Συνάντηση με τον διευθυντή συγκοινωνιακού σχεδιασμού του Ο.Α.Σ.Α κ. Δημητριάδη πραγματοποίησαν εκπρόσωποι των ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ, με θέμα την κατάργηση της λεωφορειακής γραμμής 232.
Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:
Την Παρασκευή 14/11 και κατόπιν αιτήματος προς τη διοίκηση του Ο.Α.Σ.Α έγινε συνάντηση εκπροσώπων των ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ με τον διευθυντή συγκοινωνιακού σχεδιασμού του Ο.Α.Σ.Α κ. Δημητριάδη, με αντικείμενο την αιφνιδιαστική κατάργηση της γραμμής 232 που συνέδεε το Δήμο Βύρωνα με τον Νέο Κόσμο, Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Φάληρο και κατέληγε στον Πειραιά.
Στη συζήτηση που ακολούθησε μεταφέραμε την δυσφορία των συμπολιτών μας για την διακοπή της γραμμής 232 και τις συνέπειες που έχει στις μετακινήσεις τους η απόφαση αυτή. Καταθέσαμε την άποψη ότι η κατάργηση γραμμών και η αραίωση των δρομολογίων εντάσσεται στα πλαίσια της περικοπής των δαπανών για τις αστικές συγκοινωνίες που επιβάλλονται από την κυβερνητική πολιτική των μνημονίων οι οποίες έχουν οδηγήσει στη γενικότερη υποβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών και δεν μας πείθουν οι ανακοινώσεις περί αναδιάρθρωσης των δρομολογίων προς όφελος του επιβατικού κοινού.
Είναι ολοφάνερο ότι για την πόλη μας που εξακολουθεί να βρίσκεται έξω από την ανάπτυξη του μετρό ο οποιοσδήποτε περιορισμός των αστικών γραμμών, είτε διακοπής είτε μείωσης της συχνότητας δρομολογίων, οδηγεί σε περεταίρω υποβάθμιση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας και σε οικονομική αιμορραγία.
Από την πλευρά του Ο.Α.Σ.Α διά του εκπροσώπου του, μας έγινε σαφές ότι η διαρκώς μειούμενη χρηματοδότηση έχει σαν αποτέλεσμα την εφαρμογή τέτοιων επιλογών. Αναζητούνται λύσεις με τις λιγότερο δυσμενείς συνέπειες για τους επιβάτες και σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται η κατάργηση του 232. Χαρακτηριστικό της κακής κατάστασης των αστικών συγκοινωνιών είναι ότι από το 2009 έως σήμερα δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας οδηγός!
Στη συνάντηση η οποία έγινε σε καλό κλίμα , τέθηκαν από τους ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ κι άλλα ζητήματα που αφορούν τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης μας όπως η αραίωση των δρομολογίων , η ανεπαρκής συγκοινωνιακή κάλυψη του συνόλου της πόλης και η πρόσβαση στους σταθμούς του μετρό, η δημοτική συγκοινωνία και η επέκταση των δρομολογίων της, η κατάργηση του εισιτηρίου για τους ανέργους, απόρους κλπ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του πρόεδρου του Ο.Α.Σ.Α με την πρωτοβουλία μας αναφέρθηκαν για άλλη μια φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Βύρωνα σε σχέση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Τέλος εκφράσαμε την θέση μας ότι στηρίζουμε και υπερασπιζόμαστε σταθερά τον δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών και γενικότερα των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς επίσης του κεντρικού ρόλου που επιτελούν στην βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων και στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των πολιτών στα αστικά κέντρα.
Χωρίς απολύτως καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία του Βύρωνα και του Υμηττού , με μία εξαιρετικώς αιφνιδιαστική και απρόσμενη απόφαση ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) αποφάσισε να καταργήσει μία ιστορική συγκοινωνιακή γραμμή, ζωτικότατης σημασίας για την εξυπηρέτηση των πολιτών του δήμου Βύρωνα και των κατοίκων του Υμηττού., συγκοινωνιακή γραμμή καίριας σημασίας και σπουδαιότητας για την μετακίνηση των πολιτών προς πάμπολλες περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής. Η λεωφορειακή γραμμή 232 Πειραιάς – Υμηττός – Βύρωνα είναι μία σημαντικότατη εξαιρετικά σπουδαία ζωτικότατης σημασίας συγκοινωνιακή -λεωφορειακή γραμμή που συνδέει την πόλη του Βύρωνα και του Υμηττού με το μετρό της Δάφνης, είναι η μοναδική συγκοινωνιακή γραμμή που εξυπηρετεί τους μαθητές του Βύρωνα να μεταβούν προς το πρώτο επαγγελματικό λύκειο Υμηττού (Παπαστράτειο) , η μοναδική ιστορική ζωτικότατης σημασίας συγκοινωνιακή λεωφορειακή γραμμή η οποία συνδέει πόλη του Βύρωνα και του Υμηττού με περιοχές όπως την Νέα Σμύρνη, την Καλλιθέα, το Κέντρο Αποκατάστασης και Ελέγχου Τυφλών (ΚΕ.Α.Τ.) στην Καλλιθέα, τον ηλεκτρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Καλλιθέας, την Σιβιτανίδειο Σχολή, το Μοσχάτο, τον ηλεκτρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μοσχάτου, το Νέο Φάληρο, το Στάδιο Ειρήνης και φιλίας, τον Ηλεκτρικό σιδηροδρομικό σταθμό και τον τερματικό σταθμό του Τραμ Νέου Φαλήρου (Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας) ,τον Πειραιά, το Πανεπιστήμιου του Πειραιά, τον ηλεκτρικό σιδηροδρομικό σταθμό και τον προαστιακό σιδηροδρομικό σταθμό του Πειραιά, το λιμάνι του Πειραιά, την Ακτή Κονδύλη, την Ηετώνια ακτή μέχρι τα γεωγραφικά όρια της Δραπετσώνας. Επειδή οι πολίτες που κατοικούν σε αυτήν την περιοχή χρησιμοποιούν αυτήν την ζωτικότατη λεωφορειακή γραμμή για την κάλυψη πάρα πολλών και πολυποίκιλων συγκοινωνιακών αναγκών, επειδή η γραμμή εξυπηρετεί πάμπολλους γεωγραφικούς προορισμούς χωρίς την ανάγκη συνεχών και κουραστικών μετεπιβιβάσεων μεταξύ διαφορετικών μέσων μαζικής μεταφοράς, επειδή οι κάτοικοι του δήμου Βύρωνα χρειάζονται για την αποτελεσματική μετακίνηση τους την συγκεκριμένη λεωφορειακή γραμμή πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης η οποία ελήφθη χωρίς να ερωτηθεί η τοπική κοινωνία και όχι μόνον δεν θα πρέπει καταργηθεί η εν λόγω λεωφορειακή γραμμή αλλά αντιθέτως θα πρέπει να ενισχυθεί με περισσότερα και τακτικότερα δρομολόγια.