Διημερίδα για τον Υμηττό

Πηγή: spay.gr

Τη σημασία της προστασίας και ανάδειξης του Υμηττού ανέδειξε η διημερίδα «Κορωπί και Υμηττός, Συνοδοιπόροι στο Χρόνο», που διοργάνωσε το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «Σφηττός» του Δήμου Κρωπίας στις 20 και 21 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο του δημαρχείου της πόλης.

Στο διαδημοτικό εγχείρημα του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού επικέντρωσε την εισήγησή του ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ, Νίκος Χαρδαλιάς, Δήμαρχος Βύρωνα, αποτιμώντας θετικά το έργο του Συνδέσμου. Όπως τόνισε, ο  Σύνδεσμος λαμβάνει τόσο προληπτικά μέτρα, για την αποφυγή ατυχών συμβάντων, όσο και κατασταλτικά, στην περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, ενώ παράλληλα έχει να επιδείξει έργο σε θέματα αποκατάστασης κατεστραμμένων δασικών εκτάσεων όπως και σε ζητήματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Παράλληλα, όμως, άσκησε κριτική στην κρατική πολιτική για το δάσος χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα τροχοπέδη στη χάραξη πολιτικής προστασίας και ανάπτυξης του Υμηττού. Στο σημείο αυτό επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διαβούλευση για το νέο Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του Υμηττού, τονίζοντας ότι αγνοήθηκαν οι θέσεις των Δήμων της ανατολικής πλευράς οι οποίοι διεκδικούσαν τη μη ένταξη πεδινών και αγροτικών  περιοχών στη ζώνη απολύτου προστασίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αγνόηση της ύπαρξης μιας πραγματικότητας, των οικισμών Χέρωμα Βάρης, Σκάρπιζα Κορωπίου και Προσήλιο Παιανίας, που υπήρχαν πριν τις διατάξεις του Π.Δ του 1978.

Επανέλαβε, δε, τις θέσεις του Συνδέσμου για πλαίσιο προστασίας Εθνικού Δρυμού, τη σύσταση μιας ενιαίας Διαχειριστικής Αρχής, η οποία θα έχει ως στόχο την ανάδειξη του βουνού σε προορισμό για τους πολίτες, την απομάκρυνση όλων των οχλουσών δραστηριοτήτων από το βουνό, όπως στρατόπεδα, λατομεία και βενζινάδικα.

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ τόνισε, επίσης, την ανάγκη να λειτουργήσει το νέο δασαρχείο Υμηττού, το οποίο προς το παρόν συστάθηκε μόνο σε σχετικό ΦΕΚ, σημειώνοντας τη διεκδίκηση της έδρας του από τον Δήμο Κρωπίας.

Κλείνοντας την ομιλία του, είπε ότι ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτύχει η συνεργασία μεταξύ δήμων για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού.

Ο Δήμαρχος Κρωπίας Νίκος Κιούσης, από την πλευρά του, επισήμανε ότι ο Δήμος του διεκδικεί νέονομοθετικό διάταγμα για τον Υμηττό, με ουσιαστική διαβούλευση για την οριοθέτηση των πραγματικών ζωνών προστασίας και την ομαλή ένταξη των παραδοσιακών δραστηριοτήτων των κατοίκων, των οικιστικών περιοχών, που υφίστανται πριν το 1978. Σε ό,τι αφορά στο ΣΠΑΥ, τόνισε την ανάγκη να αποκτήσει ο Σύνδεσμος πραγματικές αναπτυξιακές δυνατότητες και δυνατότητα εκπόνησης μελετών και υλοποίησης έργων, σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση και φυσικά την Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια