Θετικά αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της αποτέφρωσης νεκρών ο Δήμος Βύρωνα

Πηγή: Έθνος

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία των πρώτων κέντρων αποτέφρωσης νεκρών στην Ελλάδα με την υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης, η οποία καθορίζει τους περιβαλλοντικούς όρους και τις κτιριολογικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους, στη βάση της ευρωπαϊκής και ειδικότερα της γερμανικής εμπειρίας.

«Βασική μας στόχευση είναι να εναρμονιστούμε με τη διεθνή πρακτική των αναπτυγμένων χωρών όπου η πολιτεία δίνει στο άτομο την ελευθερία επιλογής του τρόπου ταφής, ανάλογα με τις θρησκευτικές ή ιδεολογικές πεποιθήσεις του», δήλωσε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη.

Η τέφρα του νεκρού τοποθετείται σε ειδική λήκυθο και παραδίδεται στους οικείους του

Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) προβλέπεται να δημιουργούνται εντός υπαρχόντων κοιμητηρίων ή κοιμητηρίων που πρόκειται να ιδρυθούν ή σε όμορα οικόπεδα.

Μπορούν επίσης να γίνουν σε εκτός σχεδίου περιοχές με την έγκριση τοπικών ρυμοτομικών σχεδίων. Θα πρόκειται για δημοτικά καταστήματα, τα οποία θα διαχειρίζεται ο δήμος, όπως γίνεται σήμερα με τα νεκροταφεία. Πρόθεση του ΥΠΕΚΑ είναι να αντιμετωπιστούν τα ΚΑΝ με τον ίδιο τρόπο όπως τα νεκροταφεία, δήλωσε στο «Εθνος» συνεργάτης της υπουργού.

Η απόφαση υπογράφεται από τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Υγείας.

Οι ρυθμίσεις

Εξειδικεύει το προεδρικό διάταγμα της 23 Μαρτίου 2009 και ρυθμίζει τα θέματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης, χωροθέτησης, ορίων εκπομπών ρύπων, ασφάλειας των εγκαταστάσεων των ΚΑΝ. Δεν θα πρόκειται για μεγάλα κτίρια – χαρακτηριστικά αναφέρεται πως θα αρκεί γήπεδο ενός στρέμματος για την ανέγερσή ενός ΚΑΝ.

Κάθε κτίριο θα περιλαμβάνει αίθουσα συνάθροισης κοινού 50 ατόμων τουλάχιστον, τον χώρο αποτέφρωσης με δύο κλιβάνους και υπαίθριο χώρο.

Σύντομα, όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο ΠΕΚΑ, θα ανακοινωθεί η θέση του πρώτου ΚΑΝ, αφού προηγηθεί διάλογος με τους αρμόδιους φορείς. Στη συνέχεια, ο δήμος στον οποίο θα ανήκει θα προχωρήσει στην προκήρυξη του έργου κατασκευής.

Ηδη, πάντως, δήμοι της Αττικής ενεργοποιούνται για την κατασκευή κέντρου αποτέφρωσης νεκρών στην περιοχή τους. Ο Δήμος Αθηναίων έχει λάβει τη σχετική απόφαση από τον περασμένο Μάρτιο και προγραμματίζει να κατασκευάσει κτίριο είτε στο Σχιστό είτε στο Γ’ Νεκροταφείο. Ο Δήμος Ζωγράφου επίσης είναι έτοιμος, ενώ θετικά αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο οι Δήμοι Βύρωνα και Καισαριανής.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια