Αναφορά του Συμπαραστάτη‏ του Δημότη για τα τραπεζοκαθίσματα στις πλατείες

Πηγή: stasivyronalocally.blogspot.gr

Σε αναφορά προς τον Δήμαρχο Βύρωνα κ. Νίκο Χαρδαλιά, το Δημοτικό Συμβούλιο, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμου Βύρωνα και τη Γ.Γ. του Δήμου Βύρωνα κα Χρυσούλα Τσουκαλά προχώρησε ο Συμπαραστάτης‏ του Δημότη, κ. Δημήτρης Σάρολας, στην οποία καταγγέλει την κατάσταση που επικρατεί στις πλατείες του Δήμου μας, λόγω της αυθαίρετης ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους πλατειών και πεζοδρόμων από τις διάφορες επιχειρήσεις.

Ο κ. Σάρολας αναφέρει ότι η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο καθώς τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι γύρω από τις πλατείες καταλαμβάνονται από τραπεζοκαθίσματα σε τέτοιο βαθμό, ώστε πολλές φορές η κυκλοφορία των πεζών καθίσταται ανέφικτη. Τονίζει επίσης ότι ο Δήμος υφίσταται μεγάλη οικονομική ζημία, γιατί το μεγαλύτερο μέρος των τετραγωνικών κοινοχρήστων χώρων από τραπεζοκαθίσματα δεν δηλώνεται από τις επιχειρήσεις και κατηγορεί την δημοτική αρχή για ανοχή της κατάστασης, καθώς και για κακοδιοίκηση του Δήμου.

Ακολουθεί ολόκληρη η αναφορά:

Κυρίες και κύριοι,

Από τον Απρίλιο του 2011 που ανέλαβα ουσιαστικά τα καθήκοντά μου ως Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης μέχρι και πρόσφατα [βλ. Ετήσια απολογιστική έκθεση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης (άρθρο 77 παρ. 5 Ν. 3852/2010)] έχω επισημάνει και έχω καταγγείλει επανειλημμένως, τόσο προς τη Διοίκηση του Δήμου όσο και προς το Δημοτικό Συμβούλιο, την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις πλατείες του Δήμου μας, λόγω της αυθαίρετης ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους πλατειών και πεζοδρόμων από τις διάφορες επιχειρήσεις (καφετέριες, ταβέρνες κλπ.) πέριξ αυτών.

Η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο. Η ανομία, η αυθαιρεσία και ο ετσιθελισμός έχουν γίνει πλέον ο κανόνας. Τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι γύρω από τις πλατείες καταλαμβάνονται από τραπεζοκαθίσματα σε τέτοιο βαθμό, ώστε πολλές φορές η κυκλοφορία των πεζών καθίσταται ανέφικτη. Μανάδες, παιδιά, ηλικιωμένοι αναγκάζονται να περπατήσουν επί του οδοστρώματος με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος. Ενδεικτικά αναφέρω τις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης τα πεζοδρόμια έχουν καταληφθεί κατά μεγάλο μέρος από τραπεζοκαθίσματα και ο δρόμος έχει απομείνει για την κυκλοφορία των πεζών.
  • Στην πλατεία Αγίου Λαζάρου και συγκεκριμένα στους πεζόδρομους Δημητρίου Κωνσταντιλιέρη και Ευαγγελικής Σχολής, οι κόκκινοι κυβόλιθοι ορίζουν το όριο της ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων. Στην πραγματικότητα όμως, τα τραπεζοκαθίσματα έχουν τοποθετηθεί σχεδόν σε όλο το πλάτος των παραπάνω πεζοδρόμων. Επίσης, στην οδό Παναγή Τσαλδάρη από την πλευρά της πλατείας πρέπει να αφήνεται πεζοδρόμιο πλάτους 1,5 μέτρου για την κυκλοφορία των πεζών, από το ρείθρο του πεζοδρομίου και μέσα. Όλα αυτά ορίζονται σε σχετική απόφαση που έχει ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο από το 2003, όμως στην πράξη ο κάθε καταστηματάρχης κάνει ό,τι θέλει.

Ακόμα και για το εσωτερικό της παλιάς αγοράς ο Δήμος αδιαφορεί και δεν το προστατεύει από την βάρβαρη κακογουστιά και καταπάτηση που υφίσταται.

  • Στις πλατείες Φατσέα και Βυζαντίου καθώς και στις υπόλοιπες παρατηρούνται ανάλογα φαινόμενα.

Από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου δεν ζητείται διάγραμμα του χώρου ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων για την έκδοση άδειας κατάληψης κοινοχρήστων χώρων. Η Δημοτική Αστυνομία περιορίζεται σε συστάσεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα και δεν επιβάλλει αυτά που ορίζονται από τον νόμο και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Η Δημοτική Αρχή ανέχεται την ανομία και είναι φανερό ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. Το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου δεν επεμβαίνει αποφασιστικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Δήμος υφίσταται μεγάλη οικονομική ζημία, γιατί το μεγαλύτερο μέρος των τετραγωνικών κοινοχρήστων χώρων από τραπεζοκαθίσματα δεν δηλώνεται από τις επιχειρήσεις. Εάν η διοίκηση του Δήμου κρίνει ότι πρέπει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, τότε ας προχωρήσει σε μια γενναία μείωση των δημοτικών τελών και όχι να ανέχεται την παραβατικότητα και τον ευτελισμό κάθε έννοιας δικαίου. Είμαι σίγουρος ότι ακόμα και μετά από μία μείωση των δημοτικών τελών ο Δήμος θα πολλαπλασιάσει τις 80,000€ που εισπράττει σήμερα ετησίως από την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια, κάθε επιχείρηση που καταλαμβάνει κοινόχρηστο χώρο να καταβάλλει στον Δήμο το τίμημα που αναλογεί για το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων που καλύπτει.

Κυρίες και κύριοι κατόπιν των ανωτέρω, είμαι υποχρεωμένος να καταγγείλω για κακοδιοίκηση τη διοίκηση του Δήμου και να ζητήσω τόσο από αυτή όσο και από το Δημοτικό Συμβούλιο να αντιμετωπίσουν εδώ και τώρα το υπάρχον, σε εκρηκτικές πλέον διαστάσεις, πρόβλημα.

Μετά τιμής,
Ο Συμπαραστάτης του Δημότη & της Επιχείρησης
Δημήτρης Σάρολας

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

1 Σχόλιο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια