Υπογράφτηκε Συμφωνία Φιλίας μεταξύ των Δήμων Nottingham και Βύρωνα

Υπογράφτηκε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, η Συμφωνία Φιλίας μεταξύ των Δήμων Nottingham και Βύρωνα από το Δήμαρχο Βύρωνα Γρηγόρη Κατωπόδη και τον Δήμαρχο του Nottingham David Mellen. Την σχετική απόφαση έλαβε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο (20/9/21), μετά από πρόταση του Δημάρχου.

Κατά την υπογραφή στο Δήμο Βύρωνα παρέστησαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Νέας Γενιάς Λεμονιά Κλωνάρη και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου «Μπάϊρον» και Δημοτικός Σύμβουλος Πάνος Τριγάζης, αντιστοίχως στο Nottingham παρέστησαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Eunice Campell-Clarke και ο βοηθός αντιδημάρχου Πολεοδομίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Παύλος Κοτσώνης.

Η Συμφωνία Φιλίας αφορά στην αλληλοενημέρωση και συνεργασία των δύο δήμων, κυρίως σε θέματα πολιτισμού και την ενθάρρυνση συνεργασιών θεσμών και κοινωνικών φορέων των δύο πόλεων, με στόχο να έρθουν κοντά οι δύο κοινωνίες, χωρίς να συνεπάγεται καμιά οικονομική επιβάρυνση και να είναι νομικά δεσμευτική.

Έπειτα από πρόταση του Δήμου Βύρωνα προβλέπεται, επίσης, η συνεργασία του Μουσείου Ιστορίας του Βύρωνα με το περίφημο Μουσείο του Newstead Abbey, ενώ από την πλευρά του Νότιγχαμ προτάθηκε να γίνουν κοινές δράσεις για τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα το 1824. Η συμφωνία φιλίας, που έχει ήδη εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα του Δήμου Νότιγχαμ, περιλαμβάνει ακόμα αμοιβαίες επισκέψεις στις δύο πόλεις, ατόμων που θέλουν να γνωρίσουν περισσότερο τη ζωή και το έργο του Λόρδου Βύρωνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια συμβολική κίνηση εορτασμού της Συμφωνίας Φιλίας, το Δημαρχείο του Νότιγχαμ θα φωταγωγηθεί, απόψε, στα χρώματα της ελληνικής σημαίας.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης: «Στοχεύουμε στην δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου Βυρωνικών Πόλεων, ιδέα με την οποία συμφώνησε και ο Δήμαρχος Αργοστολίου κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στην Κεφαλονιά, τον Αύγουστο. Με την ευρεία έννοια, πόλεις του Μπάιρον είναι πολλές στην Ελλάδα, ο Βύρωνας, το Μεσολόγγι, το Αργοστόλι και τα Γιάννενα (εκεί ο Μπάιρον άρχισε να γράφει το πρώτο μεγάλο ποίημά του «Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ»), όπως και στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Ενόψει της επετείου για τα 100 χρόνια της πόλης μας το 2024 σκοπεύουμε να αναδείξουμε και να προβάλλουμε την πολύ σημαντική προσφορά του Λόρδου Βύρωνα, από τον οποίο αντλούμε και το όνομα μας».

Το Νότιγχαμ είναι η πόλη του Μπάϊρον καθώς εκεί βρίσκεται το προγονικό σπίτι του μεγάλου ποιητή, το περίφημο Newstead Abbey, όπου λειτουργεί και μουσείο μεγάλης επισκεψιμότητας. Είναι μια πόλη 230.000 κατοίκων και στην διοίκηση της συμμετέχει ο Παύλος Κοτσώνης, ο οποίος υπήρξε από τους πρωτεργάτες της Συμφωνίας Φιλίας, η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία εξαιτίας και των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια