώντας κάποιους γραφικούς και τζάμπα διαμαρτυρόμενους.