Εργατικό ατύχημα με συμβασιούχο καθαριότητας στον Δήμο Βύρωνα

Πηγή: epoli.gr

Σοβαρό εργατικό ατύχημα για συμβασιούχο Καθαριότητας του Δήμου Βύρωνα, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου.

Συγκεκριμένα, όπως περιγράφει το Σωματείο, την Τετάρτη 11 Ιουνίου 2020, κατά την διάρκεια περισυλλογής ογκωδών απορριμμάτων, εργάτης του Δήμου Βύρωνα τραυματίστηκε σοβαρά, παθαίνοντας κάταγμα στα  οστά ταρσού του ποδιού του, εξ αιτίας πτώσης ογκώδους αντικείμενου.

Άμεσα συνάδελφοι του τον μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας Βύρωνα και στη συνεχεία στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου οι ιατροί του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες, ενώ στη συνέχεια του έδωσαν αναρρωτική άδεια.

Ο εργαζόμενος είναι συμβασιούχος με σύμβαση τετράμηνης διάρκειας.

«Η Δημοτική αρχή και ορισμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες – που είναι πάντα πρόθυμοι – έκριναν ότι μπορεί να κάνει τα πάντα σαν να είναι – Μπαλαντέρ – και του ανέθεσαν να εργαστεί σε ανοικτό φορτηγό αυτοκίνητο για την περισυλλογή  ογκωδών απορριμμάτων (σαβούρα). Χωρίς καμία εκμάθηση, χωρίς μέσα ατομικής προστασίας.

Ευχόμαστε στο συνάδελφο γρήγορη ανάρρωση.

Δεν είναι πρώτη φορά που εργαζόμενος-η στον Δήμο Βύρωνα είναι θύμα εργατικού ατυχήματος. Αυτό γίνεται τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά και αναδεικνύει τις δύσκολες συνθήκες εργασίας, την έλλειψη μέτρων προστασίας, στο ότι δεν γίνεται καμία εκμάθηση για το αντικείμενο εργασίας, την εντατικοποίηση που υπάρχει στην υπηρεσία αυτή. Όλα αυτά συμβάλουν να προκαλούνται τα ατυχήματα.

Η δημοτική αρχή επιδιώκει να καλύψει την έλλειψη προσωπικού, πιέζοντας τους εργαζόμενους και εντατικοποιώντας την εργασία. Αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους σαν να μην έχουν κανένα δικαίωμα και τους μεταφέρει από υπηρεσία σε υπηρεσία, αναθέτοντας διαφορετικά καθήκοντα, πολλές φορές και άσχετα με την ειδικότητα τους, χωρίς να έχουν γνώση για το αντικείμενο. Η πρακτική της κινείται στην λογική ..εργάτης-τρια είσαι, θα σε βάλουμε να κανείς τα πάντα.

Όπως επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει και στο ΣΕΠΕ, ο Δήμος Βύρωνα έχει να δώσει μέσα ατομικής προστασίας από το 2018 στους εργαζόμενους και όλοι οι αρμόδιοι και τα συναρμόδια υπουργεία παρά τις καταγγελίες του σωματείου κάνουν τα στραβά μάτια και τις πλάτες στη δημοτική αρχή, η οποία παραβιάζει την εργατική νομοθεσία κατ εξακολούθηση.

Καλούμε το ΣΕΠΕ επιτέλους να παρέμβει και να διερευνήσει στο Δήμο Βύρωνα εάν τηρείται η εργατική νομοθεσία, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ. Εάν παρέχονται τα ΜΑΠ όπως ο νόμος προβλέπει. Αλλά όπως λέει ο λαός μας κόρακας κορακιού μάτι δεν βγάζει.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα μας, για τις ζωές μας κόντρα στον ….καιρό που φυσάει κόντρα», καταγγέλλει το Σωματείο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ