Χώρος δημιουργίας και αλληλεγγύης στην καρδιά του Βύρωνα

Πηγή: avgi.gr

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η πόλη του Βύρωνα έχει την αλληλεγγύη στο DNA της, αφού ιδρύθηκε από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας το 1924 και έχει πάρει το όνομά της από τον Λόρδο Βύρωνα, πολέμιο της κοινωνικής αδικίας και των ισχυρών της εποχής του.

Επόμενο είναι, λοιπόν, να αναπτύσσονται στον Δήμο Βύρωνα κοινωνικές αντιστάσεις και πολλές πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης την κρίσιμη αυτή περίοδο που η τοπική κοινωνία – όπως και ολόκληρος ο ελληνικός λαός – υφίσταται τις οδυνηρές συνέπειες των μνημονιακών δεινών.

Το σύνθημά «Κανένας μόνος του στην κρίση» βρίσκει έμπρακτο αντίκρισμα στο Βύρωνα.
Παράδειγμα, από την άποψη αυτή, αποτελεί το γεγονός ότι μέσα στο Άλσος της Αγ. Τριάδας, στην καρδιά του Βύρωνα, στις εγκαταστάσεις του πρώην Δημοτικού Αναψυκτηρίου «Λαμπηδόνα», λειτουργεί, εδώ και περίπου ένα χρόνο, από τα μέσα Οκτώβρη του 2011, το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα, που υποστηρίζεται από φορείς / συλλογικότητες της περιοχής και πλήθος δημοτών!

Το ΚΠΚ στον ένα χρόνο της ζωής του έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων πολλαπλού χαρακτήρα στη «Λαμπηδόνα». Στον χώρο της «Λαμπηδόνας», επίσης, έχουν διοργανωθεί πλήθος εκδηλώσεις από φορείς και συλλογικότητες της πόλης μας (εκδηλώσεις συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, συνελεύσεις και εκδηλώσεις φορέων κ.λπ.). Όλες οι εκδηλώσεις γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία και αγκαλιάζονται από πάρα πολύ κόσμο!

Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή, αντί να στηρίξει την προσπάθεια αυτή, την έθεσε στο στόχαστρό της, διότι θέλει να παραχωρήσει τη «Λαμπηδόνα» προς ιδιωτική εκμετάλλευση.

Φυσικό είναι, λοιπόν, το ΚΠΚ να είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του χώρου της «Λαμπηδόνας».

«Στη σημερινή πραγματικότητα που συνθλίβει τις ζωές μας κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά, -λέει το ΚΠΚ- η ανάκτηση και υπεράσπιση των δημόσιων χώρων είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία, για να μπορέσει να αντισταθεί στην επελαύνουσα βαρβαρότητα!»

Δράσεις

Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο φιλοξενεί δραστηριότητες σε μόνιμη βάση, όπως:

  • Μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και εκπαίδευσης για δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μαθήματα ξένων γλωσσών, κύκλο ανοικτών μαθημάτων για την «Ιστορία και τη Φιλοσοφία της Επιστήμης» με διδασκαλία πανεπιστημιακών καθηγητών (Αριστείδης Μπαλτάς, Ευτύχης Μπιτσάκης, Στάθης Ψύλλος κ.ά.)
  • Ομάδα οργάνωσης παιδαγωγικής και νεανικής απασχόλησης σε συνεργασία με δασκάλους από τα σχολεία της γειτονιάς μας.
  • Μαθήματα ζωγραφικής για ενήλικους, Μαθήματα δημιουργικής γραφής.
  • Δανειστική βιβλιοθήκη.

Ακόμα το ΚΠΚ οργάνωσε δράσεις άμεσης κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως:

  • Έμπρακτη στήριξη των δικαίων αγώνων των εργαζόμενων – απεργών της “Ελληνικής Χαλυβουργίας” και του κλάδου των ΜΜΕ (Alter, “Ελευθεροτυπία”, “Κόσμο του Επενδυτή”), συμμετοχή σε διαμαρτυρίες για τα άδικα μέτρα του Μνημονίου, στήριξη της Επιτροπής Φορέων και Κατοίκων Βύρωνα κατά των χαρατσιών, χαριστικό και ανταλλακτικό παζάρι βιβλίων και παιχνιδιών, καθαρισμό του άλσους Αγίας Τριάδας.

Εκδηλώσεις

Επιπλέον, το ΚΠΚ Βύρωνα οργάνωσε πλήθος θεματικών εκδηλώσεων με την συμβολή ανθρώπων από τη γειτονιά μας αλλά και ειδικών σε επιμέρους θέματα:

  • Εκδηλώσεις δημόσιου – κοινωνικού ενδιαφέροντος (δημόσια υγεία, ψυχική υγεία, ελεύθεροι δημόσιοι χώροι, διαχείριση σκουπιδιών, οικονομική κρίση) κ.ά.
  • Εκδηλώσεις / αφιερώματα στην τέχνη και το λαϊκό τραγούδι (αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη κ.λπ.) με τον ραδιοφωνικό παραγωγό Στέλιο Ελληνιάδη.
  • Εκδηλώσεις ιστορικού χαρακτήρα, όπως για την επανάσταση του 1821 (καθηγητές του Παντείου Νίκος Θεοτοκάς και Νίκος Κοτταρίδης) και την άνοδο του φασισμού στην Γερμανία του 1930 (Φώτης Τερζάκης).
  • Εκδηλώσεις για τα δημοκρατικά δικαιώματα, τον φεμινισμό, τα ΛΟΑΤ δικαιώματα, τον αντιρατσισμό και την νομική κάλυψη συλλογικών αγώνων.

Στον χώρο του ΚΠΚ Βύρωνα έχουν πραγματοποιηθεί 16 συναυλίες καλύπτοντας ευρύ μουσικό φάσμα (παραδοσιακό – λαϊκό τραγούδι – σύγχρονο ροκ – τζαζ σουίνγκ), πάντα χωρίς αντίτιμο στην λογική της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης.

Στον απολογισμό του ΚΠΚ περιλαμβάνονται και βιβλιοπαρουσιάσεις και λογοτεχνικές βραδιές. Ειδικότερα, έχουν πραγματοποιηθεί πέντε βιβλιοπαρουσιάσεις και λογοτεχνικές βραδιές με συζήτηση με συγγραφείς ή και μελετητές του έργου κλασικών δημιουργών.

Τέλος στο ΚΠΚ έχουν προβληθεί 6 ντοκιμαντέρ και 5 κινηματογραφικές ταινίες με τα περισσότερα να ακολουθεί συζήτηση με τους δημιουργούς (Αυγερόπουλος, Χατζηστεφάνου, Αλίντα Δημητρίου κ.α.).

Δεν έλειψαν ούτε οι δράσεις για τα παιδιά. Σε εβδομαδιαία βάση πραγματοποιήθηκε δημιουργική απασχόληση παιδιών μέσα από τη ζωγραφική, το θεατρικό παιχνίδι, τον χορό, τη χειροτεχνία και άλλες παιδαγωγικές μεθόδους. Επιπλέον στον χώρο της «Λαμπηδόνας» έχουν προβληθεί τρεις παραστάσεις κουκλοθέατρου και είναι υπό συγκρότηση τμήμα μαθημάτων διδασκαλίας παραδοσιακών χορών σε παιδιά.

Ο παραπάνω πλούσιος απολογισμός, που αποτελεί αποτέλεσμα εθελοντικής συλλογικής προσπάθειας, έχει εξασφαλίσει ευρύτατη υποστήριξη στο ΠΚΠ Βύρωνα από την τοπική κοινωνία. Μια υποστήριξη που κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει.

Πάνος Τριγάζης

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια