Στους Βράχους η πρεμιέρα της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη»

Ενημέρωση: Η θεατρική παράσταση «Λυσιστράτη» αναβάλλεται για τις 16 Σεπτεμβρίου λόγω τραυματισμού της ηθοποιού Μαρίας Καβογιάννη.

Με ένα από τα σπουδαιότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, την κωμωδία του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη», σε σκηνοθεσία του Λιθουανού Τσέζαρις Γκραουζίνις, συνεχίζεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου, το Φεστιβάλ «Στη σκιά των Βράχων».

Στην παράσταση, η οποία ανοίγει την αυλαία της καλοκαιρινής της περιοδείας  στην Αθήνα, πρωταγωνιστούν η Μαρία Καβογιάννη, στην πρώτη της εμφάνιση στον εμβληματικό ομώνυμο ρόλο, ο Αντώνης Λουδάρος στο ρόλο του Προβόλου, η Καίτη Κωνσταντίνου στο ρόλο της Κλεονίκης, ο Θανάσης Τσαλταμπάσης στο ρόλο του Κινησία, η Νάντια Κοντογεώργη ως Μυρρίνη, η Μαργαρίτα Βαρλάμου ως Λαμπιτώ και πολλοί ακόμα σπουδαίοι ηθοποιοί.
Η μετάφραση και η απόδοση είναι του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιώργου Πάτσα, η μουσική του Δημήτρη Θεοχάρη και οι φωτισμοί της Σοφίας Αλεξιάδου.
Η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη αποτελεί τη μεγαλοφυέστερη σύλληψη αντιπολεμικής κωμωδίας του παγκόσμιου θεάτρου. Οι γυναίκες των αντιπάλων παραστάσεων (Αθηναίοι, Σπαρτιάτες και οι σύμμαχοί τους) αποφασίζουν – σε μια συναρπαστική αρχική σκηνή – να κατέβουν σε ερωτική απεργία, μην επιτρέποντας στους άντρες να τις αγγίξουν. Οι Αθηναίες με πονηριά καταλαμβάνουν την Ακρόπολη, όπου φυλάγεται ο θησαυρός της πόλης και αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση. Ακολουθούν εκρηκτικά κωμικά επεισόδια λεπτού χιούμορ αλλά και χοντρής φάρσας.
Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη
Ο Cezaris Graužinis (Τσέζαρις Γκραουζίνις)γεννήθηκε το 1967 στο Vilnius της Λιθουανίας και σπούδασε υποκριτική και σκηνοθεσία στη Μόσχα, στο Κρατικό Ινστιτούτο Θεάτρου ΓΚ.Ι.Τ.Ι.Σ.  To 1993 εκπαιδεύτηκε στη μέθοδο Suzuki από τον ίδιο τον Tadashi Suzuki στην Ιαπωνία.
Από το 2003 είναι ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της ανεξάρτητης θεατρικής ομάδας «cezario grupe» με έδρα το Vilnius, η οποία τιμήθηκε επανειλημμένα με κρατικά και άλλα βραβεία.
Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου «Virus» στο Ελσίνκι (2007-2008) και έχει διδάξει υποκριτική και τη μέθοδο Suzuki στην Σουηδία, στη Φινλανδία και σε πολλά διεθνή σεμινάρια υποκριτικής.
Τα τελευταία 20 χρόνια έχει σκηνοθετήσει σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Φινλανδία, η Σουηδία, η Σλοβενία, η Κροατία, οι Νήσοι Φερρόες, η Πολωνία και η Ελλάδα. Ενδεικτικά έχει σκηνοθετήσει: «Χειμωνιάτικο παραμύθι», «Ημέρωμα της Στρίγγλας», «Άμλετ», «Βασιλιά Ληρ», «Μακμπέθ» του Σαίξπηρ, «Attempts on her Life» του Kριμπ, «Aραβικές Νύχτες» του Σίμμελπφένιχ, «Τρείς Αδελφές» του Τσέχωφ, «Βόυτσεκ» του Μπύχνερ, «Η δεύτερη έκπληξη του Έρωτα» του Μαριβό κ.ά. καθώς και τα δικά του έργα «Lithuania’s Day», «All or Nothing», «Kisses, Oscar…» κ.ά.,  με το «cezario grupe».
Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε με το «Δάφνης και Χλόη, Ταξίδι Αναψυχής» στο Θέατρο Πορεία, για το οποίο απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας Κάρολος Κουν 2007. Στη συνέχεια σκηνοθέτησε το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σ. Μπέκετ για το Φεστιβάλ Αθηνών, το 2008. Παρουσίασε το «Ζορμπάς, η πραγματική ιστορία» για το Εθνικό Θέατρο (2009). Ακολούθησε συνεργασία με το Κ.Θ.Β.Ε. με την παράσταση «Déjà vu», που ήταν υποψήφια για το Βραβείο Κουν διεθνούς ρεπερτορίου (2010). Έγραψε και σκηνοθέτησε τον κωμικό μονόλογο «Ντε Σαντ.  Στη Ζυστίν» που παρουσιάστηκε στην Αθήνα το 2010 & 2011, καθώς και στο Διεθνές Φεστιβάλ Μονολόγων Monobaltija στο Κάουνας, το 2012. Σκηνοθέτησε τον «Οιδίποδα Τύραννο», σε μια συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, του Φεστιβάλ Επιδαύρου και της Αρτivities, το καλοκαίρι του 2012, για τον οποίο απέσπασε και πάλι το Βραβείο Κουν στην κατηγορία Αρχαίου Δράματος. Διασκεύασε και σκηνοθέτησε τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, το 2012-13.
Τιμή εισιτηρίου: 18 €,
ΑΜΕΑ, Μαθητικό, Φοιτητικό, Συνταξιούχοι άνω των 65: 15 €,
Άνεργοι, Πολύτεκνοι: 12 €
Προπώληση: www.viva.gr
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, στη διεύθυνση http://www.festivalvraxon.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια