Κατά της κατάληψης του αναψυκτηρίου της Ανάληψης τάσσεται η Δημοτική Αρχή

Για μια “ολιγομελή ομάδα ατόμων, με πολύ κλειστή φυσιογνωμία“, κάνει λόγο η ανακοίνωση που εξέδωσε η Δημοτική Αρχή, με αφορμή την πρόσφατη κατάληψη του αναψυκτηρίου της Ανάληψης.

Στην ανακοίνωση της αναφέρει οτι πρόκειται για μια “πολιτική και όχι κοινωνική κατάληψη” και τονίζει οτι στόχος της δημοτικής αρχής είναι να “αξιοποιηθούν τα κλειστά δημοτικά αναψυκτήρια, με σκοπό τη δημόσια χρήση τους, από συλλογικότητες που σέβονται τη δημοκρατία και  δεν δημιουργούν αποκλεισμούς”.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

Με αφορμή την πρόσφατη κατάληψη του αναψυκτηρίου της Ανάληψης από ολιγομελή ομάδα πολιτών του Βύρωνα και άλλων περιοχών, δηλώνουμε τα εξής:

Αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου Βύρωνα εδώ και έναν μήνα. Αυτό δεν υπήρξε αποτέλεσμα απολίτικων διαφημιστικών τρικ, ούτε ιδεολογικών υποχωρήσεων. Υπήρξε αποτέλεσμα συνέπειας, αγωνιστικότητας, συμμετοχής και αρχών.
Μία από τις αρχές μας, που αποτέλεσε και προεκλογική μας δέσμευση, είναι ότι θα αξιοποιηθούν τα κλειστά δημοτικά αναψυκτήρια, με σκοπό τη δημόσια χρήση τους, ανοιχτή σε όλους τους κατοίκους και σε όλες τις συλλογικότητες που σέβονται τη δημοκρατία και  δεν δημιουργούν αποκλεισμούς.
Ως γνωστόν, είχαμε αντιδράσει εντονότατα και είχαμε συμμετάσχει στην ακύρωση των διαγωνισμών για την ιδιωτικοποίησή τους από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Στο πλαίσιο αυτό προτείναμε ήδη το 2012, με μια μαζικότατη εκδήλωση, την δημιουργία Κέντρου δραστηριοτήτων και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών στον χώρο του αναψυκτηρίου της Ανάληψης.
Μας προβληματίζει το γεγονός ότι η εν λόγω κατάληψη γίνεται στο ξεκίνημα της θητείας της δημοτικής αρχής, η οποία έχει υποσχεθεί την αξιοποίηση των δημόσιων χώρων προς όφελος των Δημοτών. Για μας τα κινήματα κατοίκων που λειτουργούν με συλλογικές διαδικασίες είναι καταρχήν θετικά, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι δεν περιλαμβάνουν λογικές αποκλεισμού και απευθύνονται σε όλη την κοινωνία.
Δυστυχώς, στην ανακοίνωση των πολιτών που προχώρησαν στην κατάληψη κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου φανερό. Εκτός από τις ανακρίβειες και λάθη που περιέχει (το κτίριο δεν χτίστηκε το 2005 και δεν πέρασε ποτέ στα χέρια ιδιώτη), διαφαίνεται η πρόθεση για πολιτική και όχι κοινωνική κατάληψη, με πολύ κλειστή φυσιογνωμία και με αποκλεισμούς.
Από την πρώτη μέρα της κατάληψης ζητήσαμε από τα άτομα που την πραγματοποιούν να αποχωρήσουν. Η δημοτική αρχή έχει προγραμματικό στόχο και βούληση, παρά τις αντίξοες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, να προχωρήσει στην υλοποίηση όσων εξήγγειλε. Αυτό έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται και θα γίνει όλο και πιο φανερό όσο ο καιρός περνάει.
Οκτώβρης 2014,
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΥΡΩΝΑ
 ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια