Καρέας-Ελληνικό σε 10 λεπτά: Αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο έργο

Πηγή: ypodomes.com

Σε φάση ωρίμανσης είναι και επίσημα το μεγάλο έργο υποδομής για την Σήραγγα Ηλιούπολης και την ανισοπεδοποίηση της Λεωφόρου Βουλιαγμένης που θα καταφέρει να συνδέσει τον Καρέα με το Ελληνικό σε δέκα λεπτά. Από την μια έχουμε τις μελέτες της Lamda Development που έχει αναλάβει για λογαριασμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και από την άλλη τις μελέτες του σχήματος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΑΒΑΞ μέσω της Πρότυπης Πρότασης που έχει κατατεθεί.

Οι δύο αυτές μελέτες αν και ανεξάρτητες μεταξύ τους, ουσιαστικά βοηθούν στην ολοκλήρωση της ωρίμανσης του έργου. Οι μελέτες της Lamda θα φτάσουν μέχρι το επίπεδο της εκπόνησης της περιβαλλοντικής μελέτης, δηλαδή ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της μελετητικής προετοιμασίας του έργου. Από την αλλή η μελέτη της Σήραγγας Ηλιούπολης από το σχήμα των τριών, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ προχωρημένη και πολύ καλά προετοιμασμένη (όπως και οι άλλες μελέτες για τις επεκτάσεις προς Ραφήνα-Λαύριο).

Η προτεραιοποίηση του project για την Σήραγγα Ηλιούπολης ως επέκταση της Αττικής Οδού σε συνδυασμό με την ανισοπεδοποίηση της Λ.Βουλιαγμένης μέχρι το ύψος του Ελληνικού, θα βοηθήσει στην βελτίωση του κυκλοφοριακού κορεσμού που παρατηρείται τόσο στην Λεωφόρο Καρέα, όσο και στην Λ.Βουλιαγμένης, ειδικά τις ώρες αιχμής.

Γιατί είναι σημαντική η Σήραγγα Ηλιούπολης

Πρώτον, ολοκληρώνεται σε μεγάλο βαθμό ο “ελεύθερος” δακτύλιος στο μητροπολιτικό συγκρότημα της Αθήνας. Με τον Κηφισό, την Αττική Οδό, τη Σήραγγα Ηλιούπολης και την ανισόπεδη Λ.Βουλιαγμένης, η Αθήνα θα έχει ένα δίκτυο ελεύθερων από φανάρια αξόνων που θα εξυπηρετεί τις διαμπερείς οδικές μετακινήσεις τόσο βορρά-νότου όσο και ανατολής-δύσης. Με λίγα λόγια θα μπορεί κάποιος σε λίγα λεπτά να μετακινείται γρήγορα από τη μία περιοχή στην άλλη ακόμα και αν η απόσταση εντός αστικού ιστού θεωρείται μακρινή.

Δεύτερον, επιτυγχάνεται η γρήγορη σύνδεση των νοτίων προαστίων με τα Μεσόγεια και φυσικά με το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος. Σήμερα για να μετακινηθεί κάποιος για παράδειγμα από τον Άλιμο μέχρι το Αεροδρόμιο χρειάζεται σε φυσιολογικές κυκλοφοριακές συνθήκες 45-50 λεπτά δια μέσω της Βάρης-Κορωπίου. Με την Σήραγγα Ηλιούπολης θα μειωθεί ο χρόνος κατά σχεδόν 15-20 λεπτά ενώ θα ανακουφιστεί κυκλοφοριακά και ο άξονας της Βάρης-Κορωπίου.

Τρίτον, θα υπάρχει πολύ γρηγορότερη πρόσβαση στον πόλο του Ελληνικού, δεδομένου των προβλέψεων για δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά.  Με τη Σήραγγα Ηλιούπολης, η σύνδεση Καρέα με το Ελληνικό εκτιμάται ότι θα διανύεται σε 10 λεπτά. Αν φανταστούμε ότι σήμερα η Λ.Βουλιαγμένης είναι ιδιαίτερα κορεσμένη για αρκετές ώρες την ημέρα, με την λειτουργία του Ελληνικού το 2026, ο άξονας πρακτικά θα κοκκινήσει από την κίνηση. Με την ανισοπεδοποίηση της Λ.Βουλιαγμένης και την βοήθεια του Μετρό και του Τραμ η πρόσβαση στο χώρο της επένδυσης του Ελληνικού εκτιμάται ότι θα είναι πιο εύκολη.

Ένα παράδειγμα του τι σημαίνει η Λ.Βουλιαγμένης με τον χώρο του Ελληνικού χωρίς κάποια παρέμβαση, το ζήσαμε στις πρώτες ημέρες λειτουργίας του Experience Park το 2021 όταν οι οδηγοί χρειάζονταν μέχρι και μισή ώρα για να μπορέσουν να προσεγγίσουν τον χώρο.

Εξίσου σημαντική θα μπορούσε να είναι και η σύνδεση του δικτύου του Τραμ με τον σταθμό Μετρό στη Λ.Βουλιαγμένης καθώς θα επιτρέψει την σύνδεση των δύο μεγάλων λεωφόρων που διασχίζουν τον πόλο του Ελληνικού, αποτρέποντας τη χρήση του ι.χ. Εντός του χώρου σχεδιάζεται η μετακίνηση της γραμμής που οδηγεί από την Λ.Ποσειδώνος στο Αμαξοστάστιο του Τραμ, εντός του διαδρόμου του μεγάλου περιπάτου από την Βουλιαγμένης στην Ποσειδώνος.

Με την σύνδεση του Τραμ με το σταθμό Μετρό θα επιτευχθεί η εύκολη μετάβαση εντός των διάφορων περιοχών εντός του Ελληνικού και κυρίως από την περιοχή της Βουλιαγμένης στην τουριστική ζώνη του Αγίου Κοσμά.

Ποια είναι η Αστική Σήραγγα Ηλιούπολης

Η αστική σήραγγα Ηλιούπολης θα ξεκινά περίπου από τα στρατόπεδα Σακκέτα και θα καταλήγει στη Λ. Βουλιαγμένης. Για την κατάληξη της εξετάζονται διάφορα σενάρια για το που θα καταλήξει, δηλαδή σε ποιο ύψος της Λεωφόρου Βουλιαγμένης καθώς αυτό εξαρτάται από την τεχνική λύση η οποία θα επιλεγεί βάσει των μελετών που εκπονούνται. Όπου και αν κουμπώσει η σήραγγα, θα είναι με ανισόπεδο κόμβο στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Στη συνέχεια το έργο περιλαμβάνει ανισοπεδοποίηση όλων των κόμβων μέχρι το ύψος του Ελληνικού

Η σήραγγα θα έχει μήκος περίπου 3 χιλιόμετρα και θα αποτελείται από δύο διακριτούς κλάδους, έναν για το κάθε ρεύμα κυκλοφορίας. Θα διαθέτει τρεις λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε θέματα οδικής ασφάλειας. Στο project θα εφαρμοσθούν σύγχρονες τεχνικές , όσο και η τεχνολογία BIM, για να συγκρατηθεί το κόστος που σήμερα υπολογίζεται σε περίπου 450-500 εκατ. ευρώ, σε τρέχουσες τιμές

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια