ΣΑΤΕ: Καταγγελία για παράνομη δημοπράτηση έργου ανάπλασης στο Δήμο Βύρωνα

Με «νεκρανάσταση» υπουργικών αποφάσεων της περασμένης δεκαετίας 3 δήμοι της Αττικής, ανάμεσά τους και ο Δήμος Βύρωνα, επιχειρούν να δημοπρατήσουν έργα ανάπλασης με το σύστημα της μελέτης-κατασκευής, παρότι το απαγορεύει υπουργική απόφαση του 2013, καταγγέλλει ο ΣΑΤΕ.

Τρεις Δήμοι της Αττικής και συγκεκριμένα της Κηφισιάς, του Βύρωνα και των Αγίων Αναργύρων-Καματερού, επιχειρούν να παρακάμψουν απόφαση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και να δημοπρατήσουν έργα αξίας εκατομμυρίων ευρώ, με το σύστημα της μελετοκατασκευής, το οποίο έχει καταγγελθεί επανειλημμένα ως αδιαφανές, φαύλο και ζημιογόνο για το δημόσιο συμφέρον, καταγγέλλει ο ΣΑΤΕ. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, και στις τρεις περιπτώσεις πρόκειται για κοινά έργα ανάπλασης χώρων, τα οποία, με απόφαση του υπουργού ΥΜΕΔΙ της 6ης Σεπτεμβρίου 2013, εξαιρούνται σαφώς από τη δυνατότητα δημοπράτησης με το σύστημα της μελετοκατασκευής.

Για να παρακάμψουν την απόφαση αυτή και οι τρεις Δήμοι, σύμφωνα με τον ΣΑΤΕ, ανασύρουν υπουργικές αποφάσεις της προηγούμενης δεκαετίας, με τις οποίες κατ’ εξαίρεση τους δινόταν δικαίωμα δημοπράτησης με το σύστημα της μελετοκατασκευής, κάτι που γινόταν εκείνη την περίοδο συστηματικά και είχε καταγγελθεί από το σύνολο του εργοληπτικού κόσμου ως αιτία σκανδαλωδών πράξεων και οπωσδήποτε αδιαφάνειας.

Επιπλέον, σημειώνει ότι και οι τρεις Δήμοι προκήρυξαν τη δημοπράτηση των συγκεκριμένων έργων για τις 2 Δεκεμβρίου 2014, ενώ και οι τρεις επέλεξαν παρεμφερή έργα, ανάπλασης χώρων, που ούτε εξειδικευμένα είναι, ούτε επείγοντα, προκειμένου να εκδηλώσουν την …απείθεια τους, στην υπουργική απαγόρευση.

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΣΑΤΕ εκτιμά πως πρόκειται για «συστηματική προσπάθεια αναβίωσης αμαρτιών του παρελθόντος» κι αυτό υπογραμμίζει στις αντίστοιχες επιστολές-καταγγελίες που έστειλε στους τρεις Δήμους και κοινοποιεί τόσο προς τους υπουργούς ΥΜΕΔΙ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, καθώς και προς άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.

Καλεί, μάλιστα, τους Δήμους να ακυρώσουν αμέσως τις παράνομες δημοπρατήσεις.

Για τον Δήμο Βύρωνα η δημοπράτηση αφορά την ανάπλαση περιοχής προσφυγικών στον Καρέα. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 4.169.491,53 ευρώ και η απόφαση για κατ’ εξαίρεση δημοπράτηση με το σύστημα μελετοκατασκευής που επικαλείται ο δήμος έχει ημερομηνία 13 Νοεμβρίου 2006, δηλαδή πριν από 8 χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια