90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Πηγή: dimosbyrona.gr

Εκδήλωση μνήμης για τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που συνδέεται άρρηκτα με την ίδρυση της πόλης μας, πραγματοποίησε χθες, με μεγάλη επιτυχία, ο Δήμος μας σε συνεργασία με την Ένωση Μικρασιατών Βύρωνα.

Ο διδάκτωρ Ιστορίας Μιχάλης Βαρλάς τόνισε στο πλαίσιο της ομιλίας του τη σημασία της ιστορικής μνήμης και τον κίνδυνο της λήθης που ελλοχεύει με την πάροδο των χρόνων. Οι παριστάμενοι στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ «Τι πραγματικά έγινε στη Σμύρνη», απόλαυσαν χορούς και τραγούδια από τις χαμένες πατρίδες από μέλη του Πνευματικού Κέντρου Νέας Ερυθραίας και το Θοδωρή Κονταρά, αλλά και αποσπάσματα από έργα της Διδώς Σωτηρίου από την Πρόεδρο της Ένωσης Μικρασιατών Βύρωνα, Μαριάννα Μαστροσταμάτη, σε εξαιρετική απόδοση.

«Σύμφωνα με τον Νόαμ Τσόμσκι, “Οι απλοί άνθρωποι, αυτοί που τα ονόματά τους δεν μπαίνουν σε βιβλία ιστορίας, είναι αυτοί που δημιουργούν την ιστορία”. Αυτοί οι απλοί άνθρωποι αποτελούν τους πρωταγωνιστές της Μικρασιατικής Καταστροφής, της προσφυγιάς, του νέου ξεκινήματος. Αυτοί οι απλοί άνθρωποι ήταν οι ιδρυτές της πόλης μας, οι παππούδες μας, οι πατέρες μας. Αυτούς τους απλούς ανθρώπους, που κανένα βιβλίο ιστορίας δεν μνημονεύει, ήρθαμε να θυμηθούμε σήμερα, για να τους γνωρίσουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας, για να εξασφαλίσουμε ότι η μνήμη τους δεν θα χαθεί!» δήλωσε σχετικά με τη σημασία της συγκεκριμένης εκδήλωσης ο Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

1 Σχόλιο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
ΕΝΩΣΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

Ευχαριστούμε για την ανάρτηση και την όμορφη περιγραφή της εκδήλωσης.