Συνεχίζεται η παρακολούθηση της βιοποικιλότητας στον Υμηττό

Πηγή: spay.gr

Ενημερωτική και επιστημονική Ημερίδα με θέμα τη «μακροπρόθεσμη παρακολούθηση της βιοποικιλότητας στην περιοχή του όρους Υμηττός» πραγματοποίησαν στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, στις 18 Μαΐου 2012, το Εργαστήριο Ενσύρματης Επικοινωνίας του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών και ο Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Η ημερίδα επικεντρώθηκε στο πρόγραμμα LIFE08 NAT/GR/000539—Αυτόματη Ακουστική Καταγραφή και Έρευνα της Βιοποικιλότητας (AmiBio), και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εορτασμού 20 χρονών των προγραμμάτων LIFE.

Την εξέλιξη του AMIBIO παρουσίασε ο Καθηγητής του Εργαστηρίου Ενσύρματης Επικοινωνίας του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, Νίκος Φακωτάκης.

Σήμερα, η ηχητική καταγραφή της πανίδας και μικροπανίδας γίνεται τοπικά σε επτά συσκευές εκ των οποίων οι πέντε είναι προσωρινοί σταθμοί και οι δύο μόνιμοι. Οι μόνιμοι σταθμοί δεν χρειάζονται περιοδική συντήρηση και έχουν δυνατότητα αναμετάδοσης σε πραγματικό χρόνο, μέσα από το δίκτυο της χορηγού του προγράμματος COSMOTE όχι μόνον του ακουστικού σήματος που καταγράφεται αλλά και των υπόλοιπων περιβαλλοντικών δεδομένων (ισχύς αέρα, θερμοκρασία και υγρασία). Τα δεδομένα καταλήγουν άμεσα σε κεντρικό σταθμό επεξεργασίας.

Ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση των δεδομένων για την καταγραφή και αναγνώριση της πανίδας Υμηττού έκαναν εκ μέρους του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου και Ζωολογικού Μουσείου της Βόννης ZMFK ο Καθηγητής Dr. Klaus Riede και ο Ερευνητής Dr. Olaf Jahn.

Από την πλευρά του, ο Συντονιστής Προγραμμάτων του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), Βασίλης Νομικός αναφέρθηκε στον ρόλο και τις δραστηριότητες του ΣΠΑΥ στην προστασία του όρους Υμηττού.

Στην ημερίδα εισηγήσεις πραγματοποίησαν επίσης, η Ειδικός παρακολούθησης περιβαλλοντικών προγραμμάτων LIFE+ και στέλεχος της εταιρίας Astrale Δρ. Κατερίνα Ραφτοπούλου, ο Ερευνητής του Εργαστηρίου Ραδιενέργειας & Περιβάλλοντος του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος Δρ. Κώστας Ελευθεριάδης και ο Δρ. Ξενοφώντας Τσιλιμπάρης από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας GRNET SA.

Την ημερίδα χαιρέτισε ο Διευθυντής και Πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος Δρ. Νίκος Κανελλόπουλος ενώ μεταξύ άλλων, τους διοργανωτές τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια