Επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή για την ανακύκλωση στο Δήμο Βύρωνα

Πηγή: sakorafa.gr

Η Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Σοφία Σακοράφα κατέθεσε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κων/νο Χατζηδάκη επίκαιρη ερώτηση για την Ανακύκλωση στο Δήμο Βύρωνα και την Απόδοση Επιδότησης τέλους Ανακύκλωσης:

Στο Δήμο Βύρωνα εφαρμόζεται από το Νοέμβριο του 2008 σύστημα ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή τεσσάρων υλικών. Ο Δήμος Βύρωνα εφαρμόζει αυτοδύναμο σύστημα Ανακύκλωσης, χωρίς τη συμμετοχή της ιδιωτικής εταιρείας Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε. (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε.,) με τους γνωστούς μπλε κάδους.

Με την διαλογή στην πηγή, επιτυγχάνεται ανάκτηση καθαρών υλικών μέχρι και πάνω από 95% και δεν χρειάζεται περαιτέρω διαλογή (όπως συμβαίνει με τους μπλε κάδους της ΕΕΑΑ).

Με αυτήν την πρακτική, εκτός από την περιβαλλοντική ωφέλεια, υπάρχει και οικονομικό όφελος για το Δήμο, αφού έχει μικρότερο κόστος δαπανών προς τον ΕΔΣΝΑ-Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής-  για τέλη ταφής, γιατί ο όγκος των ανακυκλώσιμων υλικών δεν καταλήγει στη χωματερή.

Τα ανακυκλώσιμα υλικά του Δήμου πωλούνται στο ελεύθερο εμπόριο, διότι δυστυχώς δεν υπάρχει δημόσιος φορέας διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών.

Τον τελευταίο, μάλιστα, χρονικό διάστημα το πλαστικό και το αλουμίνιο μεταφέρονται στην ΕΜΑΚ –Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης  απορριμμάτων, στο ΧΥΤΑ  Φυλής.

Λόγω του αυτόνομου/αυτοδύναμου συστήματος ανακύκλωσης που εφαρμόζει ο συγκεκριμένος Δήμος, θα έπρεπε να προβλέπεται και η προς αυτόν απόδοση της αντίστοιχης επιδότησης  από το τέλος ανακύκλωσης που καταβάλουν οι υπόχρεες εταιρίες σύμφωνα με το Ν. 2939-2001.

Σε κάθε περίπτωση, στερείται λογικής αλλά και κοινωνικής σκοπιμότητας να μην αποδίδεται η επιδότηση, που αναλογεί από το τέλος ανακύκλωσης, για τα ανακυκλώσιμα υλικά που συγκεντρώνουν και περισυλλέγουν οι Δήμοι, χωρίς τη μεσολάβηση των ιδιωτικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης.

Επειδή, συνεπώς, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται άνισα και δυσμενώς οποιοσδήποτε Δήμος επιλέγει να διαχειρίζεται αυτοδύναμα το ζήτημα της Ανακύκλωσης και επιτελεί το αντίστοιχο έργο χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών.

Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατείνονται αδικαιολόγητα τέτοιου είδους “αβλεψίες”, στο όλο πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία της Ανακύκλωσης, εκτός εάν υποκρύπτεται πολιτική βούληση αποκλεισμού της δυνατότητας αυτόνομης διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών από τους ΟΤΑ.

Επειδή το θέμα που θίγεται στην παρούσα ερώτηση αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος του όλου προβλήματος του πλαισίου που ρυθμίζει τα θέματα της ανακύκλωσης, που, στη χώρα μας, καρκινοβατεί, με σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να αποκατασταθούν τα κενά του νομικού – κανονιστικού πλαισίου και να δοθεί η δυνατότητα στον Δήμο Βύρωνα (ή όποιον άλλο Δήμο της χώρας αποφασίσει την αυτοδύναμη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών), να εισπράττει και την αντίστοιχη επιδότηση από το τέλος ανακύκλωσης ;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια