«Οι ποιητές των τραγουδιών»: Βαγγέλης Γερμανός

Πηγή: Δήμος Βύρωνα

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Βύρωνα στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «Οι ποιητές των τραγουδιών» τιμά τη Δευτέρα 22 Μαρτίου τον Βαγγέλη Γερμανό.

Για τον Βαγγέλη θα μιλήσει ο Γιάννης Πετρίδης, ενώ μια επιλογή από τραγούδια του που ανατρέχουν σε όλη τη δισκογραφία του θα θυμίσουν στο κοινό ο Μίλτος Πασχαλίδης και Δάφνη Λέμπερου.

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 8 μ.μ. και θα γίνει στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» (Νέας Ελβετίας 34 και Σεβαστείας, Βύρωνας)

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Ο ίδιος γράφει στις «σημειώσεις» του τελευταίου του δίσκου: «Γεννήθηκα μουσικά την εποχή της μεγάλης νεανικής εξέγερσης. Άρνηση του πολέμου, χίπις, Μάης του ’68, Beatles, Stones, Easy Rider, Woodstock, Μαύροι Πάνθηρες, Φράουλες Και Αίμα, Νομική, Πολυτεχνείο… Στη συνέχεια το κίνημα χτυπήθηκε, συρρικνώθηκε, εκτονώθηκε, εμπορευματοποιήθηκε… Έμεινε όμως και ζει στην καρδιά και το νου μας, πολιτιστική αξία, ελπίδα και προοπτική».

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε κιθάρα και θεωρητικά αλλά παράλληλα και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε να παίζει σε μαθητικά συγκροτήματα… Στις αρχές του ’70 παίζει κιθάρα και τραγουδά στην Πλάκα και ήδη γράφει τραγούδια. Κάποια στιγμή βρίσκεται στο συγκρότημα του Διονύση Σαββόπουλου στις εμφανίσεις του στο «Κύτταρο» αλλά και στο «Βρώμικο ψωμί», ωστόσο μετά από αυτά απομακρύνεται από το χώρο και εργάζεται ως μαθηματικός. Ως τα 1981, που ακριβώς σε παραγωγή του Διονύση Σαββόπουλου, κυκλοφορούν τα «Μπαράκια». Μια σειρά από λιτές μπαλάντες που συνδυάζουν κάτω από ελληνικά δεδομένα, τον Ντύλαν αλλά και τον Σαββόπουλο… Είναι ουσιαστικά ο δίσκος που ανοίγει την αυλαία για όσους τραγουδοποιούς θα πάρουν την σκυτάλη στη δεκαετία του ’80, συνδυάζοντας τα ακούσματα αλλά και τις ανησυχίες τόσο της «γενιάς του Πολυτεχνείου» όσο και των νεώτερων.

Δισκογραφικά θα ακολουθήσει μια μοναχική πορεία, γράφοντας πάντα ο ίδιος μουσική και στίχους και τραγουδώντας τα τραγούδια του… Πιο συχνά στα χρόνια του ’80, πιο αραιά μετά το ’92… Σε ζωντανές εμφανίσεις βέβαια, θα κάνει περισσότερες συνεργασίες, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα, να χάσει την αυτοτέλεια να παίζει και τραγουδάει σόλο (κλασσική κιθάρα – φωνή) σε λογής εμφανίσεις ανά την Ελλάδα. Παράλληλα, θα παίξει ως ηθοποιός στον κινηματογράφο («Βαριετέ» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, «Ο αδελφός μου και εγώ» του Αντώνη Κόκκινου) αλλά και στην τηλεόραση («Γλυκόξινο κρασί»).

Όλα αυτά τα χρόνια, θα «παίξει» ανάμεσα στον ήχο της κιθάρας του και τον ηλεκτρικό ήχο, χωρίς ποτέ να διαλέξει κάτι από τα δυό… Μόνο δυο συγκεκριμένες στιγμές, στις «Ασκήσεις» του ’94 και στον «Καμικάζι» του 2008, θα θελήσει να φλερτάρει πιο μεθοδικά με τα λαϊκά του ακούσματα – ακολουθώντας τους πιο χαρακτηριστικούς λαϊκούς και παραδοσιακούς ρυθμούς και δρόμους ή ακόμα και καλώντας τον παλαίμαχο λαϊκό τραγουδιστή Τάκη Μπίνη, να τραγουδήσουν παρέα. Επιβεβαιώνοντας έτσι και το έμμετρο βιογραφικό που ανοίγει τον χώρο του στο διαδίκτυο:

« Με θυμάμαι στα σπάργανα

να ψελλίζω ρεμπέτικα

στα σκαλιά τεμπελιάζοντας

και στο βάθος τα κύματα».


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ *:

Μουσική – Στίχοι – Ερμηνεία: Βαγγέλης Γερμανός

ΤΑ ΜΠΑΡΑΚΙΑ (1981), ΕΡΩΤΙΚΟ ΚΟΥΡΔΙΣΜΑ (1982), ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ (1984), ΧΑΔΙΑ ΚΑΙ ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ (1985), ΕΡΩΤΟΛΟΓΑ (1989), ΓΙΟΥΠΙ-ΓΙΑ (1991), Ο ΤΡΟΒΑΔΟΥΡΟΣ (1992), ΑΣΚΗΣΕΙΣ (1994), ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ (2000), ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΝΗΣΙ (2005), ΚΑΜΙΚΑΖΙ (2008)

* Περιλαμβάνονται οι δίσκοι του με καινούργια τραγούδια.

Ομιλητής: Γιάννης Πετρίδης

Τραγουδιστές: Μίλτος Πασχαλίδης – Δάφνη Λέμπερου

Μουσική επιμέλεια, πιάνο: Άρης Βλάχος

Ακορντεόν: Άννα Λάκη

Ακούγονται τα τραγούδια :

ΣΕ ΘΕΛΩ, Από τα «Μπαράκια», Πρώτη εκτέλεση: Ελευθερία Αρβανιτάκη – Διονύσης Σαββόπουλος – Βαγγέλης Γερμανός, Ο ΚΗΠΟΥΡΟΣ, Από τα «Μπαράκια», Πρώτη εκτέλεση: Γιάννης Εμμανουηλίδης, Διονύσης Σαββόπουλος, Βαγγέλης Γερμανός, ΚΑΝΕ ΦΥΛΛΑ ΜΩΡΟ ΜΟΥ, Από το δίσκο «Ερωτόλογα», ΜΑΣΚΕΣ, Από τα «Μπαράκια», ΤΡΟΧΙΑ, Από τα «Μπαράκια», ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ, Από τον ομώνυμο δίσκο, ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ, Από το «Βραχυκύκλωμα», Ο ΑΠΟΚΛΗΡΟΣ, Από τα «Μπαράκια», Πρώτη εκτέλεση: Βαγγέλης Γερμανός – Ελευθερία Αρβανιτάκη, ΕΛΑ ΗΛΙΕ ΜΟΥ, Από τον «Καμικάζι», Πρώτη εκτέλεση: Γλυκερία – Βαγγέλης Γερμανός, ΣΗΚΩ ΠΑΝΩ ΑΧΙΛΛΕΑ, Από τον «Καμικάζι», Πρώτη εκτέλεση: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας – Βαγγέλης Γερμανός, ΚΑΜΙΚΑΖΙ, Από τον «Καμικάζι», Πρώτη εκτέλεση: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας – Βαγγέλης Γερμανός, ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ, Από το «Ερωτικό κούρδισμα»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια