Η ΕΛΕΤΑΕΝ επαναφέρει την πρόταση για κατασκευή επιδεικτικού αιολικού πάρκου στον Υμηττό

Πηγή: energypress.gr

Επιστολή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέστειλε πρόσφατα η ΕΛΕΤΑΕΝ, συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση που ανακοίνωσε το υπουργείο για τη ΣΜΠΕ του Σχεδίου Προστασίας του Ορεινού Όγκου Υμηττού.

Όπως αναφέρει η Ένωση, την 15 Ιουνίου 2009 ανακοίνωσε την κατάθεση στη ΡΑΕ συγκεκριμένης πρότασης αίτησης για την εγκατάσταση τριών αιολικών πάρκων αποτελούμενων από 3 ανεμογεννήτριες, το κάθε ένα στους ορεινούς όγκους πέριξ του λεκανοπεδίου (Αθήνα 3×3). Με την αίτηση υποβλήθηκε και η προβλεπόμενη από τη τότε νομοθεσία Προκαταρκτική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η αίτηση αυτή επικαιροποιήθηκε πρόσφατα σύμφωνα με το ν.4685/2020.

To βασικό σκεπτικό της αίτησης είναι ότι οι ορεινοί όγκοι του λεκανοπεδίου Αττικής (Υμηττός, Πεντέλη, Πάρνηθα) αναπτύσσονται σε άμεση γειτνίαση και γύρω από τον αστικό ιστό της πόλης της Αθήνας. Έτσι η υλοποίηση, έστω και μικρών, αιολικών σταθμών στις περιοχές αυτές έχει επιδεικτικό σκοπό και πιο συγκεκριμένα αποσκοπεί στη διάδοση και εμπέδωση της ιδέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας µε στόχο τη διεύρυνση της αποδοχής τους από το ευρύ κοινό.

Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, η εγκατάσταση αιολικών πάρκων που θα είναι πλήρως ορατά από το μισό σχεδόν πληθυσμό της χώρας θα συμβάλει στην απομυθοποίηση και την εξοικείωση µε τις τεχνολογίες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και στην ενημέρωση και διάχυση της πληροφορίας στο ευρύ κοινό για τα οφέλη της αιολικής ενέργειας.

Παράλληλα, η καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα εγχέεται στο Σύστημα από κάθε ένα τέτοιο επιδεικτικό έργο ισχύος μέχρι 3MW εκτιμάται σε περίπου 6,5 – 7,5 GWh ανά έτος. Θα επιτραπεί έτσι στο λεκανοπέδιο της Αθήνας να συµµετάσχει στην προσπάθεια επίτευξης των κλιματικών και ενεργειακών στόχων, αντί να στηρίζει την ενεργειακή του κατανάλωση στην εκμετάλλευση των εγχώριων ορυκτών πόρων άλλων περιοχών της χώρας ή των εισαγόμενων καυσίμων, που αυξάνουν την ενεργειακή εξάρτηση της εθνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΛΕΤΑΕΝ προτείνει στο υπουργείο να οριοθετηθεί μέσω του Σχεδίου Προστασίας του Ορεινού Όγκου Υμηττού κατάλληλος χώρος για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια