«Mobile Ερμής»: Κάτω από τα όρια η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στο Δήμο Βύρωνα

Πηγή: Κέρδος online

Από δεκάδες έως και εκατοντάδες φορές κάτω από τα όρια ασφαλείας της Ελληνικής Νομοθεσίας είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στο Βύρωνα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων μετρήσεων του «Κινητού Σταθμού Μέτρησης ΕΡΜΗΣ», γνωστού και ως Mobile ΕΡΜΗΣ, στην Αττική.

Ο «Κινητός Σταθμός Μέτρησης ΕΡΜΗΣ», μια από τις πρωτοποριακές υπηρεσίες του Προγράμματος ΕΡΜΗΣ η οποία υλοποιείται από το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετρά και καταγράφει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κατά μήκος των βασικών οδών μέσα στην πόλη. Η ανάγκη της καταγραφής προκύπτει από το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός των κατοίκων των πόλεων περνά σημαντικό χρόνο της ημέρας του σε αυτές τις οδούς.

Η καινοτομία της υπηρεσίας βασίζεται στη χρήση ενός κινητού σταθμού για τη μέτρηση και καταγραφή των επιπέδων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο περιβάλλον, διευρύνοντας έτσι το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος ΕΡΜΗΣ.

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι μετρήσεις του κινητού σταθμού στο Δήμο Βύρωνα έδειξαν ότι:

  • Ο μέσος όρος όλων των διαδρομών είναι : 0,0024W/m2 , δηλαδή 492 φορές κάτω από τα όρια.
  • Η μέγιστη τιμή όλων των διαδρομών είναι : 0,056W/m2 ή 21 φορές κάτω από τα όρια

Εκτός από το Δήμο Βύρωνα η υπηρεσία Mobile ΕΡΜΗΣ έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής σε αρκετούς Δήμους της χώρας με τα αποτελέσματα των μετρήσεων να δείχνουν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι από δεκάδες έως εκατοντάδες φορές κάτω από τα όρια ασφαλείας της Ελληνικής Νομοθεσίας.

Το Πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ, σε καθημερινή βάση, 24 ώρες το 24ωρο έχει ως στόχους αφενός την καταγραφή των επιπέδων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπεται στο περιβάλλον από διάφορες πηγές, όπως κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κ.α. και αφετέρου την άμεση και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών για τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το Πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ και τα αποτελέσματα των μετρήσεων, είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://hermes.physics.auth.gr/gr/mobile/vyronas

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια