Νίκος Καινούργιος: Από τα νταμάρια του Βύρωνα στην 1η κατηγορία του Βελγίου

Πηγή: sportime.gr

Το Βάρεγκεμ είναι ένας δήμος με περίπου 40.000 κατοίκους που βρίσκεται στη δυτικότερη περιφέρεια του Βελγίου και η πιο γνωστή ποδοσφαιρική ομάδα της είναι η Ζούλτε.

Σίγουρα για τον Βύρωνα των 60.000 κατοίκων, την τοπική Δόξα και τον Αθηναϊκό που «γεννήθηκε» στην περιοχή του Θησείου προτού μετακομίσει, ξέρετε περισσότερα.

Πώς συνδέονται, όμως, οι δύο δήμοι; Με ένα Ελληνόπουλο που ακούει στο όνομα Νίκος Καινούργιος. Ένας 21χρονος με ώριμη σκέψη και διάθεση να πείσει συνομήλικους ή μικρότερους ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αν δουλεύεις σκληρά.

Γέννημα θρέμμα Βυρωνιώτης, ώσπου στα 17 του προέκυψε μία πρόταση από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ήταν δύσκολη η απόφαση να ενταχθεί στην ομάδα της Ηπείρου, διότι εκκρεμούσε η Γ’ Λυκείου και, σημειωτέον, ήταν πολύ καλός μαθητής, όμως την πήρε.

Παρεμπιπτόντως, αρχικά ήθελε να σπουδάσει στη Γυμναστική Ακαδημία, αλλά τον κέρδισε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συγκεκριμένα το Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που αργότερα αγωνίστηκε στη Σπάρτη (σ.σ. παίρνει σημειώσεις και το καλοκαίρι σκοπεύει να δώσει κάποια μαθήματα).

ΠΑΣ… Σπάτα

Πολυθεσίτης, με σπουδαίο αριστερό πόδι, ψηλός και με καλό «σπάσιμο» της μπάλας. Τα χαρακτηριστικότερα… χαρακτηριστικά του Νίκου Καινούργιου, ο οποίος γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1998.

Την πρώτη χρονιά στην Κ20 του ΠΑΣ δεν κατάφερε να συντονιστεί ιδιαίτερα. Τη δεύτερη ανέβασε αισθητά ρυθμούς, όμως, οι άνθρωποι της ομάδας δεν έδειχναν να σκέφτονται καν την προώθηση στους Άνδρες.

Δύο μήνες προτού τελειώσει η σεζόν μάζεψε τα προσωπικά του αντικείμενα και κατέβηκε στην Αθήνα. Το καλοκαίρι δοκιμάστηκε σε δύο συλλόγους Football League, αλλά την τελευταία στιγμή δεν υπέγραψε συμβόλαιο, ώσπου επέλεξε τον Αήττητο Σπάτων, με τον οποίο είχε κάνει κάποιες προπονήσεις στο φινάλε της προηγούμενης περιόδου.

Με την ομάδα της Ανατολικής Αττικής κατέγραψε την παρθενική της άνοδο στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία της χώρας, ωστόσο εκείνος δεν απολάμβανε τη θητεία του.

Η μέρα του άρχιζε στις 07:00. Λεωφορείο, μετρό, στις 08:00 γυμναστήριο στα Πευκάκια, τρεις ώρες γυμναστική, λεωφορείο, μετρό, Σπάτα, προπόνηση και κατά τις 17:30-18:00 επιστροφή πάλι με λεωφορείο, μετρό. Κάποιες φορές ένας συμπαίκτης του τον γύριζε στον Βύρωνα, αλλά όπως και να ‘χε, από το σπίτι του έλειπε πάνω από 11 ώρες.

Δούλευε χωρίς να μιλάει και κλήθηκε να μάθει από το ξεκίνημα μία νέα θέση για εκείνον (επίθεση). Μέχρι τότε αγωνιζόταν κυρίως ως αριστερός μπακ. Όμως, ακόμα και σε ματς που θα μπορούσε να αγωνιστεί λόγω βαθμολογικής αδιαφορίας, ο προπονητής επέλεγε να τον αφήνει εκτός.

Πολλά παιδιά που δεν παίρνουν ευκαιρίες, ειδικά στην ηλικία των 19-20, είτε επιλέγουν χαμηλότερες κατηγορίες και μετά χάνονται είτε αποσύρονται από το ποδόσφαιρο. Εκείνος, πάντως, πίστευε πάντα ότι θα έρθει η δικαίωση.

Λακωνική ζωή

Ο Καινούργιος αρχίζει προετοιμασία με τον Αήττητο. Ο νέος προπονητής δεν δείχνει να τον υπολογίζει. Του γίνεται πρόταση να κατέβει στη β’ ομάδα, αλλά αρνείται κατηγορηματικά.

Δύο ή τρεις φορές σκέφτεται να σταματήσει την μπάλα. Στριφογυρίζει στο μυαλό του ακόμα και η πρόταση από ομάδα Α’ Τοπικού. Ώσπου, ένα καλοκαιρινό βράδυ του 2018 χτυπάει το κινητό του και μαθαίνει ότι η Σπάρτη ενδιαφέρεται να τον δοκιμάσει.

Πράγματι, ο νεαρός κατηφορίζει, προσπαθεί να πείσει σε ένα φιλικό κόντρα στην Παναχαϊκή και τελικά ο Κριστόφ Βαζέχα ανάβει το «πράσινο φως» για την απόκτησή του. Παίρνει 25 συμμετοχές στη Football League, βάζει 4 γκολ και, γενικώς, αποδίδει καλά.

Αποκτά πολλές συμπάθειες, ξαφνικά στο κινητό του βλέπει να εμφανίζονται πολλοί άγνωστοι αριθμοί. Ένας εκ των ενδιαφερόμενων είναι ο ατζέντης Τόλης Μπακάλης, ο οποίος φροντίζει να τηρήσει την αρχική υπόσχεση περί στήριξης.

Τον είχε παρακολουθήσει σε αρκετά ματς, ακόμη και σε προπονήσεις, ενώ του είχε πει ότι τον πιστεύει περισσότερο ως αριστερό μπακ. Τότε, εμφανίστηκε η προοπτική της Ζούλτε Βάρεγκεμ.

Σημαντική σημείωση: Καταλυτικός όλα αυτά τα χρόνια και ο γυμναστής Φώτης Στεφανής. Από τα 13 ο Καινούργιος συνεργάζεται ιδανικά μαζί του και, να χτυπήσουμε ξύλο, δεν έχει βγάλει τραυματισμούς.

Μετά τους παλιούς, ο… Νίκος Καινούργιος

Ανέκαθεν το Βέλγιο αποτελούσε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς Ελλήνων παικτών, αρχής γενομένης από τον θρυλικό Γιώργο Σιδέρη, ο οποίος το 1970 είχε πάρει μεταγραφή στην Αντβέρπ.

Ο Νίκος Καινούργιος ταξίδεψε στο Βάρεγκεμ για να δοκιμαστεί σκληρά επί τρεις εβδομάδες στη Ζούλτε και να συμμετάσχει σε 4 φιλικά ματς, προτού ο εμβληματικός προπονητής της ομάδας Φράνκι Ντουρί ανάψει το «πράσινο φως» για την απόκτησή του.

Ο 62χρονος πίστεψε τον νεαρό που έβαλε γκολ και μοίρασε ασίστ κατά την περίοδο της προετοιμασίας. Από τα νταμάρια του Βύρωνα βρέθηκε σε έναν προπονητικό κέντρο με 5 ή 6 γήπεδα που έχουν χόρτο (κάποια για το καλοκαίρι, κάποια για τον χειμώνα), άλλο ένα με πλαστικό κι άλλον έναν χώρο μόνο για το ζέσταμα.

Όταν απολαμβάνει κάποιο γεύμα στο μοναδικό ελληνικό εστιατόριο της πόλης, ο νεαρός ανασύρει στο μυαλό του εκείνο το βράδυ που σκεφτόταν έντονα να παίξει ποδόσφαιρο ακόμα και στο Τοπικό. Έναν χρόνο αργότερα ανήκε σε σύλλογο της πρώτης κατηγορίας του Βελγίου!

Προπονήσεις στην ταράτσα!

Τι έχει καταφέρει από το καλοκαίρι του 2019; Κατέγραψε 3 συμμετοχές με την ανδρική ομάδα της Ζούλτε (σ.σ. παράλληλα έβαλε 6 γκολ και μοίρασε 3 ασίστ σε 8 ματς με την Κ23!) και κλήθηκε στην αποστολή της Εθνικής Ελπίδων για δύο αναμετρήσεις.

Ήταν ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του στο ματς της 22ας Φεβρουαρίου με την Οστάνδη. Πέρασε αλλαγή στο τοπικό ντέρμπι με την Κόρτραϊκ μια εβδομάδα αργότερα. Ετοιμαζόταν να ζήσει την εμπειρία ενός εκτός έδρας παιχνιδιού με την Άντερλεχτ, αλλά ο Ντουρί προτίμησε να περιμένει υπό τον φόβο ότι θα αντικατασταθεί ο τερματοφύλακας Άικε Μπάνσεν και τελικά δεν τον έβαλε.

Επί έξι και πλέον μήνες δεν είχε συμμετοχή με την ανδρική ομάδα της Ζούλτε, αλλά κόντρα στην Οστάνδη έτρεξε 11,3 χιλιόμετρα, δείγμα της καλής ανταπόκρισης που δείχνει στον πολύ πιο γρήγορο ρυθμό του βελγικού πρωταθλήματος.

Τι κάνει τώρα; Συνεχίζει να δουλεύει όσο γίνεται περισσότερο στον Βύρωνα, με σκοπό να επανέλθει εξίσου δυνατός για το φινάλε της σεζόν (αν τελικώς υπάρξει τέτοιο λόγω της πανδημίας).

Επικοινωνεί συχνά με τον προπονητή του, δίνει αναφορά για το πρόγραμμα που κάνει καθημερινά, ανεβαίνει ακόμα και στην ταράτσα του πατρικού του για να γυμναστεί! Την ίδια ώρα, η ομάδα του φροντίζει να διατηρείται καθαρό το διαμέρισμά του στο Βάρεγκεμ.

Πόσο γρήγορα αλλάζει η καθημερινότητα αν δουλεύεις σκληρά, έχεις πίστη και αρπάζεις από τα μαλλιά την τύχη; Ο Νίκος Καινούργιος συνεχίζει με χαμηλά το κεφάλι και στέλνει μήνυμα σε συνομήλικους ή νεότερους: Να μην το βάζουν ποτέ κάτω μέχρι την τελική δικαίωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια