Αθρόα ήταν η προσέλευση των φορέων εκπαίδευσης του Δήμου Βύρωνα στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Διεύθυνση της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου, για να τιμήσει την προσφορά τους, την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου στον Πολυχώρο «ΑΣΤΡΑ».
Μια άρτια εκδήλωση με πολλά δρώμενα που στόχευαν στο να τιμηθούν οι φορείς της εκπαίδευσης του Δήμου Βύρωνα (Διευθυντές, Καθηγητές, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων των Καθηγητών – Ζ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, της Ένωσης Γονέων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ρόζα Ιμβριώτη», των παραγωγικών τάξεων κ.α).
Πολλά μπράβο αξίζουν στους μαθητές του 1ου Γυμνασίου και του 1ου Λυκείου του Δήμου για τα θεατρικά και μουσικά δρώμενα που παρουσίασαν, αποτελώντας ουσιαστικά το βασικό πυλώνα και τη «ψυχή» της εκδήλωσης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Νέας Γενιάς Ελένη Βασιλοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας Μιχαήλ Καραγιάννης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας Χρήστος Σπυρόπουλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Θανάσης Παπαθανασίου, ο Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Παιδείας Θέμης Τέγος, ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Παιδείας Αντώνης Γεωργαντάς, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΔΒ Χάρης Σώζος, η Πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών Λεμονιά Κλωνάρη, και το μέλος του ΔΣ του ΟΠΑΔΒ Ματούλα Τζανετοπούλου (η προσφορά της οποίας στην όλη εκδήλωση είναι ανεκτίμητη). Τα μέλη της Δημοτικής Αρχής προσφώνησε η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Βασιλική Βαγγελή, η οποία και συντόνισε την εκδήλωση.
Ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης δήλωσε ότι επιθυμία της Δημοτικής Αρχής είναι η συγκεκριμένη εκδήλωση να γίνει θεσμός αφιερωμένος στους ανθρώπους της εκπαίδευσης, κάτι που οραματιζόταν από τότε που ήταν πρόεδρος της Ζ’ ΕΛΜΕ. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής να προσφέρει τα μέγιστα στο χώρο της εκπαίδευσης καταφέρνοντας – παρά τη χαμηλή χρηματοδότηση – να υπάρξει ενίσχυση της τάξης των 84.000 ευρώ το τρίμηνο (από 64.000 ευρώ το ίδιο διάστημα). Οι ελπίδες του Δημάρχου εναποθέτονται και στη νέα Κυβέρνηση, καθώς και στο νέο Υπουργό Παιδείας, τον Αριστείδη Μπαλτά, «μια φωτισμένη προσωπικότητα που πολλές φορές παρευρέθηκε στην πόλη του Βύρωνα και στο Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Λαμπηδόνας διδάσκοντας μαθήματα Πολιτικής Φιλοσοφίας» όπως ανέφερε. Ο Δήμαρχος Βύρωνα, περάτωσε το λόγο του αναφέροντας ένα απόσπασμα από κείμενο του μεγάλου εκπαιδευτικού Δημήτρη Γληνού με τον τίτλο «Έμπραχτη αλληλεγγύη» που δημοσιεύθηκε το Δεκέμβρη του 1932, τη χρονιά της μεγάλης κρίσης και πτώχευσης της χώρας:
«[…] Να βοηθήσουμε το ξύπνημα και τη συνειδητοποίηση της αλληλεγγύης, να βοηθήσουμε να φανερωθεί έμπραχτα στο πρόβλημα του φτωχού παιδιού. Η αλληλεγγύη των εργαζομένων κάνει θάματα. Μα και το πιο μικρό βήμα που μπορεί να γίνει απάνω σε τούτο το σωστό δρόμο, θα έχει τεράστια σημασία. Γιατί θα ξυπνήσει τη συνείδηση του σκοτεινού δρόμου σε χιλιάδες χιλιάδων ανθρώπους. Όσοι μπορούν, όσοι θέλουν, όσοι νιώθουν, ας κινηθούν […].
Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ελένη Βασιλοπούλου, η οποία και αναφέρθηκε στις ενέργεις της Δημοτικής Αρχής στο χώρο της Παιδείας αναφέροντας τις επαφές με τις σχολικές μονάδες σε καθημερινή βάση για την επίλυση των προβλημάτων τους, την ενεργοποίηση του νέου οργανισμού του Δήμου και την οργάνωση ενός νέου τμήματος για την παιδεία, τις συσκέψεις και διαβουλεύσεις με τους διευθυντές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τον ορισμό της Διαπαραταξιακής Σχολικής Επιτροπής, καθώς και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, τη σύσκεψη για το θεσμό του Παιδικού Φεστιβάλ, την οργάνωση εκ νέου των Παμβυρώνιων, την έναρξη του θεσμού «Ξενάγηση στην Πόλη», την επανέναρξη της λειτουργίας της δημοτικής βιβλιοθήκης, την αξιοποίηση συγγραφέων και επιστημόνων του Βύρωνα, τη συνεργασία και αξιοποίηση των σχολικών βιβλιοθηκών, την πρώτη Λέσχη Ανάγνωσης, τη διενέργεια του πρώτου νεανικού διαγωνισμού λογοτεχνίας κ.α. ενέργειες της δημοτικής αρχής που αποδεικνύουν τη διάθεση της να αναδείξει τη σχολική μονάδα ως εστία πολιτισμού και τα πολιτιστικά κέντρα κάθε γειτονιάς τόπους συνάντησης και δημιουργίας.
Το λόγο έλαβε επίσης ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Θανάσης Παπαθανασίου ο οποίος και αναφέρθηκε στην πηγή του «κακού», κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν και στις απαρχές του νεοφιλελευθερισμού μέσα από το δόγμα «Θάτσερ» και την περίηφημη ρήση «Δεν υπάρχει κοινωνία. Υπάρχουν μόνο άτομα», που ουσιαστικά σηματοδότησε την αποσάθρωση των κοινωνιών και των συλλογικών ταυτοτήτων, θρύψαλα πάνω στα οποία οικοδομήθηκε η ιδιωτική εξαθλίωση. Στη συνέχεια του λόγου του, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι κοινοί εορτασμοί – εφόσον δε βαλτώνουν σε φιέστες – από τη στιγμή που δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να συνευρεθούν, να συζητήσουν κ.λπ. και να μη «πνιγούν» σε ατομικές τροχιές. Ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι είναι «ωραίο που πορευόμαστε με ζωντανές παρακαταθήκες αληθινών ανθρώπων: του Δημήτρη Γληνού, της Ρόζας Ιμβριώτη, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του Τάσου Λειβαδίτη… Όχι για να ομογενοποιηθούμε. Αλλά για να θρέψουμε το κοινωνικό. Δεν γίνεται να πορευτούμε στην ιστορία με άδειες αποσκευές!». Ο Πρόεδρος της ΔΕΠ περάτωσε το λόγο του πραγματοποιώντας αναφορά στο ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έχουν ένα ιδιαίτερο φορτίο καθώς καλούνται να διδάξουν στους μαθητές όχι τι να σκέφτονται, αλλά να σκέφτονται.
Τέλος, στους εκπαιδευτικούς απέδωσε σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΟΠΑΔΒ Χάρης Σώζος ο οποίος τους καλωσόρισε και τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους αφιερώνοντας τους το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Στον Δάσκαλο».
Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν πάπυροι στους εκπαιδευτικούς για την προσφορά τους.
*Οι φωτογραφίες είναι ευγενική προσφορά του Δημοσιογράφου Florent Celhay
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ