Αποζημίωση 410.000 ευρώ στην οικογένεια του 25χρόνου που σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση σύλληψης δραπέτη στον Βύρωνα

Πηγή: news247.gr

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών επιδίκασε το ποσό των 410.000 ευρώ στους συγγενείς του 25χρόνου υδραυλικού Νίκολα Τόντι, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν τυχαία βρέθηκε στη συμπλοκή που είχε γίνει το 2010 στο Βύρωνα Αττικής κατά την επιχείρηση σύλληψης δραπέτη των φυλακών Λάρισας και συνεργού του και την ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς.

Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο του 2010 η Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής είχε εντοπίσει στην περιοχή του Βύρωνα καταζητούμενο, δραπέτη των φυλακών Λάρισας, ο οποίος εξέτιε ποινές πολυετούς κάθειρξης καθώς μαζί με συνεργούς του διέπραττε ένοπλες ληστείες σε τράπεζες, καταστήματα κλπ.

Ο Νίκολα Τόντι την επίμαχη εκείνη ημέρα ήταν συνοδηγός στο αυτοκίνητο που στάθμευσε έξω από την αποθήκη υδραυλικών για να φορτώσει υλικά. Ενώ τακτοποιούσε τα εργαλεία, τα οποία βρίσκονταν στην καρότσα του φορτηγού, σταμάτησε το αυτοκίνητο του δραπέτη ο οποίος ήταν μαζί με έναν συνεργό του. Σταμάτησε εκεί, καθώς ομάδα 22 αστυνομικών κινούμενη με συμβατικά αυτοκίνητα και μηχανές τους είχαν εγκλωβίσει στην οδό Ζωοδόχου Πηγής.

Ο καταζητούμενος και ο συνεργός του βγήκαν από το αυτοκίνητο και επιχείρησαν να διαφύγουν πεζή σε διαφορετικές κατευθύνσεις ο καθένας, πυροβολώντας κατά των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά, ενώ οι κακοποιοί έριξαν και 3 χειροβομβίδες. Ο Νίκολα Τόντι που είχε καλυφθεί πίσω από το φορτηγό, επιχείρησε να εισέλθει στην απέναντι πυλωτή, στην οποία είχε καταφύγει μια υπάλληλος του παρακείμενου αρτοποιείου στο οποίο είχε εισέλθει ένας εκ των κακοποιών. Τη στιγμή αυτή δέχθηκε 9 σφαίρες εκ των οποίων, όπως αποδείχθηκε, οι 4 ήταν από όπλα των αστυνομικών και τελικά βρήκε το θάνατο. Η αιτία θανάτου ήταν «τραύματα κεφαλής, θώρακος, κοιλίας και λεκάνης δια βλημάτων πυροβόλου όπλου».

Οι δύο αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Στη συνέχεια, η άνεργη σύζυγος του Νίκολα Τόντι και το ανήλικο, δύο ετών τότε, παιδί του, ζήτησαν αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο λόγω στέρησης της μελλοντικής τους διατροφής, για διάστημα 50 ετών η σύζυγος και 19 ετών ο ανήλικος.

Δηλαδή η σύζυγος ζήτησε 258.000 ευρώ και το παιδί 82.080 ευρώ. Ακόμη, ζήτησαν χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης. Η σύζυγος 500.000 ευρώ, το παιδί 400.000 ευρώ, ο κάθε ένας από του δύο γονείς του αποβιώσαντα 400.000 ευρώ και από 100.000 ευρώ ο πεθερός και η πεθερά, οι οποίοι διαμένουν στην Ιταλία. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε στη σύζυγο το ποσό των 100.000 ευρώ, στο ανήλικο τέκνο το ποσό των 80.000 ευρώ, στον πατέρα και τη μητέρα του το ποσό των 80.000 ευρώ στον καθένα, στην αδελφή του το ποσό των 50.000 ευρώ και στον πεθερό και πεθερά του από 10.000 ευρώ.

Κατά το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε έφεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατά της πρωτόδικης απόφασης, υποστηρίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχής της αναλογικότητας καθώς τα ποσά των αποζημιώσεων που επιδικάστηκαν είναι υπερβολικά, πολύ περισσότερο όταν η ΕΛ.ΑΣ. απασχόλησε την χήρα σύζυγο ως τραπεζοκόμο στη Λέσχη της, για περίπου δύο χρόνια. Ακόμη, το Δημόσιο υποστήριξε ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν αντέχει την επιδίκαση παρόμοιων ποσών ως αποζημιώσεις και υπάρχει συνυπαιτιότητα κατά 95% του Νίκολα Τόντι.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου και επικύρωσε την πρωτόδική απόφαση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια