Όλοι μας γνωρίζουμε την οδό που κατοικούμε από την πρώτη στιγμή που εγκατασταθήκαμε εκεί. Γνωρίζουμε επίσης τα ονόματα και άλλων οδών όπου κατοικούν οι φίλοι και οι συγγενείς μας. Έχετε όμως αναρωτηθεί τι κρύβεται πίσω από τα ονόματα των διαφόρων δρόμων της πόλης μας. Ποιοι είναι αυτοί των οποίων τα ονόματα αναφέρονται καθώς και ποια είναι η σημασία των τοποθεσιών και των γεγονότων στα οποία αναφέρονται;
Το βιβλίο «Οι δρόμοι… της Πόλης μας», αποτελεί μια ερευνητική εργασία των μαθητών του Α2 τμήματος του 2ου Λυκείου Βύρωνα, που κυκλοφόρησε το 2004, με αφορμή την συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Βύρωνα. Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια των μαθητών, οι οποίοι κατέγραψαν το μητρώο των οδών της πόλης του Βύρωνα, καθώς και την ιστορία τους.
Για να κατεβάσετε ολόκληρο το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή πατήστε εδώ.
Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει ενδεικτικά ορισμένα αποσπάσματα από το βιβλίο, με μερικούς από τους κεντρικούς δρόμους του Βύρωνα:
- Αγ. Σοφίας: Περίφημος βυζαντινός ναός της Κωνσταντινούπολης που ανεγέρθηκε από τον Ιουστινιανό. Οι αρχιτέκτονες που την έκτισαν ήταν ο Ανθέμιος από τις Τράλλεις και ο Ισίδωρος από την Μίλητο.
- Καισαρείας: Πόλη της Μικράς Ασίας.
- Καραολή και Δημητρίου: Κύπριοι αγωνιστές που θανατώθηκαν με απαγχονισμό από τους Άγγλους το 1956.
- Καρέα (λεωφόρος): Ο Καρέας είναι συνοικισμός του Υμηττού και οφείλει το όνομά του στη μονή του Αγ. Ιωάννη Καρέα.
- Κύπρου: Το τρίτο σε έκταση νησί της Μεσογείου με έκταση 9251 τ. χλμ. και πληθυσμό 700.000 κατοίκους, από τους οποίους 82% είναι Έλληνες και 18% είναι Τούρκοι.
- Κωνσταντινουπόλεως: Πόλη της ΒΔ Τουρκίας (5.500.000 κάτοικοι). Ιδρύθηκε από το Μεγάλο Κωνσταντίνο το 330μ.Χ. και παρέμεινε πρωτεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ως το 1453, που καταλήφθηκε από τους Τούρκους.
- Φορμίωνος: Λαμπρός Αθηναίος ναύαρχος που νίκησε σε πολλές ναυμαχίες πριν και κατά τη διάρκεια του πελοποννησιακού πολέμου.
- Χειμάρας: Παράλια περιοχή της Β. Ηπείρου προς τα Ακροκερώνια όρη, ανάμεσα στους Αγίους Σαράντα και στον κόλπο της Αυλώνας. Χειμάρα ήταν το όνομα του κάστρου της χώρας και από αυτό πήρε το όνομα όλη η γύρω περιοχή, που παλαιότερα είχε σαράντα χωριά.
yparxei k tipomeno to biblio?kai an nai pou mporoume na to broume?
την οδό μας στην αγορά του Βύρωνα, την Κυδωνιών δεν την έχει;